fbpx

 

Blog: De energie achter je geboorteplan

Wie mij al even volgt weet dat ik van mening ben dat het geboorteplan een ondergeschoven kindje is.

Nog heel vaak hoor ik zwangere vrouwen dingen zeggen als:
“ik weet niet of ik wel een geboorteplan maak“
“ik zet wel wat puntjes op papier”
“ik zie wel hoe het komt”
“je kunt het toch niet plannen”
‘ik stel er eentje op omdat iedereen dat doet/mijn zorgverlener erom vraagt/het nou eenmaal zo hoort”

Even op Google kijken – knippen en plakken – even doorspreken met je zorgverlener – en check, dat kan ook weer van het to-do-lijstje af. 

Waarom dit niet slim is? Omdat je in de zoekresultaten aan geboorteplannen op Google:

  • lang niet alle opties vind, vaak alleen de standaard dingen die de meeste vrouwen erin zetten. Juist vrouwen die een natuurlijke geboorte willen en het op eigen kracht willen doen hebben een plan op maat nodig dat aansluit bij hun unieke situatie/wensen
  • niets hoort over je rechten als zwangere/barende vrouw
  • niets leest over de afwegingen voorafgaand aan een bepaalde beslissing. Stel je schrijft op dat je iedere 2 uur getoucheerd wilt worden. Want in alle plannen komt het punt toucheren terug. Weet je dan wat het voordeel hiervan is/wat het je oplevert? Weet je ook wat het nadeel van toucheren is? Weet je ook dat er andere manieren bestaan om te kijken hoe ver de ontsluiting ongeveer is zonder te toucheren? Waarschijnlijk niet…..
  • je niet weet wanneer je klaar bent met je zoektocht.  Want je weet niet wat je niet weet…. Hoe weet je of je niet belangrijke punten mist?

Kijk ik snap het ergens wel als je zegt dat een geboorte zich niet laat plannen en dat je daarom geen dichtgetimmerd plan wilt maken. Het leven laat zich niet helemaal plannen en zekerheid krijg je niet. Dat zien we nu maar weer met Corona. Aan de andere kant: je weet ook niet of de zon schijnt op je bruiloft, om even een andere grote levensgebeurtenis te noemen, maar toch stapt niemand zonder grondige voorbereiding en planning in het huwelijksbootje. Waarom stoppen we zoveel tijd, energie en aandacht in onze bruiloft en relatief in de geboorte van een kindje, wat ook een grote levensgebeurtenis is? Want een bruiloft kun je over doen, de geboorte van je kindje niet….. We bereiden onze bruiloft tot in detail voor, omdat we er alles aan willen doen om met een goed gevoel op deze belangrijke dag in ons leven te kunnen terugkijken. De geboorte van je kindje is minstens zo’n belangrijke dag in je leven. En daarom is het belangrijk om jouw unieke geboorteplan te schrijven – een geboorteplan dat precies weergeeft wie jij bent en wat jij nodig hebt. 

 

Een van de redenen om even snel of helemaal geen geboorteplan te maken is omdat je als je je gaat verdiepen in de bevalling er angsten omhoog kunnen komen die je liever niet wil voelen. Zolang de bevalling zich nog niet aandient schuiven sommige vrouwen dat liever voor zich uit. En dat kan, je hebt vrije wil. Maar weet wel dat de baarmoeder de bron is van al je emoties. Diep opgeslagen angsten en trauma’s hebben de neiging om op het moment dat de baarmoeder zich klaar maakt om je kindje ‘los te laten’ door het op de wereld te zetten, ook deze dieper gelegen emoties los te laten. Dat kan heel heftig zijn om mee te dealen tijdens die ander heftige gebeurtenis, je bevalling. Er op een rustig moment en op een rustige manier mee bezig zijn tijdens je zwangerschap is veel fijner en liefdevoller.

Daarnaast kan het zijn dat het minderwaardigheidsgevoelens los maakt of dat je niet zo krachtig voelt. Gedachten als ‘Wie ben ik om dat te vragen?’ en ‘Mijn verloskundige ziet me aankomen, zij heeft er voor geleerd en nu ga ik op haar stoel zitten’ zijn daar voorbeelden van. Als bewuste vrouw – of man – voel je het aan wanneer iemand ‘iets vindt’ van wat je zegt of doet. Maar weet ook dat mensen oprecht geïnteresseerd in je zijn en dat je overal inspireert; in welke omgeving dan ook. Het gevoel dat de ander je ‘raar’ of ‘een control-freak’ vindt kan wel tot gevolg hebben dat je niet zo uit je woorden komt als je graag zou willen. Weet dan dat je mag groeien in sterk staan voor dat waar je in gelooft. Verbind je eerst diep met jezelf en jouw visie van de moeder die jij wilt zijn en voel je verlangens. Op die manier verlang je het niet alleen in je hoofd en plaats je het onbedoeld van je af, maar kies je er echt voor vanuit je hart en belichaam je het ook echt. Voorzie je geboortewensen en -plan van krachtige energie, en zie wat er gebeurd als je spreekt vanuit kracht en zelfvertrouwen. Het doel is niet om je zorgverlener te overtuigen, maar om het zelf te voelen. Hoe steviger en zekerder jij staat in je besluit, hoe makkelijker de mensen om je heen met je meedraaien.

 

De geboorte laat een onuitwisbare herinnering achter in jou. Het is een unieke emotionele gebeurtenis en iets heel kwetsbaars; het vindt plaats in de intiemste delen van je lichaam. En daarom is het ook zo belangrijk dat de bevalling een positieve gebeurtenis is. Want als je tevreden terugkijkt op de geboorte geeft dat je zelfvertrouwen een enorme boost en kun je uit deze mooie ervaring de rest van je leven kracht ontlenen. Hoe gerichter je het voorbereid, door onder andere een geboorteplan te maken, hoe meer kans je creëert op een geboorte waar je met een tevreden gevoel op terug kunt kijken.

 

Wil je nog meer lezen over het geboorteplan? Hier vind je de 5 grootste misverstanden als het gaat over een geboorteplan. En als je graag een beetje hulp wilt bij het geboorteplan schrijven dan is mijn programma “Geboorteplan maken” wellicht iets voor je. Hier krijg je een grote hoeveelheid inhoudelijke informatie waardoor je weloverwogen beslissingen kunt maken wat je wel en niet wilt tijdens de geboorte. 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen