fbpx

Blog: Wat is beter, een online of offline zwangerschapscursus?

En toen………….. was er de introductie van de online zwangerschapscursus. In dit digitale tijdperk kon dat ook eigenlijk niet uitblijven. Digitale cursussen zag je al jaren in het bedrijfsleven, in thuisstudies, in het onderwijs. We werken en leren steeds meer digitaal, waardoor we daar steeds bedrevener in worden. Het is sociaal geaccepteerd en de technologische hoogstandjes ondersteunen online leren volop. Nu je (opnieuw) zwanger bent wordt je dus geconfronteerd met (nog) een extra keuze. Want wat is beter, een online of offline zwangerschapscursus?

 

Tropenjaren
Feit is dat voor veel (werkende) zwangeren/jonge moeders het domweg tropenjaren zijn. Je bent niet lui, maar gewoon moe. En overprikkeld. En continue aan het zoeken naar de juiste balans tussen alles wat er op je af komt en wat je zelf graag wilt doen. Wat kan helpen om het iets rustiger te krijgen is om te onderzoeken waarom je zo druk bent. Voel je je te verantwoordelijk? Ben je te perfectionistisch? Is er in de loop van de jaren zonder dat je het door had steeds meer bijgekomen en is het tijd om je leven onder de loep te nemen? Te kijken waar je taken delegeren kunt aan je partner of helemaal kunt uitbesteden (denk aan een paar uurtjes huishoudelijke hulp, maaltijdboxen, boodschappen thuis laten bezorgen).

 

Willen versus kunnen
Dat het belangrijk is om tijd voor jezelf te maken en te genieten van je zwangerschap daarvan ben je je wel bewust. En je wilt je heus wel goed voorbereiden op de geboorte, omdat je weet dat je dan een fijnere en comfortabelere geboorte hebt. Maar de praktische regel-dingen hieromheen werken soms verlammend. Tijd maken om een geschikte cursus te vinden op een tijdstip dat jullie past naast werk en andere verplichtingen, oppas regelen, je man zover krijgen dat hij meegaat, kosten van de cursus….. niet voor iedereen een gemakkelijke puzzel.   

 

Individueel versus samen
Een online zwangerschapscursus lost een aantal praktische regel-dingen die hierboven beschreven staan. Je kunt de cursus volgen waar en wanneer het jou past en de kosten zijn lager. Meer vrijheid dus en daarmee toegankelijker. Toch vinden sommige zwangerschapsbegeleiders een online cursus een soort B-keuze. En dat laten ze weten ook door er hard over te oordelen. Geen tijd is geen excuus, straks als je kindje er is moet je ook tijd maken. Dat klopt, maar wat heb jij aan zo’n opmerking? Je vraagt toch niet om hun mening/oordeel? Ik ben daarin veel milder. Ik vind het mooi dat je de intentie hebt en tijd maakt om goed voor te bereiden op de geboorte, dat doet tegenwoordig lang niet meer iedereen. En er is geen one-size-fits-all, iedereen anders; iedereen leert anders en iedereen heeft behoefte aan iets anders. Ik ken genoeg zwangere vrouwen (of mannen) die niet naar een groepscursus toe willen. Het past niet bij ze en ze voelen zich niet op hun gemak. Moeten deze stellen zich dan maar niet voorbereiden op de geboorte? In mijn optiek gaat het om de intentie waarmee je de cursus start. Als dat is omdat je je goed wilt voorbereiden op de geboorte of omdat je alvast contact wilt maken met je kindje, en een online cursus past praktisch/gevoelsmatig (zie hieronder) daar het beste bij, dan is dat toch prima? De online cursussen die ik verzorg bevatten een fijne mix van audio, video en informatie/afbeeldingen. Hoe mooi is het als je na een drukke dag de dag kan afsluiten met een oefening of te luisteren naar een luisterbestand uit je online programma terwijl je even echt contact legt met je kindje? En het mooie is, ingesproken (ontspannings)oefeningen kun je zo vaak beluisteren als je wilt, zelfs tijdens de geboorte, terwijl je een oefening op een dagcursus in de praktijk maar 1 keer doet….

Wat je mist is het sociale groepsaspect. Het samen komen met anderen, ervaringen uitwisselen, leren van anderen, de kans om je vragen direct te stellen en echt een gesprek aan te gaan. Zelf los ik dit op door de mogelijkheid te bieden om gedurende de cursus een (optionele) coachingscall te doen. Ook een online community kan hierin veel betekenen. Maar het blijft wezenlijk anders dan fysiek samen zijn met andere zwangere vrouwen in een ruimte gedurende een aantal uren.

Om die reden is het bij sommige van mijn programma’s mogelijk om 1 of 2 groepsbijeenkomsten te volgen naast de stof in de Online Academie. Maar nogmaals, dat is een keuze en wat goed is voor de één is dat niet per sé ook voor een ander.

 

De beste cursus voor jou
Wat is beter, een online of offline zwangerschapscursus.  Daar is geen eenduidigde voor- en nadelen van een online en offline zwangerschapscursus op een rij antwoord op te geven. Iedereen is anders, iedereen leert anders en iedereen is op zoek naariets anders. De vragen die je jezelf kunt stellen om een antwoord te krijgen kun je indelen in twee categorieën:

  • Praktisch: Wat wil je leren en wat is daar de meest geschikte vorm voor? Wat past het beste in jouw leven, wat is haalbaar zonder allerlei extra drukte op je hals te halen waardoor je nog meer stress krijgt?
  • Gevoelsmatig: Waar ligt jouw behoefte? Wat heb je echt nodig op dit moment? Waar en hoe wil jij je (misschien kleine beetje) vrije tijd het liefst besteden? Misschien is dat lekker op de bank in je huispak met een tablet of laptop terwijl je je voorbereid op de geboorte. Manlief erbij – of juist niet ?. En misschien is dat juist door even een (mid)dagje of avond níet thuis te zijn en alleen, of samen met je partner, naar een cursus te gaan. Om je leukste zwangerschapsjurkje aan te trekken en met anderen je onder te dompelen in het zwanger-zijn.
X

Wachtwoord vergeten?

Word lid