fbpx

Blog: De 5 nadelen van een badbevalling

Je overweegt om in bad te bevallen en je bent je aan het inlezen. Je vraagt je of er naast voordelen ook nadelen zitten aan een badbevalling? Dat snap ik! Of je het nadelen van een badbevalling noemt of kanttekeningen hangt af van hoe je er tegen aan kijkt; iedereen is anders en wat de een als een nadeel ziet, vind de ander geen probleem of je ziet het als een logisch gevolg van de keuze voor een badbevalling. Lees je daarom goed in voordat je een beslissing neemt die helemaal goed is voor jullie.

 

#1: het vraagt wat meer voorbereiding

Een badbevalling vraagt om wat meer voorbereiding dan een bevalling op het droge. Daarbij moet je denken aan overleg met je verloskundige, het aanschaffen of huren van een bad en het bad (als je dat wilt) een keer opzetten – zonder water – voor de geboorte. 

 

#2: het opzetten en opruimen kost tijd die je niet samen bent

Het is goed om je te realiseren dat het opzetten van het bad een dik uur kost, net als het legen en opruimen van het bad. En een bad dat je huurt moet vooraf worden opgehaald en na de geboorte weer worden teruggebracht. In sommige gevallen kun je dit laatste ook uitbesteden aan familie/vrienden. Die tijd kun je als man niet besteden aan het steunen van je partner of voor de binding met de baby net na de geboorte.

 

#3: protocollen in de geboortezorg kunnen gevolgen hebben voor jouw geplande badbevalling

Als de geboorte zich aankondigt met het breken van de vliezen is het protocol bij sommige verloskundigenpraktijken en/of ziekenhuizen dat je pas in bad mag als de bevalling al wat verder gevorderd is. In principe vormt het water geen extra risico, omdat jij en je baby dezelfde antilichamen hebben, waardoor jij de baby niet kunt infecteren. Bovendien is de vagina een afgesloten gebied waar geen water instroomt waardoor van bacteriën die naar de baby zouden gaan geen sprake is. Toch hebben sommige verloskundigen hierover hun bedenkingen en daarom is het goed om dit van te voren na te vragen. Sommige zorgverleners vinden het lastig om onder water te bepalen hoeveel ontsluiting er is en zij vragen je daarvoor uit bad te komen. Ook vinden niet alle zorgverleners het fijn als de placenta in bad wordt geboren in verband met het meten van het bloedverlies na de geboorte.

Bespreek dit vooraf met elkaar zodat dat je niet op het moment zelf erdoor overvallen wordt. En onthoudt, het blijven adviezen/richtlijnen, jij bepaalt uiteindelijk zelf wat je hiermee doet.

 

#4: ook tijdens de geboorte moeten er kleine dingetjes gebeuren rondom het bad

Een waterbevalling houdt in dat je een aantal zaken in de gaten moet houden waar je niet op hoeft te letten bij een bevalling op het droge. Hieronder valt het op de juiste temperatuur houden van het water en bijvoorbeeld als man je partner ondersteunen en voorzien van droge handdoeken/kleding als zij het bad uitkomt.

 

#5: soms loopt het anders en dat kan teleurstellend zijn

Wanneer je in bad wilt bevallen en alles als zodanig georganiseerd zijn, kan het nogal teleurstellend zijn als op het moment suprême blijkt dat je toch het bad uit moet vanwege een medische indicatie.

 

Meer weten?
Ik verhuur sinds 2015 6 Birthpool in a box baden en ik ben zelf 3 keer in bad bevallen. Daardoor kan ik je veel vertellen over de ins en outs van een badbevalling. Meer lezen over hoe het huren van een bevalbad precies werkt? Klik dan hier. Meer lezen over badbevallingen kan in mijn blog welk bevalbad is het beste voor mij, mijn blog over de praktische zaken rondom een badbevalling of mijn blog met de 10 voordelen van een badbevalling. 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid