fbpx

 

 

BEN JIJ KLAAR OM VOORBIJ DE ANGST TE GAAN?

 

 

  Maar liefst 1 op de 3 vrouwen leeft naar de bevalling toe met een mengeling van angst/spanning. Dit noemen ze ook wel perinatale angst. Helaas werken deze angst en spanningen rond de bevalling in de praktijk vaak zelfvervullend. De ervaring van angst en de aanmaak van adrenaline in het lichaam die hierop volgt, veroorzaken spanning en verkramping in de spieren van het lichaam waardoor de bevalling langer duurt en pijnlijk is. Omdat vrouwen zich hier niet bewust van zijn en niet weten hoe ze deze negatieve spiraal kunnen stoppen komen veel vrouwen onnodig in moeilijkheden waaruit pijnbestrijding en medisch ingrijpen steeds vaker de enige uitweg lijken. Terwijl als je weet wat je zelf kunt doen om het natuurlijke proces van bevallen te ondersteunen, je kindje makkelijker, sneller en met minder weerstand en pijn geboren kan worden!

 

Uit onderzoek weten we dat 40-60% van de bevallen vrouwen in Nederland in verschillende mate lijdt dan wel ontevreden is over dingen die zich hebben voorgedaan rondom en tijdens de geboorte van hun kind. Een kleiner percentage vrouwen in Nederland (10–20%) ervaart de bevalling als traumatisch, waarvan 1-3% PTSS (post traumatische stress stoornis) ontwikkelt. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor! Toch is het jammer dat er vaak pas achteraf – in plaats van voor af  – hulp en aandacht voor de moeder is. Een volle agenda, korte consulten waarin vooral technische handelingen centraal staan en het feit dat perinatale angst zich op allerlei manieren kan presenteren maken dat perinatale angst niet altijd (h)erkent wordt door zorgverleners. Daarnaast hebben ze ook niet altijd goede screeningsinstrumenten en handvatten hoe om te gaan met de angst. 

 

Angst voor de bevalling kan zich in verschillende situatie voordoen

  • als je zwanger bent van je eerste kindje en je je onzeker en/of angstig voelt, omdat je niet goed weet wat je kunt verwachten.
  • als je een eerdere traumatische bevalling hebt meegemaakt en je bent bang bent dat het weer zo zal gaan
  • een eerdere heftige / traumatische gebeurtenis, waarbij je voor je gevoel de controle verloor. Omdat bevallen een moment is waarbij je de controle dient los te laten (en je lichaam je baby op de wereld kan zetten) kan dat de angst weer triggeren.

 

 

HERKEN JE DIT?

√ je hebt al een aantal pogingen gedaan positief te denken over de bevalling, maar langer dan een paar dagen houd je dit niet vol.
En het lijkt ook wel steeds lastiger te worden.

√ je voelt je onzeker over de naderende bevalling

√ Je hoort jezelf vaak dingen zeggen als: “ik hoop maar dat alles goed gaat’ of ‘ik zie wel hoe het loopt’

√ je piekert veel en maakt je druk over hoe de bevalling straks zal gaan

√ je bent (soms te) perfectionistisch en controlebehoeftig

√ je denkt dat je gelukkiger zou voelen als je deze angst en onzekerheid kwijt zou zijn en ook meer zou kunnen genieten van het zwanger zijn

√ het lijkt alsof je de angst maar niet kwijt raakt ook al wil je het zo graag en het zelfs erger wordt naarmate de bevalling dichterbij komt.

 

 

Angst moet op een slimme manier aangepakt worden

Als je angstig bent voor de bevalling kan het in sommige gevallen helpen om meer kennis tot je te nemen. Met name als het idee van niet weten wat er gaat gebeuren en hoe je lichaam daarop reageert zorgt voor angst kan kennis je helpen. Als je houdt van controle en graag de regie wilt hebben kun je angst verminderen door je goed te informeren over alle keuzes en opties die je hebt zodat je weer overzicht en grip hebt. Ook het onderzoeken van je angsten en ze loslaten dan wel ombuigen naar vertrouwen met behulp van affirmaties kan angst en onzekerheid wegnemen. Toch merkt een groot deel van de vrouwen dat met deze aanpak niet álle angstgevoelens weg zijn. Dat komt omdat angst ‘slim’ is. Daarom lukt het ook niet om je angst zomaar weg te denken met een paar positieve affirmaties of je angst hardhandig kunt oppakken en ‘eruit zetten’. Bovendien leidt de focus op en het werken aan je angst in sommige gevallen er toe leidt dat de angst (tijdelijk) groter / sterker wordt. Dat komt omdat alles wat je aandacht geeft groeit. Door het naar boven te halen en er aan te werken ervaar je tijdelijk de angst in al zijn omvang alvorens hij kan uitdoven.

 

 

AANBOD

√ Volg een cursus Hypnobirthing! Hypnobirthing helpt vrouwen al 30 jaar effectief bij het verminderen van angst waardoor de geboorte beter verloopt voor moeder en kind. Hypnobirthing is een zwangerschapscursus die je praktisch, fysiek, emotioneel en mentaal voorbereidt op de geboorte en is daarmee een van de meest complete zwangerschapscursussen die er bestaat! Het vermindert effectief angst omdat je er vanuit meerdere invalshoeken naar kijkt en met meerdere technieken aan werkt. Ook steeds meer zorgverzekeraars erkennen dit door een gedeelte van de cursus te vergoeden.

√ Onderzoek je mindset met mijn gratis training! Welke angsten en spanningen ten aanzien van je zwangerschap en de geboorte voel je die je wilt loslaten? Welke negatieve overtuigingen over jezelf, je eigen kracht en capaciteiten en je bevalling draag je met je mee en belemmeren je om te ontspannen en genieten van je zwangerschap? Welke beperkende overtuigingen heb je als het gaat over leiderschap/de regie nemen heb je die ervoor zorgen dat je je niet durft uit te spreken of te varen op je eigen gevoel?

 

 


✔️ bewezen doeltreffende methode voor een optimale voorbereiding
✔️ volg een groeps- of privécursus of een volledige online cursus 
✔️ vanaf € 97,-, soms vergoed door zorgverzekeraars

✔️ in deze training deel ik hoe je met je overtuigingen en mindset je droombevalling dichterbij kunt halen.  

✔️ nederlandstalig  
✔️ gratis

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen