fbpx

babymassage technieken

Tip: Volg deze workshop deze herfstvakantie op zondag oktober van 11.30 – 12.30 uur in een groep bij Club yoga Leeuwarden. Opgeven kan hier

Heet je baby welkom in jullie gezin en laat je kindje zachtjes landen op aarde met deze simpele maar effectieve (haptonomische) aanrakingsmassage. Met hele zachte aanrakingen met een deel van je hand of met 1 of 2 vingers masseer je al vanaf de eerste dag na de bevalling ongeveer 5 minuten het rugje en/of het buikje van je baby over de kleertjes heen terwijl je kindje bij je ligt. Met massagetechnieken als liefdevol welkom heten, oneindige liefde en basiszekerheid intensiveren leer je je op een dieper niveau verbinden met je baby en je baby een geborgen gevoel te geven. En jij kan je even helemaal losmaken van alle dagelijkse bezigheden en prikkels en je focussen op je kindje. Wat een heerlijk warm welkom en mooie start qua hechting en binding tussen jou en je kindje!

 WAT

Haptonomische babymassage in de kraamtijd is een simpele en prikkelarme massage voor pageboren baby's. Je kunt de baby direct na de geboorte masseren tot ongeveer 6 weken na de geboorte.

HOE

Met hele zachte aanrakingen met een deel van je hand of met 1 of 2 vingers masseer je ongeveer 5 minuten het rugje en/of het buikje van je baby over de kleertjes heen  terwijl je kindje bij je ligt

WAAROM

Liefdevolle aanraking en hechting is een primaire levensbehoefte van baby's. Heet je baby welkom op aarde en in jullie gezin en laat hem zachtjes landen met een fijne massage

 

babymassage technieken

Door middel van aanraking kun je de overgang van buik naar grotemensenwereld verkleinen. 

babymassage technieken

Babymassage helpt bij prikkelverwerking en geboorte-ervaring verwerking 

De overgang van het leven in de buik naar een leven in de maatschappij waarin we leven is groot. Alles is nieuw voor je baby en dat betekent dat hij veel prikkels te verwerken heeft.

Als volwassenen krijgen we heel de dag prikkels binnen via onze zintuigen. Ieder mens heeft zijn eigen voorkeuren voor prikkels, verwerkt ze op z’n eigen manier en heeft bepaalde ‘prikkeldrempels.’ Zo heeft de één de hele dag muziek nodig om zich lekker te voelen en gedijt de ander beter in een stille omgeving.

Baby’s hebben ook zo hun voorkeuren op het gebied van prikkelverwerking. Zo kan de ene baby juist moeite hebben met lang doorslapen zonder prikkels in de vorm van stevig wiegen en omgevingsgeluiden. Terwijl een andere baby gaat huilen als hij rustig wordt geaaid én z’n mama tegelijk lieve woordjes zegt, omdat hij door het combineren van verschillende prikkels juist niet tot rust komt. Zo zie je maar dat een goede observatie cruciaal is wanneer het gaat om het begrijpen van je baby!

Wellicht doe jij aan yoga/meditatie of ga je regelmatig even een blokje om. Dit zullen voor jou momenten zijn die voor rust en ontspanning zorgen. Het is heel belangrijk om zelf regelmatig op te laden, zodat je ruimte houdt om de signalen van je baby goed te kunnen ontvangen en interpreteren! Je baby heeft dat allemaal niet tot zijn beschikking. Noch kan hij of je vertellen wat hij voelt, wil of nodig heeft. Daarom heeft hij jouw hulp bij nodig om te ontladen en ontspannen en zich goed te voelen. Helemaal baby’s die een heftige geboorte-ervaring achter de rug hebben! Je baby zet daarvoor (veel) huilen in en als jij hem liefdevol vasthoudt terwijl hij huilt kan hij zich ontdoen van alle prikkels en de heftige ervaring verwerken. 

Veel huilen is pittig voor jou als ouder. Wist je dat aanraking in de vorm van babymassage ook een heel fijn middel voor je baby is om te ontladen en ontspannen? Het is een positief en momentje van quality-time waarin jullie band verstevigd en dat jullie beide even ‘in het hier en nu brengt’. En je leert je baby aandachtig te observeren tijdens babymassage en zo aan te voelen wanneer het ‘genoeg’ is. Dat helpt je ook in het dagelijks leven in te schatten wanneer je baby wellicht overprikkeld raakt.Baby kan spanning en stress ontladen 

Een baby kan veel stress en spanningen hebben in zijn lijf, omdat een baby dagelijks veel indrukken en belevenissen te verwerken heeft. Tijdens de massage zal de baby zich ontspannen gaan voelen en laat op die manier alle spanningen los.

Baby komt lekkerder in z'n vel te zitten

Bij onrust zitten we vaak te hoog met onze energie in ons lichaam. Aanraking zorgt ervoor dat je beter aard en maakt dat je je lichaam weer bewust voelt.  Zo ga je door massage beter in je vel zitten, ontspannen en lekkerder slapen.

 

Baby's immuunsysteem en humeur verbetert

Tijdens de massage komen er positieve hormonen (oxytocine en serotonine) vrij. Stresshormonen (cortisol en adrenaline) in het bloed worden juist verlaagd. Gevoelens van welbehagen en blijdschap, angst en stress beïnvloeden de hormoon-huishouding en de samenstelling van ons bloed. Dat werkt door in onder andere de werking van het immuunsysteem en de groei. 

Baby kan zich beter hechten aan de ouders

Naast de basisbehoeftes slaap en voedsel is aanraking en een gevoel van veiligheid net zo belangrijk. Als een kindje zich veilig voelt kan hij zich op een goede manier ontwikkelen. Door babymassage zal de hechting intensiveren omdat de baby zich geborgen en geliefd voelt. Dat geeft een veilig en ontspannen gevoel.

 

 

 

Cursus-mogelijkheden: of in het laatste trimester of in je kraamtijd

Idealiter volg je deze workshop in je laatste trimester, waarbij je oefent op een pop, zodat je direct na de geboorte kunt beginnen met masseren. Maar het is ook mogelijk om de workshop na je bevalling te volgen met je kindje. (in veel gevallen is deze massage ook mogelijk als je een keizersnede hebt gehad. Samen overleggen we even wat mogelijk is en wanneer je start en vaak is het handig als je partner meedoet zodat deze de massage evt. kan overnemen). Een privéworkshop is dan meestal te verkiezen boven een groepsworkshop in de kraamtijd in verband met de prikkels voor je kindje. Je past de technieken toe op jullie kindje of een pop als jullie kindje slaapt ten tijde van de workshop. 

Tip: Volg deze workshop deze herfstvakantie op zondag oktober van 11.30 – 12.30 uur in een groep bij Club yoga Leeuwarden. Opgeven kan hierAccounts

Free Trial

Storage

GROEPSCURSUS

€ 19,50

+ gratis instructiekaarten
+ gratis ontspanningsoefening (mp3)

workshop van 1 uur bij mij thuis


(minimaal 2 aanmeldingen vereist)


Cursusdata:

Heb je belangstelling, meld je aan. 

Bij aanmelding zoeken we met elkaar een geschikte datum/tijd

PRIVECURSUS

€ 29,50

+ gratis instructiekaarten
+ gratis ontspanningsoefening (mp3)

workshop van 1 uur bij jou thuis


Prijs van de cursus is excl. reiskosten a 0,19 ct/km bij reisafstand > 5 km enkele reis


Cursusdata:

Heb je belangstelling meld je aan.

Bij aanmelding zoeken we samen een geschikte datum/tijd

tip: boek naast een babymassage in de kraamtijd ook een les/cursus shantala babymassage en ontvang combinatiekorting. Klik hier voor informatie

 

 

DoelgroepVoor welke ouders is deze massage in het bijzonder geschikt

 • als je de eerste momenten met je kindje gemist hebt (bijv. door medische handelingen) 
 • als je je onzeker voelt in de verzorging van je kindje. Mis je geen signalen en interpreteer je ze wel goed?
 • als je graag je kindje vanaf dag 1 wilt masseren en op zoek bent naar de juiste technieken/een leuke workshop in je laatste trimester 
 • als je je kindje nog beter wilt leren kennen en jullie band wil versterken
 • als je graag nog meer wil leren vertrouwen op je moederinstinct 
 • als jij ontspannen lastig vind en het gevoel hebt dat je kindje dit oppikt.
 • als je graag wat quality-time doorbrengt met je pasgeboren kindje. 

Voor welke baby's is deze massage in het bijzonder 

geschikt

 • als je baby onrustig is
 • als je baby veel huilt
 • als je baby zich overstrekt
 • als je baby veel last heeft van darmkrampjes
 • als je baby gevoelig is en snel overprikkeld raakt
 • als je baby gespannen is en verhoogde spierspanning heeft
 • als je baby ontspannen en ontladen lastig vind.
 • als je baby moeilijk in slaap valt, kort slaapt, moeilijk doorslaapt of snel wakker schrikt (van geluid of als jij er niet bent)
 • als er sprake is van problemen met hechting

 

Leer vanaf het allereerste moment hoe je je kindje met positieve en liefdevolle intenties en aanrakingen kunt omhullen en een intens gevoel van veiligheid en geborgenheid kunt geven 

 

Veel gestelde vragen

 • dit is een totaal ander type massage dan de shantala babymassage die je pas vanaf 6 weken oud aan je kindje mag geven. 
 • je leert 2 massages: 2 massages: de ‘massage voor in het kraambed’ en de ‘welkom op aarde-massage’ en nog een aantal aanvullende technieken
 • de massagetechnieken zijn heel makkelijk aan te leren. Want de kraamtijd is in de eerste plaats bedoeld om te herstellen van de bevalling en om te wennen aan het ouderschap. Het is een mooie maar vaak ook vermoeiende en emotionele periode. Daarom is het van belang dat de technieken eenvoudig zijn.
 • je ontvangt na de workshop gratis instructiekaarten die je op je nachtkastje kunt leggen zodat je direct in het kraambed al kunt starten met de massage.

 

Ik heb mijn opleiding gevolgd en certificaat behaald bij

babymassage technieken

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen