fbpx

 

Is in bad bevallen eigenlijk wel hygiënisch?

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ja absoluut! Als je in bad bevalt, is er in principe geen extra infectiegevaar ten opzichte van een ‘gewone’ bevalling op het droge. Hoe dat zit en hoe je de jouw veiligheid op het gebied van hygiëne tijdens een badbevalling kunt waarborgen lees je hieronder.

Misschien vraag je je af hoe het zit met het water. Water zelf blijft in principe 24 uur vers (niet 24 uur warm 😉). Mocht de bevalling langer duren dan 24 uur dan kan het nodig zijn om het water te verversen. Dan zijn er natuurlijk ook nog de bacteriën waar je rekening mee dient te houden. De baby is gedurende de zwangerschap blootgesteld aan jou bacteriën (ook poep- en plasbacteriën) en hiermee bekend. En ook met die van je partner. Dus dat vorm geen risico, ook niet als je partner erbij komt in het bevalbad.

De bacteriën van zorgverleners zijn niet ‘eigen’, daarom dragen zij speciale lange handschoenen dragen tijdens handelingen bij jou in het bad.

Hoewel sommige zorgverleners afraden om met gebroken vliezen in een vroege fase van de bevalling in bad te gaan zijn hier geen harde wetenschappelijke bewijzen voor die dit ondersteunen. Het geboortekanaal is een afgesloten ruimte waar geen water in stroomt en bacteriën klimmen niet omhoog. Zolang er niet getoucheerd wordt komen er dus geen schadelijke bacteriën bij de baby.

Dan kun je nog denken aan het bad zelf en alle toebehoren. Hoewel ik alle baden na verhuur opzet en schoonmaak met een 80% alcohol-oplossing is hij natuurlijk niet volledig steriel. Daarom doe je er altijd een een steriele persoonlijke plastic binnenhoes in, die na de bevalling wordt weggegooid. Door te werken met eenmalige gebruiksitems die in contact staan met het water (waterslang, waterpomp, thermometer, schepnetje) wordt de hygiëne verder gewaarborgd.

Heb je nog meer vragen over de hygiëne voordat het helemaal fijn voelt om een bad te huren? App of mail ze gerust! i

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid