fbpx

 

BLOG: Hoe kies je jóuw zwangerschapsbegeleider?

Is het je wel eens opgevallen hoeveel zwangerschapsbegeleiders en cursussen er wel niet zijn? Zelfs bínnen Hypnobirthing zijn er meerdere opties mogelijk. Misschien is het je wel eens opgevallen dat in sommige berichten hypnobirthing staat en in ander Hypnobirthing of Hypnobirthing. Typefoutjes? Nee, er is daadwerkelijk verschil. Hoe dat zit leg ik je hieronder uit en ook wat het betekent voor de vergoeding. Maar ik wil je ook graag meegeven dat je op een andere manier naar deze vraag mag kijken.  Vanuit een breder perspectief, waarbij de vergoedingen en certiceringen niet leidend zijn, maar wat JIJ nodig hebt.

 

At first a trip down memory lane……..

HypnoBirthing als methodiek en cursusvorm is in 1989 door Marie Mongan leven in geblazen in Amerika en al spoedig werd the HypnoBirthing Institute opgericht. Rond 2009 werden in Nederland de eerste cursussen gegeven en al snel volgde daar de vereniging HypnoBirthing Nederland en België. Toen ik in 2014 startte met het geven van HypnoBirthing na het volgen van de officiele HypnoBirthing opleiding vanuit het Amerikaanse HypnoBirthing Institute sloot ik me dan ook maar wat graag aan bij de Nederlandse én Amerikaanse HypnoBirthing vereniging.

In 2019 ontstond er echter veel onrust binnen de Nederlandse HypnoBirthing vereniging. Een deel van de leden, waaronder ik, vond de in Amerika ontwikkelde lesstof onvoldoende aansluiten bij de – duidelijk anders in elkaar zittende – Nederlandse geboortezorg. Bovendien stuitte het verplichte starre lesgeven vanaf papier én in een verplicht format van 5 x 2,5 uur op veel weerstand. Maatwerk was nauwelijks mogelijk. En iets doen met alle mogelijkheden die opkwamen qua (deels) online lesgeven waren niet toegestaan. Veel leden, waaronder ik, snakten naar de vrijheid en mogelijkheden om iets te mogen doen met alle mogelijkheden die de technologie ons bood én de talloze waardevolle opleidingen op het gebied van zwangerschap, geboorte en alles wat daarmee te maken heeft NAAST de HypnoBirthing-methode die we hadden gevolgd. Maar dat was allemaal niet toegestaan. Ook bij- en nascholing was er nauwelijks.

Dit verschil van inzicht heeft geleid tot een tweedeling en een gedeeltelijke leegloop van de Nederlandse HypnoBirthing vereniging. Veel oud-leden, waaronder ik, hebben zich verenigd in de beroepsvereniging BCE (beroepscoöperatie childbirth educators) waarbij iedereen die zich op professionele wijze bezig houdt met zwangerschaps- en geboortebegeleiding in de breedste zin van het woord zich kan aansluiten.

BCE (de Nederlandse Beroepscoöperatie voor Childbirth Educators) staat voor kwalitatief hoogstaande prenatale voorlichting en begeleiding en voert een accreditatie-beleid voor haar leden m.b.t. opleidingsachtergrond en verplichte bijscholingen (zo’n 4x per jaar). Leden werken vanuit een gedeelde visie gericht op het overdragen van positief-realistische informatie en vertrouwen in het natuurlijke geboorteproces. Uit onderzoek blijkt dat deze insteek bijdraagt aan gunstige uitkomsten wat betreft fysieke én mentale gezondheid gedurende de zwangerschap, bevalling en de periode erna. BCE is hard op weg om een AGB-code te verkrijgen waardoor alle dienstverlening door leden vergoed wordt, maar ook nu al wordt in sommige gevallen vergoed door zorgverzekeraars.

Een flinke uitwijding, maar wel eentje die goed is om te weten als je binnenkort een keuze gaat maken 🙂

 

One-size-fits-all versus maatwerk

Vanuit de Nederlandse HypnoBirthing vereniging mogen dus alleen volledige groeps- of privécursussen van 5 x 2,5 uur gegeven worden, waarbij het min of meer verplicht is om samen met je partner de cursus te volgen. Voor sommige stellen geeft dit agenda-technisch veel tijds- en regeldruk (ook ivm oppas regelen). Terwijl sommige vrouwen of stellen prima kunnen volstaan met een korter programma al dan niet icm persoonlijke ondersteuning. Zeker als je al een keer eerder bevallen bent. En kortere (online) programma’s of eendagscursussen zijn vaak veel goedkoper!  Mijn prijzen bijvoorbeeld starten vanaf € 27,- waardoor het ook helemaal niet belangrijk of noodzakelijk is om te kijken naar de vergoeding vanuit de verzekeraar (die in veel gevallen 50 euro bedraagt waardoor je op dezelfde prijzen bij mij uitkomt als bij iemand die wel lid is van de Nederlandse HypnoBirthing vereniging en over het algemeen veel hogere prijzen vraagt). Mijn online Hypnobirthing cursus kost € 97,-, mijn cursus natuurlijk! Bevallen (een soort Hypnobirthing-light-cursus) € 57,- . En daarbij mag je onbeperkt vragen stellen per e-mail en online Zoomen tegen een kleine vergoeding is ook mogelijk!

 

Persoonlijke groei versus comfortabel en veilig op je plek blijven zitten

Als lid van BCE en lid-af van de Nederlandse HypnoBirthing vereniging heb ik niet altijd het vangnet van de vergoeding van de zorgverzekeraars. Iets wat ik aanvankelijk heel spannend vond. Maar wat me ook heeft uitgedaagd om veel meer in mijn kracht te gaan staan. Want het vraagt een heleboel van je. Méér dan blijven zitten op je comfortabele en vertrouwde plek. Maar het bracht me ook zoveel meer. Zelfleiderschap bijvoorbeeld; de verantwoordelijkheid nemen om je verlangens te vervullen vanuit liefde voor jezelf. Over mijn eigen weg ontdekken: om de bestaande (les)structuren los te laten en mijn eigen lesprogramma vorm te geven waarin mijn stem en visie duidelijk in doorklinken. Niet in de voetsporen treden die er al zijn, maar je eigen sporen creëren en vanuit die koers een enorme bijdrage zijn voor iedereen om je heen. Maar ook mijn eigen waarde zien en dat tot in je tenen voelen (want waarom zou een klant voor mij kiezen als hij die bij mij niet vergoed krijgt en bij een collega wel gedeeltelijk vergoed). Over een diep vertrouwen in mezelf. Eigenlijk wat ik ook al deed tijdens mijn beide zwangerschappen, maar nu paste ik het ook toe in mijn bedrijf. Om het masculiene en feminine in mezelf meer in balans te brengen. Want ik kom uit een omgeving die heel mannelijk georiënteerd was (en is) en ik ben opgegroeid met uitspraken als ‘Wees onafhankelijk’ en ‘Zorg dat je het alleen kunt rooien als je alleen komt te staan’. Ik beschik over een enorm innerlijk vuur, maar kan niet doen, doen en nog eens doen, dagen en weken achtereen. Dat trekt me leeg en maakt dat ik verhard en geen innerlijke rust meer kan voelen. Misschien herken je dat wel. De weg die ik de afgelopen jaren gelopen heb is waar ik jou bij kan helpen in het ontdekken van jouw eigen visie en waarheid ten aanzien van je zwangerschap en bevalling om zo deze bijzondere periode in je leven vorm te geven vanuit jouw energie. 

 

Er is geen dé weg: er is alleen jouw weg

Dus hoe kies je jóuw zwangerschapsbegeleider? Ga bij het orienteren op een zwangerschapscursus of zwangerschapsbegeleider uit van wat JIJ nodig hebt om er een mooie zwangerschap en geboorte van te maken. En zoek een cursusleidster en een cursus of programma die daarbij aansluit; of ik dat nu ben of iemand anders. Volg de cursus die jij wilt omdat je er blij van wordt en waar je denkt te leren wat je nodig hebt om straks fijn te bevallen – en niet eentje ‘alleen maar omdat ie vergoed wordt’.  Want jij, wijze zwangere, weet heel goed zélf wat je precies nodig hebt en je kan voelen welke zwangerschapsbegeleider en welke vorm jou en je kindje brengt wat je nodig hebt. Het draait om jou en jouw behoefte, niet wat een vereniging heeft besloten dat jij nodig hebt. En als laatste: zoek een zwangerschapsbegeleider die deze weg van zelfleiderschap en innerlijk werk zelf gedaan heeft. Want iets zeggen/adviseren als zwangerschapsbegeleider is één ding, maar het is wel zo krachtig als iemand die weg zélf eerst bewandeld heeft 🙂

 

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan doen? Hier lees je wat oud-cursisten zeggen en hier vraag je je eigen gratis sessie aan; een online gesprek van 30 minuten. Tijdens de sessie vertel ik je graag hoe ik jou kan begeleiden naar een ontspannen zwangerschap, bevalling, kraamtijd en tijd daarna. Ik kijk er naar uit om je te leren kennen en om meer te weten te komen over jou en je ideeën voor je zwangerschap en bevalling, ik werk met zwangeren uit heel Nederland die hun eerste, tweede of derde kindje mogen verwelkomen en die thuis, dan wel in het ziekenhuis bevallen.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid