fbpx

Bloedverlies bij een badbevalling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Een beetje een taboe-onderwerp, maar wel iets waar veel moeders vragen over hebben. Want zit je straks in een grote poel met bloed? En wat als je partner (of jijzelf) niet goed tegen bloed kan?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het is goed om te weten dat er 2 vormen bestaan van angst/afkeer voor bloed. Bij de ergo-vorm vormt het zien van jouw eigen bloed geen probleem, maar is het andermans bloed dat angst of afkeer aanwakkert. Bij de exo-vorm leidt in het algemeen bloed zien tot afkeer en angst.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In een eenpersoons bevalbad van Birthpool in a Box gaat max. 480 liter, in een tweepersoons max. 650 liter. Maar niet in alle gevallen is het bad maximaal gevuld en hoeveel bloed je precies verliest is vooraf niet precies te zeggen. Gemiddeld verliezen vrouwen tussen 500-800 ml bloed, maar tussen de 200 ml – 1 liter komt ook regelmatig voor en wordt gezien als normaal (als zijnde geen fluxus). Je kunt je voorstellen dat je 200 ml bloed op 650 liter water niet echt terugvindt, waar een liter op een half vol éénpersoonsbad een ander verhaal is. Vaak wordt gehanteerd dat als je de witte bodem van het bevalbad nog kunt zien bij een goed gevuld bad dat je dan niet te veel bloed verloren bent.

 

Mijn eigen ervaring(en)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Na mijn eerste bevalling was het bevalbad water nog helemaal helder na de bevalling toen ik na zo’n 40 minuten uit het bad stapte. De placenta zat toen ook nog vast en had een beetje hulp nodig.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bij de tweede kwam er net na de bevalling (binnen 5 minuten) een beetje bloed vrij na het loslaten van de placenta. Ik ben toen direct daarna uit bad gegaan omdat de watertemperatuur te laag was. De navelstreng was te kort om m’n dochter uit het water te tillen dus eruit was de beste optie. Deze tijd was te kort om iets zinnigs over het bloedverlies te kunnen zeggen
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bij de derde kwam er in de loop van de 25 minuten na de bevalling die ik in bad ben blijven zitten steeds wat meer bloed vrij. De placenta kwam er gemakkelijk uit (op het droge) net nadat ik uit het bad kwam met een klein duwtje op m’n buik.

 

Tips
Heb jij of heeft je partner moeite met het omgaan met bloedverlies rond de bevalling? Hieronder 5 tips!

Tip 1: Beval je op bed? Ga als partner bij het hoofdeinde staan. En vraag of er na de geboorte een laken/deken over de benen van je partner gelegd kan worden zodat het bloedverlies niet direct zichtbaar is.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tip 2: Beval je in bad? Overweeg dan om wat sneller uit bad te gaan en op bed of op de bank verder te gaan met de binding met je baby. Er treedt meer bloedverlies op rond het loslaten van de placenta. Wanneer deze precies zal loslaten weet je niet, maar het kan al 5-10 minuten na de bevalling zijn. Je kunt dan tip 1 verder volgen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tip 3: Wist je dat er (privé)cursussen zijn die je al in 2 sessies van dik 2 uur van je angst voor bloed kunnen afhelpen? Er bestaan ook groepstrainingen. Even google-en en je hebt ze zo gevonden! Heb je ook naast de bevalling veel plezier van!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tip 4: Vind je omgaan met bloedverlies lastig als partner? Een lege maag en een warme ruimte verergeren de klachten vaak. Kleed je niet te warm en zorg dat je genoeg eet tijdens de bevalling. Zet niet de temperatuur van de ruimte op standje koud, dit komt het bevalproces van je partner niet ten goede.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tip 5: Praat erover met degenen die aanwezig zullen zijn bij de bevalling zodat ze er rekening mee kunnen houden. Vermeld het ook vooral in het geboorteplan. Beter 1x te vaak noemen dan 1x te weinig!

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid