fbpx

Zelfhypnose: de ‘Hypno’ in HypnoBirthing

In HypnoBirthing gebruiken we zelfhypnose om ons tijdens de geboorte heel snel, heel diep te ontspannen en je te focussen op gedachten en beelden die bijdragen aan een mooie zachte geboorte. Hypnose kent vele toepassingen. Het verschijnt regelmatig op tv als vermaak, denk maar aan de shows waar mensen gekke opdrachten uitvoeren. Daardoor hebben veel mensen er een oordeel over gekregen die niet altijd gebaseerd is op feiten. Want hypnose kent vele toepassingsvormen. Bijvoorbeeld in de psychologie, om traumatische gebeurtenissen te herbeleven en te verwerken of in stoppen-met-roken programma’s. Ook komt het regelmatig voor dat hypnose bij de geboorte wordt ingezet. Lees daarover hieronder meer.

 

Wat is hypnose eigenlijk

Hypnose is een bijzondere bewustzijnstoestand die je zou kunnen omschrijven als een staat van ontspanning en concentratie. Een hypnotiseur is niet degene die je onder hypnose brengt, maar degene die je begeleidt om zelf die bewustzijnstoestand te bereiken. Iedere hypnose is dan ook eigenlijk zelfhypnose. Door je op een ontspannen manier te concentreren verdwijnt de ‘dagelijkse ruis’ en is het mogelijk om je onderbewustzijn te bereiken. Het onderbewustzijn is de basis van al ons gedrag en emoties en bevat alle informatie waarop wij denken, redeneren, ervaren en voelen. Het onderbewustzijn staat onder hypnose meer open voor suggesties om denkbeelden, overtuigingen en emoties die ongewenst zijn om te zetten in een gewenste vorm. Hiervan maakt een therapeut gebruik om jou, de door jou gewenste doelen te laten bereiken. Iemand in hypnose is zich volledig bewust van zijn omgeving en kan kiezen om elke suggestie die wordt aangereikt te accepteren of te negeren. Op elk gewenst moment kun je je ogen opendoen en opstaan. Je houdt volledige controle over jezelf.

Hypnose is een natuurlijke staat van zijn

Bij hypnose ben je dus niet van de wereld, je houdt zelf de regie over je gedachten en lichaam. Wist je dat iedereen per dag meerdere keren in een staat van hypnose verkeert. Baby’s en kleine kinderen tot wel 30 keer per dag! Iedereen verkeert dagelijks een aantal keren in hypnose omdat hypnose een natuurlijke staat van zijn is. Het is eigenlijk niets anders dan ergens helemaal in op gaan: Denk maar eens aan het moment dat je helemaal in een film of boek verzonken bent en je de deurbel of de telefoon niet hoort. Je aandacht is dan zo gefocust op datgene waar je op dat moment mee bezig bent, dan het even lijkt of de wereld om je heen niet meer tot je doordringt.

 

De’Hypno’in HypnoBirthing

In HypnoBirthing gebruiken we zelfhypnose om ons tijdens de geboorte heel snel, heel diep te ontspannen en je te focussen op gedachten en beelden die bijdragen aan een mooie zachte geboorte. Dat geeft je controle over je lichaam en je gedachten en het zorgt ervoor dat de geboorte soepel en comfortabel verloopt. Hoe meer je oefent, hoe dieper je in deze ontspanning kunt gaan en hoe meer de ‘dagelijkse ruis’ naar de achtergrond verdwijnt. Je laat je bij de geboorte niet meer afleiden door mensen of dingen om je heen. Je kunt goed bij jezelf blijven, hierdoor verloopt het geboorteproces soepeler. En je hebt vertrouwen in jezelf en blijft daardoor flexibel als er zich plotseling veranderingen in je bevalling voordoen.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com