fbpx

Hoe je als geboorte partner van onschatbare waarde bent bij de bevalling

 

Als geboortepartner kun je een wereld van verschil maken. Doordat je haar door en door kent en het beste aanvoelt. En omdat ze helemaal zichzelf kan zijn bij jou. Ook op praktisch vlak kun je van grote betekenis zijn. Het bevalplan bewaken, verzorgen van eten & drinken, mee-ademen, tegendruk bieden, masseren…. Maar als je denkt dat dat jouw enige waarde is als geboortepartner, dan doe je jezelf en je vrouw/vriendin echt tekort. Want waar het bovenal om draait is jouw ‘loving presence’. Als geboortepartner ben je het anker die zorgt ervoor dat de vrouwelijke energie vrij kan stromen. Je bent er om haar lief te hebben en te eren voor het werk dat ze verzet. Want ze doet iets ongelooflijks en kan jou daar goed bij gebruiken.

 

Minder doen, meer zijn⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Niet door iets te doen, maar door er helemaal te ZIJN. Je kalme aanwezigheid helpt haar om zich veilig, zelfverzekerd en vol vertrouwen te voelen gedurende de hele baring. Jouw zachte bemoedigingen houden haar positief en vredig. De doe-stand, daar mag je uitblijven de meeste tijd; hoe lastig ook. Want eerlijk: het ís ongemakkelijk om je partner zo te zien; met pijn en ongemak… Het kan je het gevoel geven dat je faalt, niet voldoet. Ook dat voelt ongemakkelijk. En daarom wil je graag wat doen. Maar wéét dat ze niet zielig is en dat je haar met medelijden niet helpt. Dat haalt haar alleen maar uit haar kracht. Door het te willen oplossen haal je de regie bij haar weg.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dus geef haar geen adviezen, maar help haar vriendelijk gefocust te blijven op haar natuurlijke geboorte-instincten. En heb geen medelijden maar medeleven. Door vanuit liefdevolle aanwezigheid met compassie tegemoet te komen aan al haar wensen

Voel je je als geboortepartner nog wat onzeker over je rol? Onderstaande affirmaties kunnen je helpen
? Mijn aanwezigheid is van wezenlijk belang gedurende de geboorte van ons kind.
? Ik weet dat mijn stem en mijn liefdevolle betrokkenheid de beste steun zijn voor mijn partner tijdens de geboorte.
? Ik voel me op mijn gemak bij stilte en geef mijn partner de ruimte om haar geboorte-instincten te volgen
? Ik ben er volledig van overtuigd dat mijn partner in staat is om te baren op een veilige en vredige manier

 

Liefdevolle aanraking
Wil je toch iets doen? Dan is liefdevolle aanraking vaak een goede keuze. Volgens onderzoekers is de kracht van een lichamelijke aanraking 10x sterker dan dat van woorden. Door aanraking worden ontelbare gevoelige sensoren in je huid gestimuleerd die informatie sturen naar het hersengebied dat zich bezig houdt met emotie, motivatie, empathie en zelfgevoel. Verschillende hormonen komen vrij waaronder het ‘knuffelhormoon’ oxytocine dat zorgt voor een weldadige ontspanning en rust in je lichaam én in je hoofd. Daarbij boost oxytocine je zelfvertrouwen, maakt positief en geeft je een gevoel van troost en verbondenheid. Precies wat je nodig hebt tijdens een bevalling!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En ook precies de reden waarom praten en denken geen grote rol spelen bij de geboorte. Van oudsher wordt denken verbonden aan het zintuig zien. Ergens als een toeschouwer van een afstandje rustig, objectief en neutraal naar kijken. Hoewel er situaties kunnen zijn waarbij het even nodig is om iets te zien of te bespreken speelt denken geen grote rol bij een bevalling.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Aanraken en aangeraakt worden is essentieel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is een erkenning van je bestaan; je doet er toe. De psychiater John Bowlby toonde in de jaren ’50 van de vorige eeuw al aan dat een baby die lichamelijk niet goed gehecht is zijn leven lang problemen houdt met sociale interacties en zelfs kan overlijden. De behoefte aan aanraking is dus niet aangeleerd, maar een 1e levensbehoefte.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe pas je aanraking toe tijdens de geboorte?
Een rugmassage, een intieme knuffel, een troostende omhelzing of het vasthouden van haar hand; het helpt allemaal pijn te verminderen. En als geboortepartner kun jij het beste inschatten wat passend is. Wil ze niet aangeraakt worden? Weet dan dat aangename geuren of muziek, warmte, kaarslicht of alleen al een bemoedigende glimlach de aanmaak van oxytocine stimuleert. Zorg verder voor minimaal 1 uur huid-op-huid contact na de geboorte voor de hechting met je kindje. En masseer te vroeg geboren kindjes voorzichtig. Uit onderzoek is gebleken dat ze dan sneller aankomen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In mijn cursussen leer ik je graag verschillende vormen van aanraking en massage om de productie van oxytocine te stimuleren. En er is veel aandacht voor hoe je als geboorte partner van onschatbare waarde kunt zijn bij de bevalling. Wees welkom!

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid