fbpx

Word je eigen baby-expert: 3 dingen die iedere nieuwe ouder zou moeten weten

tips omgaan met je pasgeboren baby

Het leven met een pasgeboren baby is een grote omschakeling en vraagt veel flexibiliteit van jou als ouder. Tijdens een bevalling gebeurt er van alles in een hele korte tijd en je bent ook nog eens volledig open en kwetsbaar. Elk klein detail sla je op en neem je mee. En na deze intensieve gebeurtenis  heb je een baby in je armen die meteen vanaf de eerste seconde al jouw aandacht, lichaam en liefde nodig heeft. Non stop….

Normaal gesproken wanneer je iets overweldigends meemaakt, positief als negatief heb je de tijd om het te verwerken. Je zorgt op je eigen manier dat je minder prikkels tot je krijgt. Daarna draait je leven weer door zoals het voorheen deed. Met het krijgen van een kind is dat een ander verhaal. Na de bevalling, heb je geen tijd om je terug te trekken in jezelf, volledige rust te pakken. De prikkels gaan door en vermenigvuldigen zich. Het leven zoals het was, pak je niet even op, die is veranderd. 

Baby’s pikken dit op bij hun ouders. Bovendien geldt wat hierboven staat ook voor je baby. Ook voor je baby is een bevalling een heftige gebeurtenis, zelfs als het een ontspannen en soepele bevalling is geweest. Bovendien krijgt je baby veel nieuwe prikkels te verwerken bij de overgang van het leven in de buik naar de grote mensen wereld. Er gebeurt veel in een korte tijd. En ook bij je baby kan het zich gaan opstapelen. 

 

Eigenlijk alle pasgeboren baby’s huilen dagelijks daarom eventjes een korte of langere periode om te ontladen. Als het huilen hard is en lang aanhoudt dan is dat pittig voor jou als ouder.

 

Wellicht doe jij aan yoga/meditatie of ga je regelmatig even een blokje om. Dit zullen voor jou momenten zijn die voor rust en ontspanning zorgen. Het is heel belangrijk om na de bevalling zelf regelmatig op te laden, zodat je ruimte houdt om de signalen van je baby goed te kunnen ontvangen en interpreteren! Maar realiseer je ook dat je baby dat allemaal niet tot zijn beschikking heeft. Noch kan hij of je vertellen wat hij voelt, wil of nodig heeft. Daarom heeft hij jouw hulp bij nodig om te ontladen en ontspannen en zich goed te voelen. Helemaal baby’s die een heftige geboorte-ervaring achter de rug hebben! Je baby zet daarvoor (veel) huilen in en als jij hem liefdevol vasthoudt terwijl hij huilt kan hij zich ontdoen van alle prikkels en de heftige ervaring verwerken.

Wist je dat aanraking in de vorm van babymassage ook een heel fijn middel voor je baby is om te ontladen en ontspannen? Het is een positief en momentje van quality-time waarin jullie band verstevigd en dat jullie beide even ‘in het hier en nu brengt’. En je leert je baby aandachtig te observeren tijdens babymassage en zo aan te voelen wanneer het ‘genoeg’ is. Dat helpt je ook in het dagelijks leven in te schatten wanneer je baby wellicht overprikkeld raakt.

Hieronder geef ik je 3 waardevolle inzichten en tips over omgaan met je pasgeboren baby die ik heb opgedaan in de opleiding ‘babymassage in de kraamtijd’ en waarvan ik denk dat jij er ook veel aan hebt.

  • Baby’s hebben een heel ander tijdsbesef dan wij als volwassenen. 5 minuten voelt voor hen als een half uur. Daarom masseer je in het kraambed je kindje ook maar zo’n 5 minuten per keer en maximaal 1 keer per dag, dat is voor een pasgeboren baby al genoeg. Houdt hier ook rekening mee bij bezoek in de kraamperiode. Kijk goed hoe je kindje reageert op bezoek en pas het aantal bezoekjes en de duur hierop aan!
  • Observeer je baby goed om zijn of haar signalen waar te nemen en goed te interpreteren. Ieder mens, dus ook je baby, heeft zijn eigen voorkeuren op het gebied van prikkels, verwerkt ze op z’n eigen manier, en heeft bepaalde ‘prikkeldrempels.’ Zo heeft de ene volwassene de hele dag muziek nodig om zich lekker te voelen en gedijt de ander beter in een stille omgeving. Bij je baby uit zich dat net even anders. Zo kan de ene baby juist moeite hebben met lang doorslapen zonder prikkels in de vorm van stevig wiegen en omgevingsgeluiden. Terwijl een andere baby gaat huilen als hij rustig wordt geaaid én z’n mama tegelijk lieve woordjes zegt, omdat hij door het combineren van verschillende prikkels juist niet tot rust komt. 
  • Tijdens babymassage leer ik ouders om van de 4e versnelling terug te gaan naar de 1e . Zo snel als een baby van een paar weken oud jouw vinger die je voor hem houdt met z’n oogjes kan volgen als je die langzaam opzij beweegt, zo snel masseer je. De tip voor jou is dan ook om in datzelfde tempo je baby te verzorgen. Baby’s kunnen enorm schrikken van jouw snelle beweging om even snel het pak babydoekjes dat je nodig hebt te pakken om maar wat te noemen. Een snel en gehaast badje voor het slapen gaan schiet z’n doel volledig voorbij…

 

Wil je meer tips over omgaan met je pasgeboren baby? Dan is babymassage iets voor je! Naast het leren van massagetechnieken kijken we ook naar de lichaamstaal van je kindje en geef ik als ervaren moeder handige tips. Ik bied een workshop welkom-op-aarde (te volgen samen met je pasgeboren baby na een traumatische bevalling bij je thuis, of als hoogzwangere waarbij je oefent op een massagepop). Met hele zachte aanrakingen met een deel van je hand of met 1 of 2 vingers masseer je al vanaf de eerste dag na de bevalling ongeveer 5 minuten het rugje en/of het buikje van je baby over de kleertjes heen terwijl je kindje bij je ligt. Met massagetechnieken als liefdevol welkom heten, oneindige liefde en basiszekerheid intensiveren leer je je op een dieper niveau verbinden met je baby en je baby een geborgen gevoel te geven. En jij kan je even helemaal losmaken van alle dagelijkse bezigheden en prikkels en je focussen op je kindje. 

Heeft je kindje veel last van darmkrampjes? In een consult van 1 uur kijken we samen welke massagetechnieken en andere tips jouw kindje kunnen ondersteunen. Hier vind je meer informatie. 

Merk je na de kraamperiode dat je kindje nog steeds moeite heeft met het verwerken van veel prikkels of dat de bevalling hem/haar nog steeds in de weg zit? Ook na de kraamperiode kun je hiermee aan de slag. Dan is een cursus shantala babymassage het meest geschikt. Shantala babymassage is geschikt voor baby’s vanaf 6 weken tot een maand of 9.

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid