fbpx

Zelfhypnose en HypnoBirthing

 

Zelfhypnose en HypnoBirthing

In HypnoBirthing gebruiken we zelfhypnose om tijdens de geboorte heel snel, heel diep teIn HypnoBirthing gebruiken we zelfhypnose om ons tijdens de geboorte heel snel, heel diep te ontspannen en je te focussen op gedachten en beelden die bijdragen aan een mooie zachte geboorte. ontspannen en te focussen op gedachten en beelden die bijdragen aan een mooie zachte geboorte. Dat geeft je controle over je lichaam en je gedachten en het zorgt ervoor dat de geboorte soepel en comfortabel verloopt. Hoe meer je oefent, hoe dieper je in deze ontspanning kunt gaan en hoe meer de ‘dagelijkse ruis’ naar de achtergrond verdwijnt. Je laat je bij de geboorte niet meer afleiden door mensen of dingen om je heen. Je kunt goed bij jezelf blijven, hierdoor verloopt het geboorteproces soepeler. En je hebt vertrouwen in jezelf en blijft daardoor flexibel als er zich plotseling veranderingen in je bevalling voordoen. Dat klinkt logisch en fijn toch? Waarom gebruikt dan niet iedereen hypnose bij de geboorte?

Hypnose kent vele toepassingsvormen: van vermaak tot therapie

Maar weinig mensen hebben een positieve associatie (gevoel) bij hypnose. Dat komt door de manier waarop het in het verleden is neergezet. Het verschijnt regelmatig op tv als vermaak, denk maar aan de shows waar mensen gekke opdrachten uitvoeren. Daardoor hebben veel mensen een vertekend  en negatief beeld gekregen van hypnose. Ze hebben er een oordeel over gekregen die niet gebaseerd is op feiten. Wat bij veel mensen niet bekend is is dat hypnose vele toepassingsvormen kent. Bijvoorbeeld in de psychologie, om traumatische gebeurtenissen te herbeleven en te verwerken of in stoppen-met-roken programma’s. Maar sinds 2018 gebruiken ook tientallen ziekenhuizen hypnose om patiënten met het Prikkelbaar Darm Syndroom te behandelen. En met veel succes (tot verbazing van de artsen zelf).

Wat is hypnose eigenlijk

Hypnose is een bijzondere bewustzijnstoestand die je zou kunnen omschrijven als een staat van ontspanning en concentratie. Een hypnotiseur is niet degene die je onder hypnose brengt, maar degene die je begeleidt om zelf die bewustzijnstoestand te bereiken. Iedere hypnose is dan ook eigenlijk zelfhypnose. Door je op een ontspannen manier te concentreren verdwijnt de ‘dagelijkse ruis’ en is het mogelijk om je onderbewustzijn te bereiken. Het onderbewustzijn is de basis van al ons gedrag en emoties en bevat alle informatie waarop wij denken, redeneren, ervaren en voelen. Het onderbewustzijn staat onder hypnose meer open voor suggesties om denkbeelden, overtuigingen en emoties die ongewenst zijn om te zetten in een gewenste vorm. Hiervan maakt een therapeut gebruik om jou, de door jou gewenste doelen te laten bereiken. Iemand in hypnose is zich volledig bewust van zijn omgeving en kan kiezen om elke suggestie die wordt aangereikt te accepteren of te negeren. Op elk gewenst moment kun je je ogen opendoen en opstaan. Je houdt volledige controle over jezelf.

Hypnose is een natuurlijke staat van zijn

Bij hypnose ben je dus niet van de wereld, je houdt zelf de regie over je gedachten en lichaam. Wist je dat iedereen per dag meerdere keren in een staat van hypnose verkeert. Baby’s en kleine kinderen tot wel 30 keer per dag! Iedereen verkeert dagelijks een aantal keren in hypnose omdat hypnose een natuurlijke staat van zijn is. Het is eigenlijk niets anders dan ergens helemaal in op gaan. Bijvoorbeeld als je zo in een film of boek verzonken bent en je de deurbel of telefoon niet hoort. Je aandacht is dan zo gefocust op datgene waar je op dat moment mee bezig bent, dat het even lijkt of de wereld om je heen niet meer tot je doordringt.

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com