fbpx

zenuwstelsel kalmeert

 

BLOG: De flipperkast in jezelf tot rust brengen (of te wel hoe je je zenuwstelsel kalmeert)

Voel jij je ook net zo’n flipperkast?🤯 Lockdown in & uit, lockdown klein & groot… Weet dan dat het je autonome zenuwstelsel is waarbij alle lampjes op rood staan! Niet alleen een bevalling kan je autonome zenuwstelsel en gevoel van veiligheid triggeren; dat doen allerlei alledaagse dingen en zeker de corona-maatregelen ook.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Om gezond te kunnen functioneren heeft ons zenuwstelsel behoefte aan context, keuze en verbinding. Wanneer al één van deze drie ontbreekt, wordt ‘gevaar’ gesignaleerd. De Coronamaatregelen en het gevoerde beleid ontnemen ons alle drie!

CONTEXT: Ons zenuwstelsel heeft informatie nodig over het waarom, wat en hoe van een ervaring. Het heeft dit nodig om zich veilig te kunnen voelen. Op dit moment ontbreekt elke context in het beleid en het gegoochel met cijfers
KEUZE: Wanneer onze keuzes beperkt zijn of als we het gevoel krijgen dat we geen opties meer hebben en vastzitten, detecteert ons zenuwstelsel ‘gevaar’ en activeert het een overlevingsreactie.
VERBINDING: Het zijn onze sociale contacten die de tak van het autonome zenuwstelsel aansturen die zorgt voor rust en optimale gezondheid. M.a.w. onze sociale relaties sturen ons fysiek, emotioneel en psychisch welzijn aan. Geen sociale contacten, geen gezondheid!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De verschillende reacties van mensen, en het al dan niet naleven van de maatregelen vinden hun basis eveneens hier. Wanneer veiligheid ontbreekt zal het zenuwstelsel in de overlevingsstand gaan. De ene persoon reageert met een vecht-reactie (weerstand, agressie, protestacties/ petities) de andere met vluchtreacties (isolatie, vertrekken, hamsteren) en nog anderen met de freeze-reactie (lusteloosheid, verlies van zin in het leven, depressie).
En heel belangrijk: Je zenuwstelsel kiest je reactie!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het draagvlak dat stilaan verdwijnt is dus niet alleen mentaal, maar ook biologisch! Onze menselijke natuur is niet gebouwd om gezond te functioneren in deze omstandigheden! De natuurlijke wetmatigheden waaronder een virus functioneert worden zorgvuldig bestudeerd, maar die waaronder een mens functioneert worden compleet verwaarloosd……

 

We kunnen deze corona-situatie niet zomaar oplossen, maar je kunt je ervaring wel beïnvloeden. Je kunt ervoor kiezen om je zenuwstelsel in de fijne, kalme, gezonde modus te brengen. Je kunt leren hoe je dat doet bij een bevalling, maar dat duurt maar 1 dag. Een zwangerschap duurt zo’n 9 maanden. Wie leert hoe ze haar zenuwstelsel kalmeert geeft zichzelf en haar kindje een groot cadeau. Want een baby neemt al jouw emoties waar. Hoe vaker jij in een ontspannen staat bent hoe fijner dat is voor je kindje. En nee, ik ben niet van de zwangerenpolitie die zegt dat je leven vanaf het moment dat je zwanger bent geen enkel spoortje van drukte of stress meer mag vertonen. Dat is niet reëel en die druk alleen al legt nog eens een extra lading bovenop dat wat er al is. En die druk zorgt ervoor dat je wellicht negatieve/heftige emoties probeert weg te drukken of weg te stoppen uit angst voor wat het doet met je kindje. Maar ook dat werkt niet. Daar komt bij dat je wel aan de buitenkant rustig kunt ogen of kunt zeggen dat het je niet raakt, maar je kindje voelt van binnen alles feilloos aan. Iedere emotie bereikt via de navelstreng binnen een kleine 5 seconden je kindje en je baby zal daarop reageren. Dus dat is niet de manier waarop je dit mag benaderen.

Je mag het zien als uitnodiging om te kijken welke terugkerende verhalen en patronen er steeds weer opduiken die die negatieve emoties veroorzaken en die mag je loslaten. En je mag voelen dat je kindje niet voor niets voor jou/jullie gekozen; hij of zij komt om een bepaald leerproces door te maken en kiest daarvoor een gezamenlijke weg met jou. Jij bent in die zin precies geschikt voor je baby zoals je bent op dit moment. Door die verbinding te maken met je kindje en te vertellen, in een paar woorden in stilte, wat er gebeurde en dat dat los staat van je kindje, kun je je kindje geruststellen en de verbinding tussen jullie versterken. Stel je voelt je gestresst op je werk. omdat je nog een heleboel dingen moet doen voor het einde van de middag. Dan kun je tegen je kindje zeggen dat je je gestresst voelt vanwege alles wat je nog af wilt maken, maar dat dat niets te maken heeft met hem of haar en dat je vanavond tijd neemt om met hem of haar te connecten.

 

Door de terugkerende verhalen en patronen te helen zul je steeds minder getriggerd worden in het alledaagse leven. Je zenuwstelsel kalmeert en je zult steeds meer een natuurlijke staat van rust en harmonie ervaren. Voor wie nog aan het begin daarvan staat, of voor wie acuut wordt overvallen door een gevoel van onveiligheid hieronder een lijstje met wat simpele dingen die je kunnen helpen om de rust in jezelf te hervinden. 

💗 je uiten en met empathie naar elkaar luisteren.

💗 je ademhaling rustig laten worden. Adem in 4 tellen in en in 8 tellen uit (vraag me gerust om een audiobestandje dat je daarbij begeleidt.)

💗 knuffelen en massage

💗 mooie muziek luisteren.

💗 in de buitenlucht zijn.

💗 lekker en gezond eten waar je je lichaam voedt.

💗 warmte, in bad, een kruik.

💗 focussen op en dankbaar zijn voor alles wat goed is – lichtpuntjes tellen

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mijn klanten komen met veel liefde bij me omdat ik ze leer los te komen van oude verhalen, ik niet oordeel maar wel help te groeien op een manier die bij haar past. Stuur me gerust een mail via info@liefdevollegeboorte.nl of plan je (gratis) sessie om kennis te maken. Tijdens dit gesprek geef ik je nieuwe perspectieven en als ik voel dat ik je verder kan helpen vertel ik je hoe of verwijs ik je door naar iemand die dat kan. zenuwstelsel kalmeert

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen