fbpx

 

 

Blog: How to handle newborns – handige weetjes en tips over omgaan met je pasgeboren baby

Deze week ben ik begonnen met mijn opleiding babymassage voor in het kraambed. OMG, ik ben zó enthousiast. Wat ontzettend waardevol voor baby’s én ouders in deze eerste onwennige en soms hectische periode. Daarom dit blog met handige weetjes en tips over omgaan met je pasgeboren baby.

 

Hieronder geef ik je 3 waardevolle inzichten voor pasgeboren baby’s die ik tot nu toe heb opgedaan en waarvan ik denk dat jij er ook veel aan hebt.

  • Baby’s hebben een heel ander tijdsbesef dan wij als volwassenen. 5 minuten voelt voor hen als een half uur. Daarom masseer je in het kraambed je kindje ook maar zo’n 5 minuten per keer en maximaal 1 keer per dag, dat is voor een baby al genoeg. Bovendien bedekt jouw grote hand dat kleine lijfje al voor een groot deel, waardoor een groot deel van het lichaam wordt aangeraakt. Bij een massage die je zelf ondergaat is die verhouding heel anders, waardoor je langer gemasseerd moet worden om alle lichaamsdelen gehad te hebben.
  • Kwaliteit boven kwantiteit. Het gaat bij babymassage in het kraambed niet zo zeer om de technieken als wat je er mee bereikt. Je wilt ermee bereiken dat je kindje zich verbonden, geliefd, ontspannen en veilig voelt. Je wilt de band met je kindje, de hechting, intensiveren. Daarnaast train je jezelf in het observeren van je kindje. Wie is hij/zij, wat vind hij/zij prettig. Wat pikt jouw intuïtie (want je masseert grotendeels op gevoel) hierover op. Dat is namelijk niet alleen waardevol tijdens het masseren, maar juist ook van dag tot dag bij de verzorging van je kindje.
  • Tijdens het masseren ga je van de 4e versnelling terug naar de 1e . Zo snel als een baby van een paar weken oud jouw vinger die je voor hem houdt met z’n oogjes kan volgen als je die langzaam opzij beweegt, zo snel masseer je. Maar dat niet alleen. In datzelfde tempo zou ook de rest van de verzorging van de baby moeten gaan. Baby’s kunnen enorm schrikken van jouw snelle beweging om even snel het pak babydoekjes dat je nodig hebt te pakken om maar wat te noemen. Een snel en gehaast badje voor het slapen gaan schiet z’n doel volledig voorbij…. 

 

De meeste (aanstaande) moeders weten wel wat de voordelen zijn van babymassage: dat het de binding en hechting door meer kennis en begrip voor wat pasgeboren baby's nodig hebben kunnen we beter aan hun behoeftes tegemoet komen. Babymassage kan hierbij helpen. Meer informatie op www.liefdevollegeboorte.nl/babymassage-in-de-kraamtijdmet je kindje vergroot. Dat het darmkrampjes kan verminderen en baby’s die onrustig zijn, lastig in/doorslapen, gespannen zijn/een hoge spierspanning hebben en/of snel overprikkeld zijn kan helpen ontspannen en ontladen. Wat alleen zo jammer is bij reguliere babymassage is dat je 6 weken moeten wachten om te starten met masseren en de voordelen te ervaren. Terwijl darmkrampjes juist de eerste 6 weken vaak zoveel last geven bij je kindje! En al na een paar weken van niet goed slapen door je kindje kan er al een vicieuze cirkel ontstaan. Juist daarom is het zo fijn als je direct na de geboorte al kunt starten. Met slechts 5 minuutjes per dag profiteer je al van alle voordelen! Had ik dat maar eerder geweten 😊

 

Wil je meer weten tips over omgaan met je pasgeboren baby? Dan is babymassage iets voor je! Naast het leren van massagetechnieken kijken we ook naar de lichaamstaal van je kindje en geef ik als ervaren moeder handige tips. Ik bied een workshop babymassage in de kraamtijd (te volgen samen met je pasgeboren baby of in je zwangerschapsverlof op een massagepop zodat je direct na de geboorte kunt starten met masseren) of een cursus shantala babymassage voor baby’s vanaf 6 weken tot een maand of 9.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen