fbpx

 

Blog: Praktische zaken bij een badbevalling

Je hebt besloten dat je in bad wilt bevallen. Die beslissing geeft vast een hoop rust. Nu wil je graag weten met welke praktische zaken bij een badbevalling je rekening dient te houden, want je wilt je goed voorbereiden. Bevallen in bad vraagt wat meer voorbereiding dan bevallen op het droge. Gelukkig kun je dit allemaal al in je zwangerschap regelen, zodat het niet voor extra stress zorgt tijdens de geboorte.

 

Regelding 1: Koop of huur een bevalbad 
Het kopen van een bevalbad en alle toebehoren kost gemiddeld zo’n € 250,- (afhankelijk van het merk van het bad (opblaasbaar of kunststof), één of meer persoons, aantal extra accessoires) en de levertijd is gemiddeld zo’n 3-5 dagen. Wil je een bad huren regel dit dan zodra je weet dat je in bad wilt bevallen. In bad bevallen is populair en als er een geboortegolfje is kunnen al een aantal maanden van te voren alle baden in de buurt verzegd zijn. Zorg dat je het bad en alle toebehoren in huis hebt als je 37 weken zwanger bent. Kijk voordat je een bad koopt of huurt welk type bad je aanspreekt. Er zijn verschillende soorten in omloop met elk hun eigen eigenschappen en voor- en nadelen. De belangrijkste verschillen zitten in de prijs, de grootte en de accesoires die je erbij kunt kopen. Klik hier voor hulp bij het afwegen. Handig om te weten is dat de Birthpool in a Box regular (= tweepersoons) het meest verkochte/verhuurde opblaasbare bad in Nederland is. 

 

Regelding 2: Check deze dingen als je gaat voor een thuisbevalling
Als je thuis wilt bevallen in bad zijn moet je rekening houden met de volgende praktische zaken

– Beschikt je huis over voldoende warmwatercapaciteit om het bad te vullen? Er gaat zo’n 650 liter water in het bad namelijk. Een krachtige cv ketel kan het bad in ongeveer 60 minuten vullen.

– Bedenk of de vloer van je woning het gewicht van het bad kan dragen, zeker als je in een ouder huis woont met een houten vloer en het bad niet op de begane grond komt te staan.

– Overleg met je verloskundige waar je het bad gaat opzetten. De meeste mensen kiezen voor de huiskamer,  omdat dit op de begane grond is, wat handig kan zijn als dingen anders lopen dan gehoopt. Verder is de huiskamer een gezellige ruimte, die bovendien dichtbij de keuken is en bovendien vaak dichtbij een toilet. Een ruime slaapkamer kan een optie zijn, als deze via een brede trap goed bereikbaar is voor eventuele hulpdiensten. Dat is vaak een voorwaarde voordat verloskundigen akkoord gaan, hoewel jij altijd het laatste woord hebt. 

– Houdt bij het plaatsen van het bad rekening met de watertoevoer en afvoer. Bij het bad wordt een aanvoerslang geleverd die 10-12 meter lang is. Kijk of dat lang genoeg is en of één van de kraankoppelingen die bij het bad geleverd wordt op je kraan past. Na de bevalling pomp je het water weg met een afvoerslang van 10-12 meter. Meestal laat je het water weglopen in het toilet, maar het kan in principe ook in de douche/het bad of naar een put buiten. 

– Kijk of er stopcontacten in de buurt zitten van het bevalbad voor de luchtpomp en na de geboorte voor de waterpomp. Zo niet, zorg dan voor een verlengsnoer. 

– Plaats het bad zo dat je er in een grote U om heen kunt lopen. Dus met de hoofdzijde tegen een muur is prima, maar liever niet in een hoek. 

 

Regelding 3: Check deze dingen als je gaat voor een (geplande) ziekenhuisbevalling. 
Als je poliklinisch in bad wilt bevallen moet je van te voren uitzoeken of dat mogelijk is in het ziekenhuis van jouw voorkeur. Nog niet alle ziekenhuizen zijn hier op ingesteld. Sommige ziekenhuizen beschikken over eigen bevalbaden, sommige hebben alleen een klein bad in de badkamer bij de verloskamer waar je weeën in kunt opvangen, in sommige ziekenhuizen mag je een bevalbad meenemen (vraag na hoeveel verloskamers geschikt zijn om een bevalbad in op te zetten!) en in sommige ziekenhuizen kun je niet in bad bevallen. Als er sprake is van een medische indicatie dan kun je soms toch (gedeeltelijk) in bad bevallen. Soms mag je bijvoorbeeld de weeën opvangen in het bad, maar wil de gynaecoloog liever dat de baby op het droge geboren wordt. Ziekenhuizen hebben tegenwoordig CTG-apparatuur die bestand is tegen water. Dus ook dat hoeft geen belemmering te vormen. Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed overlegd met je gynaecoloog.

 

Meer weten?
Ik verhuur sinds 2015 6 Birthpool in a box baden en ik ben zelf 3 keer in bad bevallen. Daardoor kan ik je veel vertellen over de ins en outs van een badbevalling. Meer lezen over hoe het huren van een bevalbad precies werkt? Klik dan hier. Meer lezen over badbevallingen kan in mijn blog welk bevalbad is het beste voor mij, mijn blog over de 5 nadelen van een badbevalling of mijn blog met de 10 voordelen van een badbevalling. 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid