fbpx

Speciale omstandigheden

Soms krijg je er helaas mee te maken; complicaties in je zwangerschap. Ik noem dat ook wel bijzondere omstandigheden of speciale omstandigheden. Lees hieronder hoe je er het beste mee kan omgaan.

Complicaties in je zwangerschap

lees hoe je het beste kunt omgaan met (mogelijke) complicaties in je zwangerschapHerken je dit? Je hebt alles goed voorbereid en geregeld, alles spulletjes zijn in huis en je hebt een mooi geboorteplan geschreven. Het wachten is alleen nog op de geboorte van jullie kindje. En dat duurt langer dan je dacht, je bent al een dikke week geleden de 40-weken grens gepasseerd. Of bij de liggingsecho rond 35 weken krijg je te horen dat jullie kindje (nog) niet in de optimale positie voor de geboorte ligt (hoofdje naar beneden).

Dit zijn twee veelvoorkomende situaties van speciale omstandigheden in je zwangerschap die kunnen zorgen voor spanningen bij aanstaande moeders (en soms ook vaders). Er zijn uiteraard meer van dit soort situaties denkbaar. De vraag is, even afgezien van wat je kunt doen met medische ingrepen en/of alternatieve geneeswijzen om de natuur een beetje te helpen, hoe je met een dergelijke situatie het beste kunt omgaan. Hoe blijf je ontspannen en bij jezelf? Hoe blijf je vol vertrouwen en in je kracht staan?

Maak contact met je kindje

Mijn eerste advies is praat met je kindje. Leg uit wat er nu gaande is. Waarom je meer gespannen bent. Wat er mogelijk gebeurt als hij of zij niet zal draaien of besluit om nog een tijdje te wachten met geboren worden. En dat jij dat lastig vind, omdat je hem of haar bijvoorbeeld een watergeboorte thuis wilde geven. Je kindje krijgt nu al mee wat jij voelt en door het hem uit te leggen snapt hij het beter. En hij kan ‘meebeslissen’ wat hij wil voor geboorte. Er zijn genoeg moeders die al meerdere mislukte draaipogingen hadden meegemaakt en die zich gingen ontspannen en gingen praten tegen hun kindje en dat het kindje vervolgens draaide. Of dat de geboorte al snel daarna op gang kwam. Wellicht krijg je in stilte ook wel een boodschap van je kindje wat je in deze mag doen/het beste kunt doen.

Ontspan…

Probeer zoveel mogelijk te blijven ontspannen, ook al geeft de situatie je veel aanleiding om gespannen te raken. Spanning in het lichaam kan ervoor zorgen dat de baarmoederspieren strak blijven staan en dat kan er weer voor zorgen dat je kindje niet kan draaien of dat de geboorte wordt uitgesteld. Maak gebruik van de ontspanningstechnieken die je geleerd hebt tijdens een zwangerschapscursus of ontspan op jouw eigen favoriete manier. Als je ontspannen bent houd je je hoofd bovendien koel omdat je de situatie goed kunt overzien. Bovendien sta je meer in contact met je gevoel waardoor je betere beslissingen kunt nemen en sta je open voor intuitieve begeleiding en voor boodschappen van je kindje. Vind je het lastig om te ontspannen? Neem dan contact met me op, ik kan je op verschillende manieren hierbij ondersteunen

Ken je rechten

Verder is het goed je te realiseren dat een zorgverlener nooit dingen mag doen die jij niet wilt. Daar hoort ook bij dat ze jou nooit ‘zomaar’ mag overdragen aan het ziekenhuis omdat je de 42-weken grens gepasseerd bent of omdat je kindje in een stuitligging ligt. Aan de andere kant hoeft zij geen zorg te verlenen buiten de richtlijnen en/of zorg te verlenen waar zij zich niet prettig bij voelt. In dit soort gevallen biedt de leidraad ‘zorgvragen buiten de richtlijnen’ enig houvast voor zowel de aanstaande ouders als de zorgverlener. Hierin staat onder andere te lezen dat als een zorgverlener niet langer aan de wensen van de ouders kan voldoen de zorgverlener verantwoordelijk is om een andere zorgverlener te vinden die dat wel kan.

Welke les mag je leren?

Mocht er zich speciale omstandigheden in je zwangerschap voordoen zoek dan uit wat het beleid is van de praktijk of het ziekenhuis waar je onder controle bent. Verzamel informatie op internet. De Geboortebeweging is een betrouwbare partij om goed onderbouwde informatie in te winnen zonder waarde-oordeel. Daarna is het tijd voor een stukje zelfonderzoek. Richt je blik naar binnen. Vraag jezelf af welke les hierin zit die je mag leren. De komst van een kindje brengt altijd mooie levenslessen met zich mee en dat proces begint al vroeg in de zwangerschap, soms zelfs daarvoor al. Welke les ligt er verborgen in de situatie die zich voordoet, waarin mag je groeien? Kun je dat voelen? Een stuk overgave? Acceptatie? Loslaten van controle? Maar misschien ook wel een stuk groei door voor jezelf op te komen, te gaan staan voor wat jij echt wilt. De komst van je kindje zet dit proces in gang – 9 magische maanden.

Vertrouw op jezelf en je gevoel

Het is zeker niet altijd gemakkelijk om zelf te beslissen over zaken als bijvoorbeeld inleiden en thuis bevallen. Zeker bij je eerste bevalling, wanneer je niet weet wat je kunt verwachten en hoe je hierop zult reageren, vraagt het heel wat van jezelf om je niet bang te laten maken wanneer je alle risico’s hoort en deze ook nog eens aan jouw beslissing worden toegeschreven. Lees daarover ook mijn blog: ‘Bevallen zoals jij wilt’. Maar laat je eigen wijsheid niet naar de achtergrond verdrijven. Durf te varen op je eigen gevoel. Zodat je met een tevreden gevoel kunt terugkijken op een bekrachtigende geboorte en een prachtige start maakt als moeder samen met je kindje.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com