fbpx

Pril ouderschap struggles versus postnatale depressie: zo herken je het verschil

 

Een kind krijgen zet je leven op z’n kop. Hoe goed je ook bent voorbereid, hoeveel cursussen & boeken, ontspanningstechnieken en superhandige babyspullen je er vooraf ook tegenaan gooit en hoe mooi en sereen je bevalling ook is. Pril ouderschap vraagt gewoon veel. Dat komt omdat intrinsiek iedere ouder het enorm goed wil doen, maar tegelijk niet weet hoe dat te doen. Hoe doe je het goed in een imperfecte wereld, met een imperfect kind en het feit dat je zelf ook niet perfect bent? Want na de geboorte gebeurt er van alles in een hele korte tijd. Je moet zien te overleven tussen zorgen voor je baby en omgaan met alle levensveranderingen: fysiek herstel, emoties, je relatie, je huishouden/ werk. Jonge ouders vragen zich dan ook vaak af HOE DAN?!
verschil pril ouderschap struggles en postnatale depressie
Het je eigen maken van het ouderschap wordt beschreven als een proces waarbij je groeit van instinctief en impulsief reageren op je baby aan het begin, om met vallen en opstaan steeds meer goede-ouder ervaringen op te doen, en om uiteindelijk intuïtief en vanuit zelfreflectie voor je baby te kunnen zorgen. Wat overigens niet zonder pijnscheuten gaat. Uit onderzoek blijkt dat jonge ouders langere tijd verlies aan controle, zelfvertrouwen en eigenwaarde ervaren evenals een gevoel van isolement en eenzaamheid, zonder dat er sprake is van een postnatale depressie!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit fenomeen heet the motherhood en fatherhood constellation. En wat had ik dit graag eerder geweten. Zo goed als ik was voorbereid op de bevalling, zo verloren voelde ik me in de periode daarna. Ik betrok het op mezelf, ik kon het niet, al die balletjes hooghouden. Terwijl blijkbaar iedereen hier doorheen gaat!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kun je je erop voorbereiden? Ik denk van wel. Het start met bewustzijn en vooraf nadenken hoe je bepaalde zaken als rust, herstel, verwerking en tijd voor jezelf kunt inrichten. Maar hoe heftig het gaat zijn en waar je tegenaan loopt weet je vooraf niet precies. Voel je de behoefte om hier voor je bevalling, of midden in de storm na de geboorte, over te praten? Neem contact op en samen bekijken we in 1-3 sessies hoe jij de eerste periode met je baby soepeler, ontspannener en gestroomlijnder kan laten verlopen. 

En wist je dat uit onderzoek is gebleken dat baby’s zich veilig en geborgen genoeg voelen, als hun ouders op 40% van hun signalen reageren. Baby’s en grotere kinderen hebben het dus niet nodig dat ze altijd begrepen worden, maar dat ze vaak genoeg begrepen worden. Ook is het belangrijk voor hen om te merken dat ouders hun best doen om het contact te herstellen als het verbroken is. Op die manier leren ze met stress omgaan en om contactbreuken te repareren en herstellen. Wat een belangrijke sociale vaardigheid is later in je leven in relatie tot anderen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Goed genoeg is dus goed genoeg! We hoeven als ouder niet perfect te zijn of te worden.
Dat betekent overigens niet dat je dus het huilen van je baby wel kunt negeren. Je mist namelijk sowieso al best veel signalen van je baby zonder dat je je daar bewust van bent. Het betekent wel dat we als ouders die het graag super goed willen doen wat zachter en minder streng voor onszelf mogen zijn en onszelf wat meer ruimte mogen geven.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Denk je dat je veel signalen van je kindje mist? Zorg dan voor veel huid-op-huid contact (bijvoorbeeld dragen) of laat je kindje bij je slapen. Uit onderzoek is gebleken dat ouders dan eerder de signalen van hun kindje oppikken. Ook babymassage kan helpen, omdat je tijdens het masseren heel goed je kindje observeert om te kijken hoe hij/zij reageert op de prikkels van de massage. Ook de online cursus Transitie ouderschap en hechtingsproces van babykennis is een aanrader.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid