fbpx

Blog: De 10 voordelen van een badbevalling voor moeder en baby

De voordelen van een badbevalling voor moeder en baby zijn enorm. Maar wist je dat bevallen in water eigenlijk helemaal niet nieuw is? Al eeuwenlang voelen vrouwen over de hele wereld die gaan baren zich aangetrokken tot water. Water wordt beschouwd als het ultieme vrouwelijke principe; de Moeder van alle dingen. Water heeft een rustgevende, vrouwelijke kwaliteit die veel steun kan geven. En voor een baby is een watergeboorte een zachte, natuurlijke ervaring. De geboorte in water vormt een vloeiende overgang van de warme besloten baarmoeder naar de buitenwereld. Ik heb zelf twee prachtige badbevallingen gehad en ik ben daarom – naast ervaringsdeskundige – een groot supporter van een badbevalling. Hieronder kun je meer lezen over de 10 voordelen van een badbevalling.

1. Water werkt ontspannend
2. Meer bewegingsvrijheid
3. Minder stresshormonen
4. Meer oxytocine en endorfine, dé geboortehormonen
5. Geboorte verloopt vaak vlotter
6. Water werkt pijnstillend
7. Je spaart energie
8. Verzacht het perineum, daardoor minder kans op scheuren of een knip
9. Verlaagt je bloeddruk
10. Je geeft je baby een rustige start

#1: water werkt ontspannend
Water heeft een fysiek én mentaal ontspannend effect tijdens de bevalling. Dit ontspannende effect kennen we allemaal wel; het gevoel dat je na een lange, zware werkdag toe bent aan een lekker warme douche of lekker warm bad waar je heerlijk loom en ontspannen van wordt en letterlijk alle dagelijkse beslommeringen van je afspoelt.

#2: meer bewegingsvrijheid
Door de opwaartse kracht van het water kun je je makkelijker bewegen en ben je in staat elke houding aan te nemen die je prettig vindt. Het lichaam wordt ondersteund en het gewicht van de baby wordt gedragen waardoor minder druk uitgeoefend wordt op spieren en botten. Dit is ook erg fijn als je al last had van bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit. Door veel van houding te veranderen in bad maak je het voor je baby ook gemakkelijker om door het geboortekanaal te gaan. Maar alleen al het in- en uitstappen uit bad waarbij één been hoger is dan de ander helpt de baby goed in het bekken te zakken en kan de bevalling versnellen. Het water maakt het ook gemakkelijker om een houding aan te nemen waarmee je zelf je baby op kan vangen bij de geboorte.

#3: minder stresshormonen
Sommige vrouwen ervaren dat het bad hen een gevoel van veiligheid biedt; een ruimte of kleine wereld waarin zij bepalen wat er gebeurt en waarin ze zich goed kunnen afsluiten van storende elementen. Ze kunnen zich beter concentreren op het proces van de bevalling en hebben het gevoel de bevalling meer zelf in de hand te hebben.  

#4: meer oxytocine en endorfine
Wanneer je in het warme water van het bad stapt, ga je ontspannen en wordt je lichaam gestimuleerd om meer endorfine aan te maken. Endorfine is het kalmerende en pijnstillende hormoon van ons eigen lichaam. Bovendien zorgen endorfines ervoor dat je makkelijker de buitenwereld kunt buitensluiten en je makkelijker naar binnen keert. Daardoor kun je weer makkelijker ontspannen. Dit is een zichzelf versterkend proces. Daarnaast zorgt het warme water in combinatie met de endorfines ervoor dat hormonen als adrenaline, een stresshormoon dat geproduceerd wordt als je gespannen bent en wat tijdens de ontsluitingsfase averechts werkt, geblokkeerd wordt. Dat komt omdat endorfines en adrenaline nooit in grote hoeveelheden tegelijk in het lichaam aanwezig kunnen zijn.

#5: geboorte verloopt vaak vlotter
Nog een voordeel van een waterbevalling die net al even kort genoemd werd, is dat de ontsluitingsfase sneller verloopt. De baarmoederspieren zijn ontspannen en krijgen veel warmte en zuurstofrijk bloed aangevoerd, waardoor ze optimaal hun werk kunnen doen en effectieve weeën produceren waardoor de ontsluiting soepeler verloopt.  

#6. Water werkt pijnstillend
Een heel fijn effect van bevallen in water is dat het warme water de pijnsignalen van je lichaam die naar het pijncentrum in de hersenen worden gestuurd blokkeert. Daardoor overheerst het gevoel van ontspanning en comfortabel zijn in plaats van de pijn. En dat is fijn want uit onderzoek is gebleken dat ons lichaam eerder prettige dan niet prettige sensaties doorgeeft. Het ongemak van de weeën dat je nog wel ervaart wordt in water meer verdeeld over je lichaam, waardoor het beter hanteerbaar wordt. Alles bij elkaar opgeteld maakt dat je ziet dat veel vrouwen geen pijnstillers nodig hebben bij een waterbevalling.

#7: je spaart energie
Met bevallen in water spaar je veel energie. Als je ontspannen bent en weinig pijn en ongemak ervaart verbruik je minder energie dan als je gestresst bent. Het water houdt je lichaam op temperatuur en draagt jou bij het aannemen van iedere houding. Ook daarmee spaar je energie.

#8:  water verzacht het perineum, daardoor minder kans op scheuren of knip
Hoewel de ontsluitingsfase sneller verloopt, verloopt de uitdrijvingsfase vaak geleidelijker en beheerster. Vaak heb je meer controle over je persweeën en volgen ze elkaar wat minder snel op, waardoor je perineum geleidelijk oprekt. Bovendien maakt het warme water het perineum soepel. Dat maakt dat de kans op inscheuren of inknippen bij een waterbevalling afneemt. 

#9: water verlaagt je bloeddruk
Door het warme water dat ontspant verwijden de bloedvaten van de moeder en dalen de hartslag en bloeddruk. De bloedsomloop wordt gestimuleerd in het warme water, zodat de baarmoeder van voldoende bloed wordt voorzien en spieren minder snel verkrampen.

#10: je geeft je baby een rustige start
Een badbevalling is een prachtige, rustige start voor je baby. Doordat jij minder stresshormonen aanmaakt, ervaart de baby ook minder stress tijdens de geboorte. De kans op poepen (meconium) in vruchtwater met bijkomende risico’s en interventies is daardoor ook lager. De baby wordt gedragen door het water waardoor het makkelijker is voor hem/haar om de spildraai te maken in het geboortekanaal. Ook direct na de geboorte ervaart de baby minder stress. Het water lost slijm op in de neus en keel van de baby, wat het makkelijker maakt om de ademhaling op gang te krijgen. En de baby wordt over het algemeen minder snel afgenaveld waardoor hij/zij extra zuurstof en bloed via de navelstreng binnenkrijgt. Dat helpt om de longetjes te ontvouwen en op kracht te komen.

 

Meer weten?
Ik verhuur sinds 2015 6 Birthpool in a box baden en ik ben zelf 3 keer in bad bevallen. Daardoor kan ik je veel vertellen over de ins en outs van een badbevalling. Meer lezen over hoe het huren van een bevalbad precies werkt? Klik dan hier. Meer lezen over badbevallingen kan in mijn blog welk bevalbad is het beste voor mij, mijn blog over de praktische zaken rondom een badbevalling of mijn blog met de 5 nadelen van een badbevalling

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid