fbpx

 

Blog: Heb jij je geboorteteam al samengesteld?

Heb jij je geboorteteam al samengesteld? “Hoezo?” zul je misschien denken. “Ik heb toch een verloskundige? Kraamzorg is aangevraagd en mijn partner/moeder/zus/vriendin zal erbij zijn, dus alles is geregeld toch?”

Het is heel belangrijk om een fijn en vertrouwd team aan mensen om je heen te hebben als je gaat bevallen. Ja, je hebt een verloskundige en een kraamverzorgster, maar daarnaast is het belangrijk om tenminste nog 1 iemand te vragen die jou en je wensen voor de geboorte door en door kent en kan ondersteunen. In veel gevallen is dat je partner/moeder/zus/vriendin. Die persoon/personen noemen we je ‘geboortepartner(s)’. Lees hieronder waarom een/meerdere geboortepartner(s) echt onmisbaar zijn. 

 

  1. Een goed geïnformeerde geboortepartner is de allerbeste steun. Je verloskundige en de kraamverzorgster hebben natuurlijk al veel kennis over zwangerschap en geboorte, maar jij en je geboortepartner waarschijnlijk minder. Als je een gelijkwaardige gesprekspartner wilt worden is het daarom handig om je samen met je geboortepartner goed voor te bereiden op de geboorte door middel van het volgen van een cursus. Je leert wat er in het lichaam gebeurt en hoe dit positief kunt beïnvloeden, waarom het soms veel tijd kost, wat jij als vrouw allemaal kan en doet en wat je als geboortepartner kunt doen ter ondersteuning.
  2.  

  3. Inzicht in het geboorteproces vergroot het vertrouwen in je eigen kunnen/in de capaciteiten van een bevallende vrouw. Daardoor ga je beide de geboorte ontspannen, rustig en met (zelf)vertrouwen tegemoet.
  4.  

  5. Rust en vertrouwen ontstaat ook als je de optimale omstandigheden hebt gecreëerd voor je bevalling. Een cursus geeft je hiervoor veel input; vaak hoor je dingen waarvan je het bestaan niet wist. Alle keuzes rondom de geboorte, maar ook je rechten als barende vrouw worden besproken. En wat je kunt doen als het anders loopt. Het is fijn als je deze belangrijke informatie samen hoort, zodat je het er over kunt hebben. Dat naast jijzelf als zwangere nog iemand volledig op de hoogte is en meedenkt, in de voorbereiding op de geboorte en tijdens de geboorte. Zo hou je samen de rust en regie.
  6.  

  7. Een geboortepartner die meegaat naar een cursus voelt zich meer betrokken bij de zwangerschap. Als partner ben je op een natuurlijke wijze al betrokken bij de zwangerschap, maar als er geen partner in beeld is en een moeder/zus/vriendin neemt de rol van geboortepartner in dan ligt dit net wat anders. Degene die jij vraagt om bij je bevalling te zijn staat waarschijnlijk dicht bij je en kent jou door en door. De kans is dan ook heel groot dat je geboortepartner ook na de bevalling betrokken zal blijven bij jou en je baby. Daarom is het fijn om samen toe te leven naar het moment van de geboorte en even stil te staan bij het wonder dat zich afspeelt in je buik. In een cursus sta je even stil bij de ontwikkeling van de baby, de invloed van de geboorte en wat je al in de zwangerschap kunt doen om de binding met de baby te versterken.
  8.  

  9. Als je samen zoiets bijzonders als een bevalling gaat meemaken, is het eigenlijk ook heel logisch om dat ook samen voor te bereiden. Maak er jullie ding van! Het delen van deze bijzondere ervaring zal je dichter bij elkaar brengen en een gezamenlijke herinnering worden.

 

Mee eens en wil je hier gelijk mee aan de slag?
Misschien is de cursus Natuurlijk! Bevallen wat voor je. Deze groeps- of privecursus volg je in 3,5 uur, maar je kunt ook voor de digitale versie kiezen. Met deze korte praktische cursus ga je goed voorbereid de geboorte in. Maar ook de cursus Hypnobirthing kan een goede optie zijn. Deze groeps- of privecursus volg je in 2 x 3 uur, maar je kunt ook voor de digitale versie kiezen. Met de cursus Hypnobirthing ben je optimaal voorbereid op een ontspannen geboorte.

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid