fbpx

Blog: Zwanger zijn in coronatijd: hoe maak je van een nood een deugd?

Nederland is deels op slot. Thuiswerken, geen sociale contacten, geen activiteiten buitenshuis. Zwanger zijn in coronatijd zorgt ervoor dat je Veel meer tijd dan normaal hebt om je bezig te houden met je zorgen maken en minder afleiding. Op het eerste gezicht niet ideaal als je normaal een lekker bezig bijtje bent. Toch biedt het ook kansen. Onze drukke levens hebben namelijk als effect dat we minder tijd hebben om bij dingen stil te staan, te voelen en te zijn met wat er is. Daarom in dit blog 10 leuke binnenactiviteiten die je prima kunt doen als je zwanger bent en waarmee je kunt genieten van een van de meest bijzondere periodes in je leven.

 

1. Doe een dutje en/of slaap bij
Thuiswerken is misschien een stuk minder gezellig, maar biedt ook zo zijn voordelen. Zoals het doen van een (kort 10 minuten) middag dutje! Ga op bed liggen en dut lekker weg. Werk je nog wel buitenshuis dan kan het fijn zijn om na je werk of na het avondeten even te gaan liggen. Hoe vaak zeggen we niet dat we eigenlijk meer zouden moeten slapen? En weet je nog hoe uitgerust je bent na een vakantie waarin je bent bijgeslapen? Neem het er lekker van. Blijf ‘s-ochtends wat langer liggen en ga ‘s-avonds lekker op tijd naar bed. Als je goed uitgerust bent kun je lichamelijk en mentaal beter weerstand bieden aan alles wat er nu op je afkomt en de rust is heel goed voor je kindje. Het creëren van een kindje kost een hoop energie! En wat is er nou fijner om lekker uitgerust aan de laatste fase van je zwangerschap of het moederschap te beginnen?!

 

2. Een frisse neus halen
Zo lang Nederland niet in totale lockdown is kan af en toe een frisse neus halen ontspannend werken. Je bewaart prima de 1,5 meter afstand met een wandeling in het bos of met een blokje door de buurt. Blijf je liever wat dichter bij huis, strek dan even je benen in je tuin of balkon. Of werk even in de tuin (met handschoenen!) Met je handen in de aarde zorgt ervoor dat je zelf ook meer aard.

 

3. Lees….
Een goed boek kan ontspannend werken. Je waant je in een andere wereld, zonder gepieker over de zwangerschap. Heb je meerdere kinderen thuis, probeer voor hen ook een rustmoment te creëren. Even aan tafel zetten om te kleuren, een filmpje kijken of als ze wat kleiner zijn een dutje laten doen. Lukt lezen niet, trek de kids lekker tegen je aan en kijk samen gezellig een filmpje (of gebruik de tijd om even te knikkebollen) 

Tip: even lezen voor het slapen gaan kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt.zwanger zijn in coronatijd

 

4. Een warme douche of badderen
De tijd nemen voor een warme douche of een avondje badderen! Heel relaxed en je voelt je daarna schoon en opgeladen. Maak de avond compleet met een maskertje voor het badderen of douchen en sluit af met het lakken van je nagels.

 

5. Stel niet te hoge eisen
Huishouden? Even geen zin, dan laat je het voor wat het is. Er komt heus weer een moment dat je het wel ziet zitten. En bezoek komt er voorlopig niet. Boodschappen? Vind je het spannend om nu boodschappen te doen? Laat het je partner doen of laat de boodschappen eens bezorgen.

 

6. Volg een online les of cursus
Nu groeps- en privé cursussen/lessen niet meer mogelijk zijn wordt er veel (gratis) online lessen aangeboden. Denk aan yogalessen, meditatielessen, maar ook bijvoorbeeld zwangerschapscursussen, fotografiecursussen, cursussen voor ouders. Ontdek wat de online wereld allemaal te bieden heeft. Als je blik vroeger vooral buitenshuis gericht was gaat er wellicht een wereld voor je open. Na de geboorte van je kindje zal je wereld zich, zeker de eerste drie maanden, ook grotendeels binnenshuis afspelen. Vind nu alvast je weg in het online aanbod en profiteer er straks van als je kindje er is.zwanger zijn in coronatijd

 

7. Sport thuis
Om niet te veel aan te komen en je lichaam voor te bereiden op de bevalling is het belangrijk om voldoende te bewegen in je zwangerschap. Een sterk lichaam voorkomt ook een hoop zwangerschapskwaaltjes en maakt dat je meer kunt genieten van je zwangerschap. Op YouTube vind je allerlei gratis work out video’s voor zwangeren, voor beginners en gevorderden. Van dance workouts tot cardio en van stretching tot kickboxing voor zwangeren.  Ook zijn er dvd’s met workouts te koop. o.a. bij Bol.com

 

8. Maak elke dag even bewust contact met je kindje  zwanger bent
Zwanger zijn in coronatijd is niet niks. Als je niet zwanger bent brengt het al veel spanningen met zich mee! Daarom is het goed om zeker in deze gekke tijd elke dag even een momentje bewust contact te maken met je kindje. Want je kindje voelt de spanningen/onzekerheid die jij voelt ook. Daarover hoef je je niet schuldig te voelen, gevoelens (positief en negatief) horen bij het leven.  Als je merkt dat je gespannen bent of dat je je zorgen maakt zeg dan hardop of in gedachten tegen je baby dat het niets met hem of haar te maken heeft en dat alles in orde is. En onderzoek terugkerende onrust en neem het weg zodat je een fijne, liefdevolle omgeving voor je kindje creëert. Ze zeggen niet voor niets je bent niet je gedachten, je hebt gedachten! Verander je mindset, verander je leven!

Een simpele manier om contact te leggen met je kindje is om gedurende de dag je handen een paar keer op je buik te leggen en liefdevolle gedachten naar je baby te sturen.  Of focus je bij het ontwaken ’s-ochtends of net voordat je gaat slapen op je ademhaling en verleg vervolgens de aandacht naar je buik en je kindje. Neem even de tijd om het simpele feit te  waarderen dat je ademt en dat je een klein wezentje in je lichaam hebt dat ook door je adem wordt gevoed. In mijn programma Gezien, gehoord, geliefd zitten prachtige (ingesproken) oefeningen om hiermee aan de slag te gaan.

 

9. Maak foto’s van je buik
Een leuke herinnering aan je zwangerschap is om wekelijks een foto te maken van je groeiende buik. Deze leuke traditie schiet er normaal nog wel eens bij in in de alledaagse drukte, maar grote kans dat het nu wél lukt. Bijna uitgerekend? Ga dan samen met je partner thuis aan de slag met een echte zwangerschapsshoot! Een echte camera hierbij is fijn, maar de meeste mobiele telefoons beschikken ook over prima camera’s. Tips en inspiratie nodig? Klik hier.

 

10. Handen uit de mouwen zwanger zijn in corona-tijd
Doe iets creatiefs! Brei die sokjes, haak dat mutsje….. Maak een schilderij voor de babykamer of naai zelf gordijntjes. Of ga online op zoek naar ideeën voor de babykamer of -uitzet. Bijna alles kan worden thuisbezorgd tegenwoordig. Haal alles wat je nodig hebt in 1 keer in de bouwmarkt of laat je partner dit doen en ga lekker samen aan de slag. Of begin alvast met het geboortekaartje. 

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid