fbpx

 

 

Blog: Jouw natuurlijke zwangerschap en geboorte – where to begin?

Natuurlijke zwangerschap en geboorte, een erg breed begrip. Waar moet je beginnen als je dit graag wilt? Welke dingen maken écht een verschil en waarom juist deze? Hieronder vind je de 10 essentiële dingen die echt niet mogen ontbreken bij een natuurlijke zwangerschap en geboorte.

 

#1. De juiste zorgverlener
Als je je zwangerschap als een normale, natuurlijke levenservaring ziet is het belangrijk om een zorgverlener te zoeken die deze visie deelt. Het is waarschijnlijker dat je deze vindt buiten het ziekenhuis. Een homeopathisch verloskundige zou kunnen, of een holistisch verloskundige. Maar er zijn ook zelfstandig werkende verloskundigen of zelfs groepspraktijken die een zo natuurlijk mogelijke benadering van zwangerschap en geboorte hoog in vaandel hebben staan. Ga al vroeg in je zwangerschap hierover het gesprek aan, vind uit wat de visie en werkwijze van je zorgverlener is én of jullie (voldoende) op 1 lijn zitten.

#2. Bewust omgaan met echo/dopler gebruik
Een echo maken en luisteren naar het hartje van je kindje met een doptone is tegenwoordig niet meer weg te denken. Er zitten dan ook voordelen aan, zoals het opsporen van aangeboren afwijkingen (echo’s) en het vaststellen of er harttonen zijn (doptone). Over de veiligheid van echoscopisch onderzoek en het gebruik van een doptone wordt regelmatig gesproken. Helaas is hier nog maar weinig onderzoek naar gedaan, maar in dit artikel kun je er wel het een en ander over lezen. Hoewel er tot op heden geen overtuigende schadelijke effecten van een echoscopisch onderzoek op moeder en kind daadwerkelijk zijn vastgesteld, is het toch iets om goed over na te denken en bij stil te staan. Het is dus verstandig om niet te pas en te onpas gebruik te maken van echo’s en de doptone en er bewust van te zijn dat echo’s een medisch hulpmiddel zijn en blijven. Of zoals Beatrijs Smulders het zo mooi zegt: “Elk onnodig onderzoek van de ongeboren baby moet beschouwd worden als een stoorzender voor de kwetsbare baby.

#3. Gezonde voeding
Tijdens de zwangerschap is het lichaam een ‘precisie-instrument’ dat perfect onderhouden moet worden om goed en makkelijk zijn werk te kunnen doen. Gezonde, goed doorvoede moeders krijgen over het algemeen gezonde kinderen die sterk zijn en beter hun rol in een gemakkelijke geboorte kunnen spelen. Bovendien speelt voeding een belangrijk rol bij het voorkomen van obstipatie, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en andere aandoeningen waar vaak medische interventies mee samen hangen. In het algemeen kun je stellen dat gezonde voeding voor zwangeren onbespoten en onbewerkt is en veel eiwitten, vezels en goede essentiële vetzuren bevat. Ben je benieuwd welke voeding helemaal aansluit bij jouw specifieke gezondheidssituatie? Vraag dan je verloskundige, een diëtist of een natuurvoedingskundige om advies.

#4. Natuurlijke remedies bij kwaaltjes
Zwangere vrouwen en vrouwen die een kinderwens hebben, voelen vaak een weerstand tegen het slikken van medicatie. Zij vragen zich af of de ontwikkeling en gezondheid van het kind kan worden beïnvloed door wat de moeder inneemt. In andere gevallen mag reguliere medicatie niet gebruikt mogen worden in de zwangerschap, omdat dit schadelijk is voor de baby. Alternatieve zorg kan dan een veilig alternatief zijn voor veel klachten bij moeder of kind. Er zijn verschillende natuurlijke, aanvullende therapieën die ingezet kunnen worden tijdens de zwangerschap die het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren. Daarom zijn ze bij uitstek geschikt voor zwangeren, kraamvrouwen en pasgeboren kinderen. Maar ook tijdens de bevalling kan het helpen pijn te verminderen.

Vormen van alternatieve zorg:
– Fytotherapie/natuurgeneeskunde/homeopathie
– Shiatsutherapie / osteopathie / massage / chiropractie
– Acupunctuur / acupressuur
– Aromatherapie /Bach Bloesemremedies

#5. Perineum massage
De massage van het perineum is een van de oudste en zekerste manieren van het verbeteren van de conditie, bloedsomloop, elasticiteit en ontspanning van de bekkenbodemspieren. Het laat je wennen aan het weefsel en de sluitspieren die je tijdens het baren zal gaan ontspannen en gebruiken. Perineum massage kun je doen vanaf 34 weken in je zwangerschap en verkleint de kans op inknippen en inscheuren. Als de rand van het perineum zacht en ontspannen is, kan de baby gemakkelijk naar buiten glijden.

#6. Bekkenbodemoefeningen
De bekkenbodemspieren hebben als functie om de organen onder in je buik te ondersteunen. Het trainen van je bekkenbodemspieren al tijdens je zwangerschap is daarom zeer aan te raden. Door ze te trainen worden ze sterker en je raakt bekend met deze spieren. Je kunt ze dan ook tijdens de geboorte beter gebruiken. Bovendien herstellen getrainde bekkenbodemspieren makkelijker na de bevalling dan ongetrainde spieren. Zo heb je na de geboorte weer snel controle over je blaas. Vanaf het begin van het tweede trimester kun je beginnen met het trainen van de bekkenbodemspieren. Maar ook als je al verder bent in je zwangerschap kun je op elk moment beginnen en heb je nog veel profijt van je training. Een groot misverstand is dat je alleen maar hoeft te leren om de spieren aan te spannen. Het (bewust) ontspannen van je bekkenbodemspieren is minstens zo belangrijk. Continue aangespannen bekkenbodemspieren kunnen een obstakel vormen tijdens de geboorte. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je voortdurende aandrang hebt om te plassen. Een goed geoefende bekkenbodem lijkt op een trampoline: sterk, maar veerkrachtig.

#7. Communiceren met je baby in je buik
Al vroeg in de zwangerschap, of zelfs daarvoor, is het mogelijk om contact te leggen met je kindje. Dat hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn, deel gewoon de gevoelens die je op dat moment hebt. Veel vrouwen ‘weten’ ook intuïtief al dingen over het kindje, bijvoorbeeld over het karakter/temperament, over de naam, of over de geboorte. Voor de een komt die informatie uit ons onderbewustzijn of onze intuïtie, een ander noemt het geestelijke begeleiding van engelen of gidsen. Waar het vandaan komt en hoe je het noemt is niet zo belangrijk. Waar het om gaat is dat als je je hiervoor openstelt je samen met je baby dit bewustwordingsproces aan kunt gaan. Zo word je als ouders al vroeg in de zwangerschap voorbereid op het ouderschap. En kan jullie kindje zich reeds in de zwangerschap bevestigd voelen in z’n identiteit. Meer weten? Lees dan eens het blog dat ik hierover schreef.

#8. Een zwangerschapscursus
Uit onderzoek blijkt dat steeds minder vrouwen een zwangerschapscursus volgen. En tegelijk zie je dat steeds meer bevallingen medisch worden. Vrouwen kunnen steeds moeilijker de kracht in zichzelf vinden om hun kindje op de wereld te zetten. Ze vragen zorgverleners steeds vaker om hun kracht aan te wenden om zich van hun kindje te verlossen. Als een bevalling naar tevredenheid verloopt heeft dat op korte en lange termijn een positieve invloed op zowel moeder als kind. Het versterkt het vertrouwen in je eigen kunnen en het vertrouwen in een volgende bevalling. Ook maakt het de band tussen moeder en kind sterker. Omgekeerd kan het uit handen geven van je eigen controle en zeggenschap tijdens de geboorte leiden tot gevoelens van onvrede, boosheid, verdriet en frustratie.

Een zwangerschapscursus kan je vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen versterken en daarmee zorgen voor een positieve geboorte-ervaring. Je leert tools en technieken en je krijgt een schat aan informatie over wat je kunt verwachten tijdens deze zeer impactvolle levenservaring. Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten. Ook zij zien het belang van een positieve geboorte-ervaring inzien op het psychisch welbevinden op korte en lange termijn. 

#9. Voldoende beweging
Tijdens je zwangerschap en de geboorte biedt een sterk en veerkrachtig lichaam veel voordelen en na de geboorte herstelt je lichaam sneller. Beweging is daarom heel belangrijk als je een natuurlijke zwangerschap en geboorte wenst. Zwangerschapsyoga, -gymnastiek en -zwemmen zijn rustige vormen van beweging waarbij je je lichaam lenig houdt en jezelf niet forceert. Er zijn ook actievere vormen zoals zwangerschapsfitness of Mom in Balance. En bouw vooral ook dagelijks meer momenten van beweging in. Pak de trap in plaats van de lift, parkeer wat verder weg of stap een halte eerder uit met de bus.

#10. Kwalitatief goede lectuur/informatie
Ouders die een natuurlijke zwangerschap en geboorte willen doen er goed aan om al (vroeg) in de zwangerschap zich te verdiepen in het effect van onderzoeken, medicatie en procedures. Ze toetsen deze aan hun geboortevoorkeuren om er zeker van te zijn dat het welzijn en de behoeftes van moeder en baby op de eerste plaats staan. Op deze manier zorgen ze ervoor dat ze een gelijkwaardige gesprekspartner zijn. En dat er niet óver hen, maar mét hen, wordt gesproken bij belangrijke beslissingen in het geboorteproces. En dat zij de hoofdrolspelers zijn en blijven bij de geboorte zijn. Zodat ze met een positief gevoel op deze zeer belangrijke ervaring kunnen terugkijken.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid