fbpx

Blog: de 5 grootste misverstanden over Hypnobirthing en hypnose

Hieronder vind je de 5 grootste misverstanden over Hypnobirthing en hypnose waardoor vrouwen er niet voor kiezen om het te gebruiken in hun zwangerschap ter voorbereiding op de geboorte. Ik haal ze allemaal onderuit in 1 A4-tje zodat jij je hier niet meer door van de wijs hoeft te laten brengen en de kans om Prachtig en Krachtig te bevallen met beide handen kunt aangrijpen.

 

#1. Een cursus Hypnobirthing is zweverig

Hypnobirthing is bovenal een positieve en praktische zwangerschapscursus waarbij de nadruk ligt op natuurlijke zwangerschap en geboorte, op prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby. Het Hypnobirthing programma is simpel, maar doeltreffend en het helpt ouders in hoofdlijnen op twee verschillende manieren om een mooie, comfortabele en ontspannen zwangerschap en geboorte te bereiken.

Enerzijds leer je jezelf met een combinatie van verschillende ademhalings- en ontspanningstechnieken (waaronder (zelfhypnose, visualisaties en affirmaties) volkomen te ontspannen en alle angst en spanning los te laten.

Anderzijds helpt alle informatie over natuurlijke zwangerschap en geboorte die door het programma heen verweven zit je bij het opstellen van een geboorteplan dat helemaal past bij wie jullie zijn en wat voor geboorte jullie wensen. Door alle informatie sta je sterker in je schoenen en neemt je (zelf)vertrouwen toe. Bovendien zorgt deze voorlichting ervoor dat je een gelijkwaardige gesprekspartner bent van je zorgverleners en dat er niet óver je, maar mét je wordt gesproken bij belangrijke beslissingen in het geboorteproces.

#2. Als je een Hypnobirthing-geboorte wilt moet je thuis bevallen

Nee, dat hoeft niet. Jij hebt (samen met je geboortepartner) de cursus gevolgd en samen regelmatig geoefend met verschillende ontspannningstechnieken. De geleerde ontspanningstechnieken zitten in jou en jij hebt de juiste mindset voor de geboorte. Je bent (diep) ontspannen en weet hoe je bij jezelf moet blijven tijdens de geboorte zonder afgeleid te raken door geluiden of anderen. Je kunt dus in principe bevallen waar je maar wilt; thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis.

Wel gaat het er thuis iets anders aan toe dan in een geboortecentrum of ziekenhuis en kan het zijn dat je (andere) geluiden hoort en meer vreemde gezichten ziet. Maar door jouw grondige voorbereiding met de technieken is dat als het goed is geen enkel probleem.

#3. Als je onder hypnose bent ben je helemaal van de wereld en weet je niet meer wat je doet

Hypnose is een bijzondere bewustzijnstoestand die je zou kunnen omschrijven als een staat van ontspanning en concentratie. Wist je dat iedereen per dag meerdere keren in een staat van hypnose verkeert. Baby’s en kleine kinderen tot wel 30 keer per dag! Iedereen verkeert dagelijks een aantal keren in hypnose omdat hypnose een natuurlijke staat van zijn is. Het is eigenlijk niets anders dan ergens helemaal in op gaan: Denk maar eens aan het moment dat je helemaal in een film of boek verzonken bent en je de deurbel of de telefoon niet hoort. Je aandacht is dan zo gefocust op datgene waar je op dat moment mee bezig bent, dan het even lijkt of de wereld om je heen niet meer tot je doordringt.

#4. Ik raak snel afgeleid door gedachten en geluiden; hypnose werkt vast niet voor mij

Bijna niemand ontsnapt vandaag de dag aan de snelle maatschappij die bol stat van de prikkels en die zorgt voor een staat van zijn waarin we alert zijn en vol zitten met gedachten. Hoewel dit je bij de eerste paar keren een beetje in de weg kan zitten bij het ontspannen, zul je al snel merken dat juist door het oefenen je minder alert en meer ontspannen raakt en de gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Van dat rustige gevoel en die rustige gedachten profiteer je direct want dat neem je mee de (rest van de) dag in en het maakt de volgende keer dat je gaat oefenen dat je gemakkelijker en dieper ontspant. Hoe dieper je ontspannen bent, hoe meer de ‘dagelijkse ruis’ naar de achtergrond verdwijnt. En dat is nu natuurlijk fijn, maar helemaal bij de geboorte. Want ook dan raak je niet afgeleid door mensen of dingen om je heen. Je kunt goed bij jezelf blijven, hierdoor verloopt het geboorteproces soepeler. En je hebt vertrouwen in jezelf en blijft daardoor flexibel als er zich plotseling veranderingen in je bevalling voordoen.

#5. Je hebt altijd iemand nodig om onder hypnose gebracht te worden

Gelukkig niet! Een hypnotiseur is niet degene die je onder hypnose brengt, maar degene die je begeleidt om zelf die bewustzijnstoestand te bereiken. Iedere hypnose is dan ook eigenlijk zelfhypnose. Door je op een ontspannen manier te concentreren verdwijnt de ‘dagelijkse ruis’ en is het mogelijk om je onderbewustzijn te bereiken. Het onderbewustzijn is de basis van al ons gedrag en emoties en bevat alle informatie waarop wij denken, redeneren, ervaren en voelen. Het onderbewustzijn staat onder hypnose meer open voor suggesties om denkbeelden, overtuigingen en emoties die ongewenst zijn om te zetten in een gewenste vorm. Hiervan maakt een therapeut gebruik om jou, de door jou gewenste doelen te laten bereiken. Iemand in hypnose is zich volledig bewust van zijn omgeving en kan kiezen om elke suggestie die wordt aangereikt te accepteren of te negeren. Op elk gewenst moment kun je je ogen opendoen en opstaan. Je houdt volledige controle over jezelf.

 

Dit zijn ze: de 5 grootste misverstanden over Hypnobirthing en hypnose. Misschien vraag je je af waarom niet iedereen bevalt op deze manier als het zoveel voordelen heeft.  misverstanden over Hypnobirthing en hypnoseEen hele terechte vraag!

Onbekend maakt onbemind. Veel mensen weten niet dat Hypnobirthing/hypnose enorm kan bijdragen aan een comfortabele geboorte; ze hebben er nog nooit van gehoord. Daarnaast is een deel van de mensen ook bang voor hypnose, of ze hebben er een verkeerd beeld van. Bijvoorbeeld dat ze dan geen controle meer hebben over hun lichaam en gedachten. Zo ontstaat er een heel verkeerd beeld van wat Hypnobirthing is. Hypnobirthing is nog zoveel meer dan alleen leren ontspannen met hypnose (dit is slechts 1 v.d. 5 ontspanningstechnieken die we gebruiken). Hypnobirthing geeft je óók heel veel kennis over de werking van je lichaam (hormonen, spieren), je krijgt informatie over je keuzes/rechten/opties rondom de geboorte (inside-information die je nergens anders vindt/hoort) en er is veel aandacht voor prenataal ouderschap (je bouwt al voor de geboorte een hechte band op met je kindje).

Hopelijk heb ik je beeld over hypnose een beetje realistischer kunnen maken. Want er bestaan helaas nog steeds veel misverstanden over Hypnobirthing en hypnose. Wist je dat het steeds breder toegepast wordt binnen de gezondheidszorg? Wie weet hoor je er binnenkort ook wel over in je eigen omgeving! Psychologen werken er al jaren mee (o.a. in stoppen met roken programma’s), maar wist je dat sinds kort hypnose en visualisatieoefeningen in ziekenhuizen worden ingezet bij chronische (buik)pijnklachten? Klik hier voor de documentaire.

Enne, als je iemand in je netwerk kent die ook veel kan hebben aan deze informatie, stuur dit blog dan lekker naar diegene door. Je weet nooit hoe je iemand daarmee kan helpen.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid