fbpx

 

 Misschien heb je nog nooit overwogen om in bad te bevallen of een Birth Ball te gebruiken. Maar wie uit bed komt (en dus niet horizontaal bevalt) heeft een snellere bevalling, ervaart minder pijn, vraagt minder vaak om pijnstilling en profiteert van de natuurlijke zwaartekracht, zo blijkt uit onderzoeken van dr. Rebecca Dekker. Het Britse Royal College of Midwives stelt dat er zo’n twintig procent minder kans is op een knip of kunstverlossing bij een verticale positie. Iedereen die gebruik wil maken van een bevalbad of Birth Ball, maar er zelf niet een wil aanschaffen, kan er eentje huren bij Liefdevolle Geboorte. Ik verhuur 6 Birth pools in a box (alle 6 maat regular/tweepersoons) en 4 Birth Balls (verschillende maten).

 

 

Voordelen verticale bevalposities (die je gemakkelijk aanneemt in een bevalbad of met een birth ball)

Pijn en ongemak is beter te hanteren
Als je loopt, zit of staat, houd je zelf de controle, omdat je minder het gevoel hebt dat je iets passief aan het ondergaan bent. Je kunt bovendien in verticale positie makkelijk en snel wisselen van houding. In sommige houdingen zul je ervaren dat de pijn echt minder is.

De vele fysiologische voordelen
In de ontsluitingsfase stimuleert lichte lichaamsbeweging en/of een verticale houding de samentrekking van de baarmoeder. Hierdoor komt er meer druk op de baarmoedermond en vordert je ontsluiting sneller. In de persfase/geboortefase is bij een verticale houding het bekken als vanzelf gekanteld en maximaal geopend. Daarbij kan het staartbeentje vrij naar achteren bewegen (voor meer ruimte in het geboortekanaal) als het hoofdje naar buiten komt. Om die kanteling in het bekken liggend te bereiken, moeten vrouwen bij het persen hun benen naar zich toe trekken, wat vaak erg vermoeiend is en veel kracht kost.

Keuze uit een scala aan houdingen waardoor er vrijwel altijd een prettige houding bij zit.
Verticaal bevallen betekent overigens niet dat je voortdurend moet staan of lopen. Hurken, op handen en knieën of zitten vallen er ook onder. in een bevalbad kun je heel gemakkelijk dit soort verticale posities aannemen en eenvoudig langere tijd volhouden. Het kan heel fijn zijn om tijdens een ontsluitingswee op een bal te wiegen voor meer bewegingsruimte terwijl je al dan niet steunt op het bed. Zo ervaar je meer grip op de pijn.

Overal toe te passen
In veel ziekenhuizen kun je tegenwoordig in bad bevallen, maar ook op een baarkruk. En er zijn Birth Balls aanwezig. Zijn deze er niet, dan staan vrijwel alle ziekenhuizen ervoor open dat je zelf een bevalbad of Birth Ball meeneemt. Verder schaffen veel ziekenhuizen draadloze meetapparatuur aan, zodat vrouwen die aan een CTG liggen niet langer aan bed gebonden zijn. En omdat ze waterdicht zijn kan douchen of in bad gaan ook. 

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid