fbpx

 

Blog: Wat is er nog meer mogelijk (over keuzes, verwachtingen en mogelijkheden in je zwangerschap)

Vorige week was ik in Noord Frankrijk. Voor het eerst in mijn leven. Ik heb voordat ik kinderen kreeg een hoop gereisd, maar vooral naar verre bestemmingen met het vliegtuig.  Heerlijk vond ik het om van alles te ontdekken over andere werelden & culturen. Tijdens de reizen die ik maakte in Azië en Midden Amerika werden mijn zintuigen enorm geprikkeld en pikten alles op. Letterlijk een verrijking van mijn leven.

Vorige week ervaarde ik dat ontdekken weer heel sterk. En dat zo dicht bij huis! Zo zie je maar 😊 Ik was daar zó aan toe. Totaal het tegenovergestelde van de soms automatische piloot waarop we – ja ik ook! leven. In mijn kinderen zie ik het ontdekken iedere dag terug; voor hen is alles nieuw, hun leven is één grote ontdekkingsreis. En als ze iets niet begrijpen of nog niet kunnen, dan vragen ze om hulp.

 

Keuzes, verwachtingen en mogelijkheden in je zwangerschap
Terug naar jou. Jij bent zwanger. Een totaal nieuwe ervaring, ook als het een tweede/derde is, waarin je mag ontdekken en voelen. Maar vaak gaat een zwangerschap ook een beetje op de automatische piloot – door de drukte van alledag. Waardoor we soms geneigd zijn om mee te gaan met “dat wat van ons wordt verwacht”. Opvoeding, ervaringen en dat wat je ziet/merkt/voelt bij anderen maken in reactie op jou maken dat we ons aanpassen aan ‘hoe het hoort’. Of misschien beter gezegd aan ‘hoe we denken dat het hoort’. We willen niet lastig zijn, vullen in voor anderen (zorgverleners) “ze hebben het al zo druk”. We vergeten om hulp te vragen. We vergeten dat we altijd vragen mogen stellen om tot meer informatie te komen. En dat we altijd keuzes hebben ook al lijkt dat soms niet zo. En dat we altijd keuzes mogen maken die voor ons goed voelen.

Zo denken we dat echo’s gemaakt moeten worden, dat toucheren bij bevallen hoort, dat de baby door een zorgverlener aangepakt moet worden, dat interventies nou eenmaal bij een bevalling horen, dat je zorgverlener het beste weet hoe jij moet bevallen, dat je naar het consultatiebureau moet wanneer de baby er eenmaal is… etc. Bekijk en ervaar de zwangerschap op sommige momenten eens door de ogen van een kind. En vraag gewoon als je iets niet begrijpt of als iets niet goed voelt. Net als een peuter: ‘waarom’

  • Waarom ‘moet’ dat eigenlijk?
  • Waarom ‘doen’ we dat altijd zo?

En vraag jezelf af ‘is dit logisch?’ “Wat vind ik hiervan” “hoe voelt dit”. En ook een hele mooie: “Wat is er nog meer mogelijk?” Die laatste is één van mijn persoonlijke favorieten en schept een hoop ruimte……

Sowieso is het stellen van vragen een tool die ik al een tijdje veelvuldig gebruik. Wat ik heb gemerkt is dat vragen stellen je opent. Ze openen je bewustzijn…alsof er een andere deur dan normaal opent die je anders laat kijken en voelen.

  • wat merk ik dat er in mijn lichaam gebeurt als ik dit uit?
  • waar ben ik bang voor dat er zal gebeuren?

 

Voel jij dat het thema keuzes, verwachtingen en mogelijkheden een terugkerend thema is in jouw leven en wil je hierin graag meer ruimte voor jezelf? Breng het gerust in in een gratis sessie van 30 minuten.  

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen