fbpx

 

 Geloof jij ook dat water en beweging je bevalling positief beïnvloeden?  
Mijn bevalbaden & Birth Balls helpen jou soepel en comfortabel te bevallen

 

Heb je wel eens nagedacht over een bevalbad of een Birth Ball?
Waarschijnlijk wel. Je leest, ziet en hoort er overal over. En dat is goed nieuws. Want het heeft veel voordelen om niet horizontaal (liggend in bed) te bevallen maar verticaal (door bijv. in een bevalbad of op een Birth Ball te zitten. Bevallen in water en blijven bewegen met behulp van een Birth Ball brengt je in contact met je natuurlijke geboorteinstincten. Als vanzelf vindt je steeds de optimale houding die jou het meeste dient en zo vergroot je je comfort.

 

Op je rug bevallen op bed is pas sinds een paar honderd jaar gebruikelijk
Duizenden jaren lang bevielen vrouwen in een verticale positie. In bijvoorbeeld de hurkzit of op de baarkruk.  En als er water in de buurt was (een bron, rivier of zee), dan baarden vrouwen hun kindje vaak in hurkzit onder water. Vanaf de 19e eeuw kwam de bevallende vrouw steeds vaker horizontaal op haar rug te liggen. Steeds meer bevallingen verplaatsten zich vanwege kunstverlossingen en pijnbestrijding zich verplaatsten naar ziekenhuizen. Voor artsen was het praktischer als vrouwen op hun lagen. Uiteindelijk is deze houding zo de norm geworden.

 

 

“Het routinematig adviseren van de rugligging gedurende de uitdrijving, zelfs voor vrouwen bij wie geen instrumentale bevalling nodig is, kan beschouwd worden als een interventie in het natuurlijke verloop van de baring”

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


(Ook in de medische wereld groeit het besef dat horizontaal bevallen voor lang niet alle vrouwen optimaal is. De meeste ziekenhuizen staan daarom toe dat je zelf een bevalbad en/of Birth Ball meeneemt. In een klein deel van de ziekenhuizen is dit standaard aanwezig)

 

 

Een soepele en comfortabele bevalling heb je deels zelf in de hand!
Uit onderzoek van dr. Rebecca Dekker is gebleken dat vrouwen die kiezen voor een actieve en verticale houdingen tijdens de bevalling daar veel profijt van hebben. Een bevalbad en een Birth Ball nodigen je veel meer dan een bed uit om actief en in beweging te blijven. Bij vrouwen die kiezen voor verticale houdingen was opvallend vaker sprake van

   1. Minder (pijn)stilling
   2. Een snellere bevalling
   3. Slim gebruik maken van de zwaartekracht
   4. Samenwerken met het lichaam (in plaats van onbewust tegenwerken)
   5. Minder knippen/kunstverlossingen

1. Minder pijn(stilling)
Water heeft een bewezen pijnstillend effect. De pijnprikkels naar je hersenen worden onderbroken door water, waardoor er minder prikkels het pijncentrum in je hersenen bereiken. De pijn die er is wordt daarnaast verdeeld over je hele lichaam, in plaats van dat het zich concentreert in je buik. Daardoor is de pijn meestal beter te hanteren. Ook het gebruik van een Birth Ball kan je comfort vergroten en pijn verminderen in je rug, dan wel bekken. Bovendien geven actieve, verticale houdingen je een gevoel van controle, waar liggen je sneller het gevoel geeft van iets passief ‘ondergaan’. Op die manier kan een bad en een Birth Ball psychisch bijdragen aan het verminderen van pijn.

2,3,4,5: Optimaal samenwerken met je lichaam en de zwaartekracht voor een snelle(re) bevalling
In de ontsluitingsfase stimuleert lichte lichaamsbeweging en/of een verticale houding met een birth ball of in een bevalbad de samentrekking van de baarmoeder. Hierdoor komt er meer druk op de baarmoedermond en vordert je ontsluiting sneller. In de persfase/geboortefase is bij een verticale houding op een bal of in het bad het bekken als vanzelf gekanteld en maximaal geopend. Daarbij kan het staartbeentje vrij naar achteren bewegen (voor meer ruimte in het geboortekanaal) als het hoofdje naar buiten komt. Om die kanteling in het bekken liggend op bed te bereiken, moeten vrouwen bij het persen hun benen naar zich toe trekken. Dit is erg vermoeiend en kost veel kracht en vergroot bovendien de kans op een knip of uitscheuren.

 

 

Gun jezelf een soepele, comfortabele geboorte
Bevallen in een natuurlijke, verticale houding zorgt voor meer comfort en bewegingsvrijheid en vaak ook voor een snellere ontsluiting en dus bevalling. Verticaal bevallen betekent trouwens niet dat je voortdurend moet staan of lopen. Hurken, op handen en knieën zitten of ‘gewoon’ zitten vallen ook onder verticaal bevallen. De zachte luchtbodem van het bevalbad en de met lucht gevulde Birth Ball ondersteunen je lichaam waar nodig en bieden tegelijk de nodige comfort voor je bekken en/of knieën.

 

 

Diep van binnen weet je dat bevallen op je rug geen natuurlijke houding is.
Dat het eigenlijk alleen noodzakelijk is bij bepaalde medische indicaties. 
Daarom kies jij voor het comfort van een bevalbad en/of Birth Ball!

 

 

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid