fbpx

 

Welke invloed heeft jouw geboorte op jouw leven? De meeste mensen antwoorden dat ze zich er niets meer van herinneren en dat het daarom ook geen invloed heeft op hun leven. Met het denkende deel van je brein heb je inderdaad geen herinneringen meer aan je geboorte. Maar er is ook een ander deel. In het deel van je brein waar je emoties en gevoelens zijn ontstaan zijn wel degelijk herinneringen aan je geboorte bewaard gebleven. Ook je lichaamscellen hebben herinneringen aan je geboorte; het zogenaamde cellulaire lichaamsgeheugen. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Het kan namelijk zijn dat nu je zwanger bent je terug gaat denken aan je eigen periode in de buik en je eigen geboorte. Daarnaast kan dit bewustzijn ervoor zorgen dat je je goed voorbereid op de geboorte om de kans dat je kindje op een fijne, comfortabele manier ter wereld komt te vergroten. Maar weinig zwangerschapscursussen besteden écht aandacht aan dit belangrijke thema en dat vind ik een gemiste kans. In dit digitale programma Gezien, Gehoord, Geliefd leer ik je hier alles over. 

 

Toen jij in je moeders buik zat
Alles wat je in de baarmoeder hebt gevoeld, ervaren en hebt meegemaakt, heeft alles met jouw gevoel van nu te maken. Want de zwangerschap, de geboorte en de babyperiode vormen samen jouw Geboorteverhaal – jouw geboortepatronen. Alle ervaringen uit die tijd zitten in jou, in de vorm van overtuigingen. En de thema’s rond je geboorte spelen zich steeds weer opnieuw af in je leven.

Hopelijk voelde je je welkom en geliefd toen je in je moeders buik zat en werden al je lichamelijke en emotionele behoeftes vervuld. Wat zou het fantastisch zijn als dat voor iedereen zou zijn weggelegd. Maar helaas ervaart niet iedereen de periode in de buik op die manier. Misschien voelde je je wel alleen toen jij in de buik van je moeder zat. Allicht was je het 4e kind in de rij, en deed je moeder jouw zwangerschap er een beetje bij. Of misschien had je moeder het ook te druk met zichzelf, met haar eigen zorgen. Zorgen over haar werk, over haar gezondheid, over jouw broertje of zusje die zij in een eerdere miskraam verloor……… Zorgen over haar man die haar niet de steun gaf die ze nodig had. Wellicht voelde je je onveilig in die periode. Was je moeder bang of was ze vaak gespannen of alert. Je had haar zo nodig, maar ze was er niet. Niet op de manier waarop jij had gehoopt en zo nodig had om je echt goed te kunnen ontwikkelen. Jij voelde je in ieder geval in buik niet helemaal gezien. En dat had je zo graag gewild. Af en toe even samen ‘kletsen’, dat ze haar hand wat vaker op haar buik had gelegd en je zachtjes had gestreeld. Je nam genoegen met minder contact met en aandacht van mama. Je schoof je eigen behoeftes opzij. Je bent je gaan aanpassen.

 

De thema’s rond jouw geboorte spelen zich steeds weer opnieuw in je leven af
Na ongeveer 9 maanden in de buik gezeten te hebben brak de dag van je geboorte aan. Een baby wil zijn geboorte het liefst zelf initiëren. Ook tijdens de geboorte gaat een baby door allerlei fases die hij het liefst zelf wil doen. Bij problemen tijdens de bevalling is het uiteraard goed om te helpen, maar ook om je te realiseren dat dit impact kan hebben op je kindje (qua gevoelens van zelfvertrouwen, hulp vragen/accepteren, eigenwaarde). Wellicht heb jij zelf als baby een vaginale geboorte gehad met weinig bijzonderheden. Wellicht waren er ingrepen nodig. Een tang of vacuümverlossing, een keizersnede. Levensreddende ingrepen, maar het veroorzaakt ook vaak bepaalde gedragspatronen.

De periode in de buik van jouw moeder, maar ook de geboorte en de babyperiode, zegt alles over jou nu. Het heeft te maken met hoe makkelijk óf moeilijk jij het vindt om je zichtbaar te maken, initiatief te nemen, grenzen aan te geven, keuzes te maken, los te laten en vol vertrouwen aan iets nieuws te beginnen. Want ja, als je in de buik het gevoel had dat je je stiekem een beetje schuil moest houden leeft waarschijnlijk ergens in jou het idee dat je dat nu ook maar beter kan doen. Als je je toen onveilig voelde kan het zijn dat je je nu vaak – zonder duidelijke reden – gespannen voelt en continue alert bent/ ’aan’ staat.

Als je moeder is ingeleid bij de bevalling dan kan het zijn dat jij als kind, maar ook als volwassene, graag dingen op jouw manier doet en op jouw tempo. Omdat aan die behoefte niet is voldaan tijdens de geboorte. Als je met behulp van een tang of vacuümpomp geboren bent dan vind je het vaak moeilijk om dingen af te ronden en dingen los te laten. Maar ook initiatief nemen is lastig en je reageert heftig als iets niet lukt. Je vraagt hulp en tegelijk voel je dat je het zelf wilt doen. Je voelt van binnen dat je het niet alleen kunt, maar dat je het zo graag zelf wilt doen. Alsof je voortdurend in tweestrijd staat. Als je met behulp van een keizersnede geboren bent vind je nieuwe en onverwachte situaties vaak spannend. Onderbroken worden is lastig, net als focussen en de overgang van de ene situatie naar de andere gaat niet altijd soepel. Verder vind je het vaak lastig om te vertrouwen op je eigen kunnen.

Zichtbaar worden, initiatief nemen, grenzen aangeven, keuzes maken, loslaten zijn om die reden grote thema’s. Het is geen kwestie van ‘doe nou maar gewoon’. Gewoon een knop omzetten. Het kan ongelooflijk spannend en zo niet natuurlijk voelen om dit te doen.

 

Nu je zelf zwanger bent
Nu je zelf zwanger bent, is het interessant om je eigen geboorteverhaal eens in kaart te brengen. Want de thema’s rond je geboorte spelen zich steeds weer opnieuw af. Ze in kaart brengen zal je veel mooie inzichten opleveren over waarom je bent wie je bent en doet wat je doet. Inzicht in je drijfveren, je behoeftes en wat je triggert. Want gedrag is altijd logisch. En écht waar, als gedrag wordt gezien en logisch blijkt te zijn, kan het uitdoven. Kan het naar de achtergrond verdwijnen en plaats maken voor nieuwe ideeën en mogelijkheden. Want je kunt je geboorteverhaal niet veranderen, maar je hebt altijd de keuze hoe je ermee om gaat. In elk geboorteverhaal schuilen kwaliteiten (en valkuilen). Daarom is het zinvol om je geboorte in kaart te brengen. Zoek je misschien veel bevestiging/aandacht van je partner/binnen je vriendengroep omdat je als (buik)baby weinig aandacht kreeg van je moeder? Omdat je nog steeds de behoefte voelt om gezien te worden en je verbonden te voelen? Het zoeken naar aandacht en bevestiging kan zich ook op andere manieren uiten. Sommige mensen zitten bijvoorbeeld veel op Facebook om op forums voor een stukje aandacht/erkenning of worden bijvoorbeeld bewust voorzitter bij een vergadering. Bewustwording en inzicht in dit soort thema’s zorgt voor persoonlijke groei en het maakt dat je ze niet meer onbewust overdraagt op je kinderen. 

Tegelijkertijd kunnen inzichten, in hóe vormend de periode in de buik, de geboorte en de babyperiode is, je inspireren om andere keuzes te maken als zwangere. Het een tandje rustiger aan te doen. Bewust tijd vrij te maken voor je kindje. Om al in de zwangerschap een hechte band met je kindje te ontwikkelen. Dat kan met de specifieke oefeningen zoals hierboven, maar ook door korte momentjes van bewuste aandacht gedurende de dag. Het opbouwen van een band zit hem vaak in de kleine dingen/momentjes, het hoeft niet tijdrovend of ingewikkeld te zijn.

 

“Behind every young child who believes in himself is a parent who believed in him/her first 

 

Wat krijg je precies?

Na 2 zwangerschappen en 6,5 jaar moeder geweest te zijn,  het volgen van de opleiding tot Hypnobirthing Practitioner en 5 jaar/meer dan 125 zwangere stellen begeleid te hebben heb ik veel kennis over pre- en perinatale psychologie /ouderschap. Al deze kennis heb ik samengebracht in dit korte en concrete programma ‘Gezien, Gehoord, Geliefd’. Zodat jij hiermee al in je zwangerschap aan de slag kunt en er de vruchten van kan plukken. 

veel inspiratie en informatie over pre- en perinataal ouderschap

 

Alle informatie handig op één plek in de online leeromgeving

 

Je brengt je eigen geboorteverhaal en -patronen in kaart brengen met een 6-stappenplan waarbij je gebruik maakt van een foto van jezelf en in gesprek gaat met aanwezigen bij jouw geboorte. Deze basismethode gaat ervan uit dat alle antwoorden in jezelf zitten en jijzelf op zoek gaat naar verbanden/behoeftes 

Je leert 5 korte, praktische manieren om liefdevol contact te maken met je kindje gedurende de dag. Daarnaast krijg je 2 uitgebreide oefeningen (waarvan je 1 ook kunt beluisteren) en je ontvangt 2 ingesproken luisterbestanden voor een hechte band met je kindje (1 voor de moeder en 1 voor de vader)

 

Voor wie is dit programma in het bijzonder geschikt

  • als je graag de hechte band met je kindje in je buik (verder) wilt ontwikkelen en je informatie, inzichten, oefeningen en praktische tools zoekt om hiermee concreet aan de slag te gaan
  • als je graag zelf aan de slag gaat met dit onderwerp. Je kunt de Online Academie altijd raadplegen, waar en wanneer jij er mee bezig wilt
  • als je graag bewust en ontspannen je zwangerschap beleeft
  •  

Vraag je jezelf af of dit programma iets voor jou is?

Dit programma is in de basis geschikt voor iedereen die zwanger is. Wel kan het zijn dat het veel emoties losmaakt. Schat zelf in of je daar op dit moment – nu je zwanger bent – mee bezig wil gaan en of een digitaal programma (zonder persoonlijke begeleiding) daar het meest geschikt voor is (of dat je gezien de zwaarte van de problematiek beter aan de slag kunt onder begeleiding van een coach/counselor). 

 

“Zwangerschap en bevallen zijn als het ware een snelcursus in acceptatie, loslaten, overgave, aandachtig en bewust zijn, weten wie je bent en wat het leven inhoudt”

 

DIY Digitale cursus ‘Gezien, Gehoord, Geliefd’

 

 

Prijs: 27,-
Na betaling met iDeal krijg je direct toegang tot de cursus in de online leeromgeving!

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid