fbpx

babymassage leeuwarden

Shantala babymassage is oorspronkelijk een stevige totale lichaamsmassage voor baby’s in India die geïntegreerd is in de dagelijkse verzorging. De massage wordt gegeven met behulp van heel veel olie, kruiden en een stoombad na afloop. De afgelopen decennia is Shantala babymassage over de hele wereld bekend geraakt. Wel zie je dat de oorspronkelijk massage hier en daar wat is aangepast om een goede aansluiting te krijgen bij de Westerse maatschappij.babymassage leeuwarden

 WAT


Shantala babymassage is een eenvoudige liefdevolle ontspanningsmassage voor baby’s vanaf 6 weken tot ongeveer 9 maanden oud. Je brengt als eerste een beetje olie op je handen aan. Over het algemeen herhaal je alle bewegingen minimaal drie keer achter elkaar.

HOE

Een volledige shantala babymassage bestaat uit 5 delen. Je begint bij het rompje van de baby, gaat dan door met de ledematen, vervolgens de buik, dan de rug en billen en eindigt bij het hoofdje van je baby. Hoe ouder je baby hoe langer je masseert en hoe meer druk je toepast.

WAAROM

Liefdevolle aanraking is een primaire levensbehoefte! Babymassage heeft tal van voordelen voor de baby en de ouders. Daarom is het een aanrader om al in de eerste maanden na de geboorte te starten met masseren zodat je direct alle voordelen begint te ervaren. 


 

Babymassage is een liefdevolle manier van communiceren middels je handen, je ogen en je stem

babymassage leeuwarden

Voordelen van babymassage voor ouder en baby

Voor jou als ouder heeft babymassage veel voordelen. Je wordt er rustig en ontspannen van. Masseren is echt iets wat je ‘in het moment’ houdt en is daarmee erg mindfull. Je maakt je los van alle dagelijkse bezigheden en prikkels en focust je helemaal op je kindje. Door het spiegelen van je baby, die tijdens de massage rustig en ontspannen wordt, wordt jij ook rustiger.  Hierdoor komt er ruimte voor een nieuwe, positieve en liefdevolle energie! Bovendien leer je je kindje en zijn lichaamstaal/signalen goed te observeren, interpreteren en er naar te handelen. Bovendien wen je er aan om ook in je dagelijks leven/bij de dagelijkse verzorging van je baby meer rust in te bouwen. Baby kan spanning en stress ontladen 

Een baby kan veel stress en spanningen hebben in zijn lijf, omdat een baby dagelijks veel indrukken en belevenissen te verwerken heeft. Tijdens de massage zal de baby zich ontspannen gaan voelen en laat op die manier alle spanningen los.

Baby komt lekkerder in z'n vel te zitten

Bij onrust zitten we vaak te hoog met onze energie in ons lichaam. Aanraking zorgt ervoor dat je beter aard en maakt dat je je lichaam weer bewust voelt.  Zo ga je door massage beter in je vel zitten, ontspannen en lekkerder slapen.

 

Baby's immuunsysteem en humeur verbetert

Tijdens de massage komen er positieve hormonen (oxytocine en serotonine) vrij. Stresshormonen (cortisol en adrenaline) in het bloed worden juist verlaagd. Gevoelens van welbehagen en blijdschap, angst en stress beïnvloeden de hormoon-huishouding en de samenstelling van ons bloed. Dat werkt door in onder andere de werking van het immuunsysteem en de groei. 

Baby kan zich beter hechten aan de ouders

Naast de basisbehoeftes slaap en voedsel is aanraking en een gevoel van veiligheid net zo belangrijk. Als een kindje zich veilig voelt kan hij zich op een goede manier ontwikkelen. Door babymassage zal de hechting intensiveren omdat de baby zich geborgen en geliefd voelt. Dat geeft een veilig en ontspannen gevoel.

 

babymassage leeuwarden

Door babymassage laat je je baby ervaren dit ben jij en jij bent goed zoals je bent

 babymassageleeuwarden

 

Nieuwsgierig geworden? Probeer het zelf!Video I love you-massage

Ik heb een video met een fijne en simpele massage van 5 minuten voor je opgenomen waarin je thuis rustig eens kunt uitproberen hoe jij en je kindje babymassage vinden.


Deze I love you-massage is geschikt voor kindjes vanaf 6 weken en is heel geschikt als je voor het eerst gaat masseren. Dat komt omdat deze rustige massage namelijk maar 5 minuutjes duurt en slechts een paar technieken bevat. Daardoor is er weinig kans op overprikkeling.


Het is zeer belangrijk dat de eerste massage voor je kindje een fijne ervaring is, zodat je kindje een positief gevoel er aan overhoudt en de volgende keer graag weer gemasseerd wordt.

Stappenplan

Lees de instructies hieronder of bekijk deze korte video


Kies een geschikt moment voor de massage waarop je kindje niet moe of hongerig is. Masseer ook niet binnen 20 minuten nadat je kindje gegeten heeft. (je vindt alle contra-indicaties onderaan deze pagina onder het kopje 'goed om te weten')

Zorg dat de ruimte waar je masseert ongeveer 22 graden is

Kleed je kindje uit (je kunt met of zonder pamper masseren)

- Plaats je kindje op een aankleedkussen, op je benen of op een tafel of commode. Let er goed op dat je kindje niet kan vallen

- Zorg voor twee handdoeken die een beetje vies mogen worden; eentje voor onder je kindje en eentje voor je handen waarmee je later de niet-geabsorbeerde olie mee af kunt vegen. Als je zonder pamper masseert leg dan een extra handdoek voor ongelukjes klaar

- Zorg dat je een kommetje olie of een flesje met pompje (liefst op kamertemperatuur) klaar hebt staan. 


 

Cursus-mogelijkheden

Tip! vorm een groepje (minimaal 2 deelnemers) bij je thuis en ontvang als gastgezin 20% korting. 

Ik verzorg bij Club yoga 2 babymassage-cursussen in december. Je kunt kiezen uit woensdag 2, 9 en 16 december van 16.00 – 17.00 uur of donderdag 3, 10, 17 december van 10.45 – 11.45 uur. Meer informatie, kosten en opgave (via Club yoga) klik hier. Aanmeldingen gaan snel – vol=vol!Accounts

Free Trial

Storage

GROEPSCURSUS

 

€ 22,50 per les

+ gratis toegang online leeromgeving (naslagwerk) 

Volledige cursus: 3 x 1 uur


(afhankelijk van jouw baby volstaan 2 of 3 lessen om je alle technieken eigen te maken)


Cursusdata:

Baby's hebben hun eigen ritme en het is belangrijk om daarbij aan te sluiten. Bij aanmelding zoeken we met elkaar een geschikte datum/tijd

PRIVECURSUS€ 59,50 per cursus

+ gratis toegang online leeromgeving (naslagwerk)

Volledige cursus: 2 x 1 uur


(prijs van de cursus is excl. reiskosten a 0,19 ct/km bij reisafstand > 5 km enkele reis)


Cursusdata:

Baby's hebben hun eigen ritme en het is belangrijk om daarbij aan te sluiten. Bij aanmelding zoeken we samen een geschikte datum/tijd

babymassage leeuwarden

 

DoelgroepVoor welke ouders is deze massage in het bijzonder geschikt

 • als je de eerste momenten met je kindje gemist hebt (bijv. door medische handelingen) 
 • als je je onzeker voelt in de verzorging van je kindje. Mis je geen signalen en interpreteer je ze wel goed?
 • als je de band met je kindje nog verder wilt versterken
 • als je je kindje nog beter wilt leren kennen
 • als je graag nog meer wil leren vertrouwen op je moederinstinct 
 • als jij ontspannen lastig vind en het gevoel hebt dat je kindje dit oppikt.
 • als je graag wat quality-time doorbrengt met je pasgeboren kindje. 

Voor welke baby's is deze massage in het bijzonder 

geschikt

 • als je baby onrustig is
 • als je baby veel huilt
 • als je baby zich overstrekt
 • als je baby veel last heeft van darmkrampjes
 • als je baby gevoelig is en snel overprikkeld raakt
 • als je baby gespannen is en verhoogde spierspanning heeft
 • als je baby ontspannen en ontladen lastig vind.
 • als je baby moeilijk in slaap valt, kort slaapt, moeilijk doorslaapt of snel wakker schrikt (van geluid of als jij er niet bent)
 • als er sprake is van problemen met hechting

 

 

Goed om te weten

Blije baby die een shantala babymassage krijgt

 • dmassagetechnieken zijn heel makkelijk aan te leren. 
 • je mag samen met je partner de cursus volgen, een vriendin/zus/moeder meenemen of alleen komen. 
 • je volgt de cursus na de geboorte waarbij je de technieken toepast op jullie kindje (of een pop als jullie kindje slaapt ten tijde van de les of aangeeft die dag niet gemasseerd te willen worden).
 • een cursus bestaat uit 3 lessen. We starten de eerste les met max. 10 minuten masseren en dit bouwen we gedurende de overige lessen verder op zodat je kindje kan wennen. Door de eerste keer een korte prettige ervaring te laten zijn legt je kindje een positieve associatie met gemasseerd worden. Daardoor zal hij of zij er de volgende keer waarschijnlijk ook weer zin in hebben. De rest van de massagetechnieken van de eerste les voer je uit op een pop.
 • we masseren niet als je kindje honger heeft of binnen 20 minuten nadat hij gegeten heeft, bij (acute) infecties/(kinder)ziekte, koorts, opgezwollen lymfeklieren en/of binnen een week na een vaccinatie. Als je kindje erg zweet gedurende de massage via zijn handjes of voetjes dan stoppen we direct. 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen