fbpx

 

 

Een Birth Ball is een fantastich en multifunctioneel hulpmiddel tijdens je zwangerschap en bij de geboorte. Daarbij is hij ook nog eens heel goedkoop om te aan te schaffen of te huren! Maar weet je eigenlijk wel waarom vrouwen die gebruik hebben gemaakt van een Birth Ball tijdens de geboorte zo enthousiast erover zijn en het andere vrouwen zelfs aanraden? Lees hieronder precies WAT er goed werkt, HOE het werkt en WAAROM het werkt.

 

WAT

Een geboortebal kan helpen om de baby in een goede positie te krijgen voor de geboorte én het stelt moeder in staat om vrij te bewegen tijdens de bevalling. Een vrouw beweegt instinctief op de manier die haar en baby het meest helpt af te dalen door het geboortekanaal. Maar bewegen kan vermoeiend worden. Een geboortebal kan je ondersteunen terwijl ze toch blijft bewegen. Zo verhoogt het gebruik van de Birth Ball je comfort tijdens de geboorte en kan hij een pijnstillend effect hebben.

HOE

Een staande houding/positie helpt dmv de zwaartekracht om de baby te laten indalen en de druk van het hoofdje bevordert de weeën. Het heen en weer wiegen of langzaam rondjes/achtjes draaien kan je kindje helpen draaien door het geboortekanaal. Een zittende houding heeft als kenmerk dat het je bekken wijder maakt en de weeën iets minder intens worden. En door de bal (op bed) te gebruiken als zitzak om overheen te hangen kun je even uitrusten. Fijn als het wel erg snel gaat! 

WAAROM

Verticaal en bevallen in actieve houdingen is bezig aan een comeback! Circa de afgelopen 200 jaar was in de westerse cultuur de rugligging van de vrouw op bed tijdens de geboorte de meest gebruikelijke. Kijk je echter verder terug in de geschiedenis, dan zie je dat vanouds verticale baringshoudingen (hurken, op handen en knieën etc.) de meest gebruikelijke waren. Vrouwen deden dat instinctief. Niet–westerse vrouwen bevallen nog steeds vaak in verticale posities. 

“Tot 10 cm ontsluiting heb ik alle golvingen (weeën) zelf opgevangen, zonder pijnmedicatie of ruggenprik. Ik zat heerlijk op een geboortebal de golvingen (weeën) op te vangen, had rustige muziek op de achtergrond en Gerrit masseerde mijn rug met lavendelolie.

Maria

Toen zoonlief naar de opvang werd gebracht heb ik nog even mijn rust gepakt met de HypnoBirthing CD. Tegen 8.00/8.30 uur was mijn man weer thuis. Intussen was ik veel op de wc, dat vond ik een prettige plek/houding. Verder ging ik een keer onder de douche en hing ik regelmatig over de bal”. 

Jolanda

Een verticale/actieve houding op de Birth Ball kan je bevalling bespoedigen!

 

Voor wie is een Birth Ball in het bijzonder geschikt

  • als je rugklachten hebt
  • als je bekkenklachten hebt
  • als je graag natuurlijk wilt bevallen
  • als je graag veel bewegingsvrijheid wilt ervaren tijdens de bevalling
  • als je graag wilt blijven bewegen in je zwangerschap (je kunt gymnastiek- en yogaoefeningen doen op de bal)
  • als je kindje niet in de optimale positie ligt voor de geboorte (je kindje houdt meer ruimte over in het bekken als je op een bal zit dan op een stoel)

 

Waar kun je een Birth Ball allemaal voor gebruiken

ZWANGERSCHAP: ZITBAL

De bal is heel geschikt voor zwangere vrouwen om op te zitten (achter je bureau of thuis), omdat hij een goede zithouding stimuleert, waardoor het verlichting kan brengen bij bekken- en rugklachten. Bovendien ontspant het zitten op een bal je bekkenbodemspieren.

ZWANGERSCHAP: OEFENBAL

Je kunt de bal gebruiken voor lichamelijk oefeningen om voor yoga-oefeningen. Door elke dag wat tijd op de bal door te brengen (zittend of dmv oefeningen) train je op zachte wijze je core-spieren (buik, rug en bilspieren) en ondersteun je je bekken en onderrug.

BEVALLING: HULPMIDDEL

Op de bal kun je gemakkelijk diverse houdingen aannemen (zittend,- hangend,- of staand (tegen een muur met een bal tegen de muur). Dit maakt het passeren door het bekken makkelijker voor je kindje. De bal veert mee en biedt toch voldoende ondersteuning, wat hem zeer comfortabel maakt.

KRAAMWEEK: ZITBAL

In de kraamweek kan het heel fijn en comfortabel voor je bekken en onderkant zijn om op de bal te zitten. Daarnaast kan het heen en weer bewegen op een bal een handige manier zijn om je pasgeboren kindje te wiegen/ troosten tijdens huiluurtjes zonder dat je continue hoeft rond te lopen.

 

Houdingen in de zwangerschap 

Bekkenkanteling: Ga op de grond zitten met je Birth Ball tegen de muur en je rug tegen de bal. Ga rechtop zitten. Trek je buik naar binnen en buig je onderrug lichtjes en duw hem in de bal. Herhaal dit om je onderrug te versterken en je baarmoeder te ondersteunen.

Hoelahoep Ga op de bal zitten met de voeten stevig op de grond. Plaats je handen op je heupen en maak grote cirkels, alsof je de hoelahoep doet.

De sprong Gewoon stuiteren op de bal kan helpen om de tegendruk te geven die u nodig hebt tijdens de bevalling. Tijdens de zwangerschap versterkt deze je benen en het vermogen om te balanceren.

Childpose (yoga): Kniel voor de bal en buig naar voren in childpose, maar gebruik de bal om je armen op te ontspannen in plaats van helemaal naar de vloer te gaan. 

Rustende kikkerhurk-zit: Hurk achter de bal en leun met je armen op de bal vervolgens naar voren en beweeg je knieën uit elkaar als een kikker.

Houdingen tijdens de geboorte

 • Ga op de Birth Ball zitten en laat je partner op een stoel achter je zitten voor ondersteuning als u dat wilt. Wieg heen en weer/draai achtjes met je heupen of hang tegen je partner aan gedurende de weeën. 
 •  

 • De geboortebal is ook een uitstekend hulpmiddel voor vrouwen die op handen en voeten of op hun knieën bevallen. Leun naar voren met je armen op de geboortebal voor ondersteuning of om tussendoor te rusten.
 •  

 • Het is zelfs mogelijk om op een geboortebal te bevallen. Zorg er wel voor dat iemand achter je zit of staat om je te ondersteunen (of plaats de bal tegen de muur) terwijl je perst, zodat je kunt zitten en veilig achterover kunt leunen zonder dat de bal wegglijdt. Je kunt ook verder naar voren op de bal zitten met je onderrug op/tegen de bal en in een gehurkte positie.

Praktische details

Je kunt de Birth Ball zowel thuis als in (bijna) alle ziekenhuizen gebruiken (meestal dien je wel zelf een Birth Ball mee te nemen).

TECHNISCHE SPECIFICATIES

Ik verhuur 3 Birth Balls met 2 verschillende diameters. De Birth Ball is gemaakt van zeer stevig Anti-Burst materiaal en de ribbels op de bal zorgen ervoor dat de bal niet snel wegglijd.

 • Diameter 65 cm: voor vrouwen van ongeveer 1.65 – 1.75 meter
 • Diameter 75 cm: voor vrouwen van ongeveer 1.75 – 1.85 meter

Hoe gebruik je een Birth Ball

Blaas de bal niet maximaal op. Je wilt een beetje in de bal wegzakken met je bekken voor maximaal comfort.  Ga op je bal zitten met je voeten plat op de vloer en spreid ze uit elkaar om te zorgen dat je stevig zit. Rol je schouders naar achteren en trek je onderbuik lichtjes naar binnen (in plaats van je buik gewoon te laten hangen).

 

VOORWAARDEN

Huurperiode

 • huurperiode 5 weken: 3 weken voor de uitgerekende datum tot 2 a 3 weken na de uitgerekende datum.
 • huurperiode 10 weken: 8 weken voor de uitgerekende datum tot 2 a 3 weken na de uitgerekende datum

Kosten

 • De kosten zijn € 7,50 (huurperiode 5 weken) of € 12,50 (huurperiode 10 weken). Aan een reservering zitten geen kosten verbonden. Pas nadat je de bal hebt afgehaald gaat de huurperiode (en daarmee de betalingsverplichting) in.

Ophalen/retourneren

 • Birth Balls kunnen worden opgehaald en geretourneerd op Zijlroede 55, 8939 AJ Leeuwarden.

Op de verhuur van een Birth Ball is de Huurovereenkomst Particulieren van toepassing waarin alle voorwaarden staan vermeld. Pas nadat je van mij een bevestiging ontvangen hebt waarin staat dat er een bad vrij is in de door jou gewenste periode met de exacte huurdata is je reservering compleet!

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Open chat