fbpx

 

Wat leuk dat je overweegt om een bevalbad of Birth Ball te gebruiken

Ik verhuur 6 bevalbaden (type Birth pool in a box, maat regular=tweepersoons) en 4 Birth Balls (verschillende maten). De belangstelling voor bevallen in bad en een Birth Ball is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Ik merk dat vrouwen steeds eerder in hun zwangerschap hun bevalbad (vaak in combinatie met een Birth Ball) reserveren, soms al na de 1e echo. Het is daarom handig om op tijd je bevalbad vast te leggen. In de praktijk kan ik op dit moment vrijwel alle aanvragen voor een bevalbad inwilligen. Al met verlof of bijna uitgerekend? Voel je vrij om me te benaderen als je voelt dat je toch in bad wilt bevallen. Soms kan iemand ivm een medische indicatie niet meer in bad bevallen of bevalt een vrouw kort nadat haar huurperiode is ingegaan waardoor er een bad vrij komt. Ik werk bovendien met een reservelijst waar ik je – vrijblijvend – op kan plaatsen. Voor een Birth Ball geldt dat als je hem 2-3 maanden voor je uitgerekende datum reserveert je over het algemeen op tijd bent.

 

In bad bevallen of met een Birth Ball heeft veel voordelen!

Uit onderzoek van dr. Rebecca Dekker is gebleken dat vrouwen die niet horizontaal (in bed) bevallen, maar kiezen voor een verticale houding (met bijv. een birth ball of een bevalbad) daar veel profijt van hebben. Ze hebben veelal een snellere bevalling, ervaren minder pijn, vragen minder vaak om pijnstilling en profiteren van de zwaartekracht. Het Britse Royal College of Midwives heeft vastgesteld dat er bovendien zo’n twintig procent minder kans is op een knip of kunstverlossing bij een verticale bevalpositie.

 

Voordelen 

Snellere bevalling
Minder pijn(stilling)
Slim gebruik maken van de zwaartekracht
Samenwerken met je lichaam
Minder kans op een knip/kunstverlossing

Tip

Veel ziekenhuizen beschikken tegenwoordig over bevalbaden (soms wel kleine baden – check het formaat!) en over Birth Balls. Zijn deze er niet, dan staan vrijwel alle ziekenhuizen ervoor open dat je zelf een bevalbad of Birth Ball meeneemt. Verder hebben veel ziekenhuizen draadloze CTG’s die waterdicht zijn. Dat maakt dat bevallen in een bevalbad of met een Birth Ball voor een steeds grotere groep vrouwen mogelijk is.

 

Meer comfort en bewegingsvrijheid
Kenmerkend aan een bevalbad en een Birth Ball is dat je meer in beweging bent en blijft (dan als je op bed bevalt). Ze nodigen uit tot actieve, verticale, houdingen die je bovendien snel kunt aanpassen en veranderen. Zo kun je steeds op zoek gaan naar de meest comfortabele houding. Verticaal bevallen betekent overigens niet dat je voortdurend moet staan of lopen. Hurken, op handen en knieën of zitten vallen er ook onder. De zachte luchtbodem van het bevalbad en de met lucht gevulde Birth Ball ondersteunen je lichaam waar nodig en bieden tegelijk de nodige comfort voor je bekken en/of knieën.

Minder pijn en minder pijnstilling nodig
Water heeft een bewezen pijnstillend effect. De pijnprikkels naar je hersenen worden onderbroken door water, waardoor er minder prikkels het pijncentrum in je hersenen bereiken. De pijn die er is wordt daarnaast verdeeld over je hele lichaam, in plaats van dat het zich concentreert in je buik. Daardoor is de pijn meestal beter te hanteren. Ook het gebruik van een Birth Ball kan je comfort vergroten en pijn verminderen in je rug, dan wel bekken. Bovendien geven actieve, verticale houdingen je een gevoel van controle, waar liggen je sneller het gevoel geeft van iets passief ‘ondergaan’. Op die manier kan een bad en een birth ball psychisch bijdragen aan het verminderen van pijn.

Optimaal samenwerken met je lichaam voor een snelle(re) bevalling
In de ontsluitingsfase stimuleert lichte lichaamsbeweging en/of een verticale houding met een birth ball of in een bevalbad de samentrekking van de baarmoeder. Hierdoor komt er meer druk op de baarmoedermond en vordert je ontsluiting sneller. In de persfase/geboortefase is bij een verticale houding op een bal of in het bad het bekken als vanzelf gekanteld en maximaal geopend. Daarbij kan het staartbeentje vrij naar achteren bewegen (voor meer ruimte in het geboortekanaal) als het hoofdje naar buiten komt. Om die kanteling in het bekken liggend op bed te bereiken, moeten vrouwen bij het persen hun benen naar zich toe trekken. Dit is erg vermoeiend en kost veel kracht en vergroot bovendien de kans op een knip of uitscheuren.

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid