fbpx

Blog: 10 dingen die absoluut onmisbaar zijn bij een natuurlijke geboorte

Een steeds groter wordende groep vrouwen realiseert zich het belang van een natuurlijke geboorte. Voor zichzelf én voor hun kindje. Lees hieronder welke 10 dingen hierbij absoluut onmisbaar zijn.

 

#1. Thuisbevalling10 essentiele dingen die niet mogen ontbreken bij een natuurlijke geboorte
Bij een thuisbevalling heb je de regie (grotendeels) zelf in handen, waardoor de kans groter is dat je tevreden terug kijkt op je geboorte. Bovendien heb je minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling en komen jij en je baby niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. De verloskundige komt naar jou toe, net als de kraamverzorgster. Zij blijft bovendien de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op. Je hoeft niet met weeën op pad en na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.

#2. Bevalbad
Al eeuwenlang voelen vrouwen over de hele wereld die gaan baren zich aangetrokken tot water. Water wordt beschouwd als het ultieme vrouwelijke principe; de Moeder van alle dingen. Water heeft een rustgevende, vrouwelijke kwaliteit die veel steun kan geven. En voor een baby is een watergeboorte een zachte, natuurlijke ervaring. De geboorte in water vormt een vloeiende overgang van de warme besloten baarmoeder naar de buitenwereld. Een badbevalling heeft veel voordelen voor jou en je kindje. Zo werkt warm water ontspannend en pijnstillend en maak je minder stresshormonen aan en juist meer bevallingshormonen, waardoor de geboorte vaak vlotter verloopt en je energie spaart. Klik hier om meer te lezen over de 10 voordelen van een badbevalling.

#3. Natuurlijke pijnbestrijding
Of je pijnbestrijding wilt gebruiken is een persoonlijke keuze, die tijdens de geboorte nog kan en mag veranderen. Daarom is het goed om je vooraf te verdiepen in de voor- en nadelen van alle soorten pijnbestrijding en in de (on)mogelijkheden van pijnbestrijding thuis en in het ziekenhuis. Maak je definitieve keuze als je voelt hoe heftig de weeën zijn en hoe je lichaam daarop reageert.

Het voordeel van natuurlijke pijnbestrijding is dat jij en je baby geen chemische stoffen toegediend krijgen, met eventuele bijwerkingen er bovenop. Daardoor blijven jullie helder en kun je beter de touwtjes zelf in handen kunnen houden. Wel is de subtiele werking van natuurlijke pijnbestrijding  niet voor iedereen voldoende om de pijn weg te nemen.

Vormen van natuurlijke pijnbestrijding:
– Massage
– Warm water (bad, douche, bevalbad)
– Acupunctuur/acupressuur/voetreflexologie)
– Homeopathische middelen/kruiden
TENS
– Steriel Water Injecties
– Essentiële oliën
– Visualisaties
– Zelfhypnose
Birth Ball

#4. Hands-off verloskundige
De Nederlandse verloskundigen houden de touwtjes graag in handen en vinden het dan ook vaak moeilijk om de controle los te laten. Zij werken dan ook via de hands on-methode. Er zijn gelukkig ook verloskundigen die werken volgens de hands-off methode. Dit houdt in dat er geen contact is tussen de handen van de verloskundigen en het lichaam van de pasgeborene (tenzij noodzakelijk uiteraard). Tevens raakt de verloskundige het perineum ook niet aan. Aangezien ik vind dat je de natuur zoveel mogelijk zijn gang moet laten gaan, vind ik het onbegrijpelijk dat verloskundigen zo vaak met hun handen de bevalling proberen te leiden. Zeker als uit onderzoek niet is gebleken dat dit leidt tot minder rupturen. Vrouwen zijn gemaakt om te bevallen, dat is niet de taak van de verloskundige, zolang alles goed verloopt.

#5. Natuurlijke kraamzorg
Natuurlijke kraamzorg is gebaseerd op natuurlijke wijsheid, kennis van het eigen lichaam en intuïtie. Zwangerschap, bevalling en borstvoeding worden beschouwd als natuurlijke, vrouwelijke processen en belangrijke levenservaringen. Belangrijk is het om daarbij zo min mogelijk te verstoren en natuurlijke producten te gebruiken. Een natuurlijk kraamverzorgster past deze natuurlijke wijsheid en kennis toe binnen haar gangbare werkzaamheden zodat ze elkaar complementeren.

#6. Natuurlijk kraampakket
De bevalling, geboorte en kraamtijd zijn een heel bijzondere periode. Je transformeert van vrouw naar moeder en stelt daarbij je lichaam letterlijk en figuurlijk open. Om je gevoelige en zachte lichaam de allerbeste verzorging te bieden, is het van belang om jezelf en je baby te omringen met natuurlijke verzorgingsproducten die zo min mogelijk belast. Dalalou heeft een natuurlijk kraampakket samengesteld dat hier helemaal aan voldoet.

#7. Magische eerste uur
De periode na de bevalling is een uniek moment voor moeder en kind. Steeds meer onderzoek wijst uit dat dit moment tussen ouders en kind gerespecteerd en vooral niet verstoord moet worden. Moeder natuur heeft er voor gezorgd dat dit een extatisch moment is. Een moment van grote verwondering waarop moeder, vader en baby elkaar in de ogen kijken en voor eeuwig verbonden zullen zijn door liefde. Huid-op-huid contact met alleen moeder en vader is dit eerste uur daarom van het allergrootste belang voor de binding/hechting. Bovendien laat de placenta sneller los, is er minder kans op een post partum bloeding en is de kans op het succesvol geven van borstvoeding groter. Lees je in of je wel of geen mutsje bij je baby wilt. Onderzoek wijst uit dat huid-op-huid contact met de moeder de temperatuur van de baby optimaal reguleert. Is de baby te warm dan wordt jouw huid koeler en andersom. Een mutsje kan bovendien verstorend werken bij de binding, omdat je als moeder niet goed de geur van je pasgeboren baby tot je kan nemen. En alleen de geur van je baby kan al de placenta doen loslaten.

#8. Zorg en aandacht voor de navelstreng en placenta
Direct na de geboorte zit zo’n 70% van het bloed in de baby en nog zo’n 30% in de placenta. Er vindt nog veel uitwisseling van bloed en andere stoffen plaats (rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes, ijzer, vitamine K, hormonen etc.) tussen het lichaam van de baby en de placenta. Door de navelstreng in tact te laten kan het bloed uit de placenta nog naar de baby stromen. Deze extra buffer heeft op zowel korte als lange termijn een positieve invloed op de gezondheid van de baby. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het laten uitkloppen van de navelstreng, dat ten minste 3 minuten duurt. Vervolgens kun je de navelstreng doorknippen en afbinden met een navelklem of een navelveter. Er zijn ook ouders die langer wachten met afnavelen, bijvoorbeeld een uur of een paar uur. Dit wordt een halve lotusgeboorte genoemd. En een kleine categorie ouders kiest voor een hele lotusgeboorte waarbij ze de baby, navelstreng en placenta aan elkaar laten zitten en ze wachten tot de navelstreng natuurlijk loslaat.

#9. Breastcrowling en colostrum
Laat verder de baby dit eerste uur zelf zijn weg vinden naar de borst (breastcrowling) waarna hij of zij de eerste colostrum kan drinken. Colostrum bevat van nature veel vitamine K wat goed zou zijn voor de bloedstolling. Overweeg ook of je je baby oraal extra vitamine K wil toedienen na de geboorte. Daarover kun je meer lezen in mijn blog.

#10. Vernix
Vernix caseosa (huidsmeer) wordt gevormd in het laatste trimester in de zwangerschap en bestaat uit eiwitten, vetten en water. Het heeft veel verschillende functies, zowel voor, tijdens als na de geboorte.

Voor de geboorte

Je kindje slikt het vernix dat in het vruchtwater zit aan het einde van de zwangerschap in. Dit zou mogelijk een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van de darmen. Tevens bevat huidsmeer eiwitten die vergelijkbaar zijn met moedermelk. Mogelijk zou het inslikken van dit huidsmeer er ook zorgen dat het maag-darmkanaal wordt voorbereid op de passage van moedermelk.

Tijdens de geboorte

Vernix vormt een witte, vette laag op de huid van je kindje waardoor deze gemakkelijker door het geboortekanaal kan komen en je kindje wordt beschermt tegen bacteriën van buitenaf, zowel tijdens als na de bevalling. Bacteriën in het geboortekanaal, en na de geboorte in onze omgeving, kunnen namelijk moeilijk door het vettige laagje heen komen.

Na de geboorte

Na de geboorte zorgt vernix ervoor dat het huidje van je kindje schoon blijft minder snel uitdroogt. Er is ook een vermoeden dat huidsmeer er voor kan zorgen dat het kindje beter op temperatuur blijft na de bevalling. Het is dus heel belangrijk om de vernix die nog aanwezig is na de geboorte te laten zitten en vanzelf in de huid te laten trekken. Dit intrekken duurt gemiddeld 5 dagen, in de plooien wat langer.

 

Meer lezen?
Ben je op zoek naar meer informatie omtrent natuurlijke zwangerschap en geboorte? Meld je dan aan voor mijn Gratis Online Academie. Hier vind je – naast allerlei blogs, vlogs en podcasts over natuurlijke zwangerschap en geboorte – ook een gratis uitgewerkt 7-stappenplan hoe jij straks Prachtig en Krachtig kunt bevallen!

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid