fbpx

6 waardevolle tips om vol vertrouwen thuis te bevallen voor (geboorte)partners

vol vertrouwen thuis bevallen partners

Best een groep aanstaande vaders ziet hun partner liever in het ziekenhuis bevallen dan thuis. Voor hen bevindt een thuisbevalling zich ergens op de schaal tussen spannend en doodeng. In het ziekenhuis is alles tot in de puntjes geregeld en hoef je nergens meer over na te denken. Dat lijkt makkelijk en fijn, maar er zit ook een andere kant aan, waarover later meer.

Aan thuisbevallen kleven een aantal hardnekkige vooroordelen (o.a. dat het minder veilig is), horror-bevalverhalen van hun moeder, zussen of collega’s en dan zijn er ook nog de praktische bezwaren die getackeld dienen te worden.

Eerlijk is eerlijk; een thuisbevalling vraagt meer van een aanstaande vader. Zowel op het gebied van het bieden van praktische hulp als aan de slag met zijn eigen angsten, emoties en gevoelens. Deze vaders lopen dan ook rond met veel vragen die variëren van ‘wat moet ik de hele tijd doen?’ en ‘hoe hou ik de boel droog/schoon/bloedvrij?” en ‘lopen mijn vrouw en kind meer risico op overlijden?’.

Kun je als partner een beetje hulp gebruiken bij het omarmen van de thuisbevalling die je vrouw of vriendin voor ogen heeft? Hieronder tips en inzichten die je een stukje op weg kunnen helpen.

  • Rondom bevallen heerst van oudsher veel angst over een mogelijke slechte afloop. Richt je op de feiten. Stel vragen aan je verloskundige. Zo tackel je onjuiste aannames en vooroordelen.
  • Bereid je voor op de bevalling van je partner. Lees (wetenschappelijk onderbouwde) boeken over natuurlijk (thuis)bevallen of volg een zwangerschapscursus die hier speciaal op gericht is. Hypnobirthing is een cursus waarbij het percentage koppels dat thuis bevalt relatief hoog ligt waardoor er veel aandacht voor is in de cursus. Want hoe je het ook went of keert, een bevalling is in de basis een doodnormaal en een gezond proces, Het lijf van je vrouw of vriendin weet prima hoe jullie kind geboren moet worden en hoe veiliger ze zich voelt hoe beter ze zich kan ontspannen en hoe soepeler dit proces verloopt. Zorg dat je er van overtuigd raakt dat je vrouw ervoor gemaakt is jullie kind op de wereld te zetten en jullie huis daarvoor de meest geschikte plek is.
  • Bespreek met je vrouw wat jouw rol als partner wordt tijdens de bevalling. Praktisch kun je denken aan: het bevalplan bewaken, verzorgen van eten & drinken, het bevalbad vullen en op temperatuur houden, washandjes brengen. Qua liefdevolle support kun je denken aan liefdevolle aanraking en mee-ademen. Maar realiseer je dat het belangrijkste jouw ‘loving presence’ is. Je kalme aanwezigheid helpt haar om zich veilig, zelfverzekerd en vol vertrouwen te voelen gedurende de hele baring. Jouw zachte bemoedigingen houden haar positief en vredig.
  • Uit onderzoek is gebleken dat thuis bevallen even veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Onderzoek wat het voor jou onveilig voelt en bespreek het met je partner en je verloskundige. Kijk of je het daarna kunt loslaten. Gebruik zo nodig positieve affirmaties om je angst om te buigen naar vertrouwen of doe een oefening om angsten los te laten.
  • Ga actief op zoek naar verhalen over doodnormale, prima verlopen thuisbevallingen in plaats van te luisteren naar horror-sensatieverhalen. Dat betekent dat je alles wat je denkt te weten over bevallingen aan een kritische blik moet onderwerpen. Onthoud ook dat vrijwel alles wat je in speelfilms te zien hebt gekregen onzin is. Vertrouw ook niet op de verhalen van je tante of de buurvrouw. Films en verhalen zijn vaak aangezet met extra drama en sensatie en daarmee niet representatief
  • Iedere ouder gunt zijn kind een zachte en rustige start. Intiemer en vertrouwder dan thuis geboren worden wordt het niet. Er zijn geen vreemde (ziekenhuis)bacteriën en je kindje hoeft niet direct na de bevalling in de auto mee naar huis.  

vol vertrouwen thuis bevallen partners

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid