fbpx

zelfleiderschap zwangerschap en bevalling

 

BLOG: Zelfleiderschap in je zwangerschap en bevalling (oftwel ownership nemen)

Al een tijdje voelde ik dat ik duidelijker wil communiceren en vooral scherper wil neerzetten waar het in de kern van mijn begeleiding over gaat. Want er zijn zoveel zwangerschapscursussen. Het heersende beeld is dat het vooral informatieavonden zijn; waarbij je ademhalingstechnieken leert, leert wat er tijdens een bevalling gebeurt met je lichaam en je een geboorteplan maakt.

En ja dat is ook belangrijk en doe ik ook (wel op een heel andere manier trouwens dan de ‘standaard’ zwangerschapscursus 😉). Maar dat is niet waar het voor mijn klanten echt over gaat, wat de échte meerwaarde is. Gisteravond kwam het tot me: het gaat over ownership. Zelfleiderschap over je zwangerschap en bevalling en de babyperiode. En dat klinkt misschien een beetje populistisch, maar toch voel ik ECHT tot in mijn tenen dat dit de kern van mijn werk is. Dat dit precies is waardoor vrouwen met een tevreden gevoel op hun zwangerschap, bevalling en de babyperiode terugkijken, hoe het dan ook verloopt. En ik weet dat ik vrouwen hierbij kan helpen omdat het precies is wat ik gedaan heb bij mijn twee kinderen. De tweede keer nóg weer meer en dieper dan de eerste keer, want het blijft een groeiproces, ook voor mij, en als je groeit als mens groeien je verlangens met je mee.

 

Ik geloof dat diep in haar hart iedere vrouw niets liever wil dan op een liefdevolle en daadkrachtige manier sturing geven aan haar zwangerschap, bevalling en het moederschap. En dat ze dit wil doen vanuit een diepe verbinding met zichzelf en haar kindje zonder belemmerende angsten, zorgen of twijfels.

 

Als je het zo leest gaat het dus in de kern over zelfleiderschap en eigenaarschap. Oftewel ownership 😊. En is wat je leert dus niet alléén van toepassing op je zwangerschap, bevalling en de eerste periode daarna. Als je deze vaardigheid beheerst kun je dat toepassen op álle vlakken in je leven. Misschien ben je al een stuk(je) gevorderd op de weg van zelfleiderschap en heb je hier al de nodige tools voor. Dan is het goed om te weten dat de geboortezorg van vandaag de dag kan zorgen voor extra uitdaging. Want de geboortezorg is de afgelopen jaren sterk gemedicaliseerd en de zorg die je krijgt lijkt soms meer te draaien om protocollen dan om jullie. En natuurlijk is kwalitatief goede zorg heel belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van waar het echt om draait. Door al die checks zou je bijna vergeten dat er van binnen een écht kindje groeit, dat jou heel hard nodig heeft.

We leven in een cultuur die gaat over meedoen, en over elkaar veroordelen of we ergens wel of niet aan deelnemen. We worden enorm gestuurd om op een bepaalde manier te denken en leven terwijl er zo veel meer is. Daarom is het zo belangrijk om je vrouwelijke wijsheid aan te leren spreken; die innerlijke autoriteit. Niet meer de bevestiging zoeken om je heen, maar voelen in jezelf en die verbinding levend leren houden.

 

Misschien wil jij ook zelfleiderschap in je zwangerschap en bevalling. Wil je op een liefdevolle manier sturing geven, maar loop je af en toe voor je gevoel tegen obstakels aanloopt. Obstakels in de vorm van richtlijnen en procedures. Of obstakels in jezelf als ‘kan ik dat wel, ik heb het nog nooit eerder gedaan’’. Weet dan dat een zwangerschap veel van deze onzekerheden, twijfels, angsten en oude verhalen omhoog brengt. Ze zijn niet nieuw, maar ze komen omhoog om losgelaten te worden. Door dit innerlijke werk te doen maak je van binnen ruimte voor je nieuwe leven als moeder.

Als je je waarde niet zo voelt (‘dat kan ik toch niet maken/vragen’ ‘wie ben ik om te zeggen dat ik het zo wil, ik weet toch lang zoveel niet als mijn verloskundige’) is dat een prachtig thema om aan te werken in je zwangerschap. Belangrijk is dat je weet wat je wilt en dat je het mindset werk doet. Zodat je die oude verhalen kunt her-programmeren naar de mind van de vrouw die haar waarde wel voelt en weet dat ze geluk en goede zorg waard is. Jij en je kindje (en je partner) zijn de hoofdrolspelers in dit verhaal; jullie wensen en verlangens staan op de eerste plaats! Ze verdienen het gehoord en gerespecteerd worden.

Als je jij de energie bij je draagt van ‘wie ben ik om de leiding te nemen over mijn zwangerschap, ik heb er toch niet voor geleerd’, dan mag je werken aan je innerlijke leider. En 1 hint: het ligt niet altijd aan het aantal pagina’s op internet of boeken die je hebt gelezen. Je mag het zoeken in een krachtig fundament in jezelf leggen zodat alles makkelijker gaat; je trekt als vanzelf een fijne groep mensen en zorgverleners aan die je supporten en je schrijft vloeiend je geboorteplan. Van binnen naar buiten, en niet andersom, terwijl je dat misschien net als ik wel geleerd hebt. 

 

Ik snap dat het lastig is als je hiermee te maken krijgt, misschien wel voor de eerste keer in je leven, terwijl je ook nog te maken hebt met hormonen, een veranderend lichaam (wat soms gepaard gaat met beperkingen) en veranderende relaties met de mensen om je heen. Weet dan dat ik je graag help. Niet omdat je het niet alleen kunt, maar omdat je het niet alleen hóeft te doen. Voel je het verschil?

Mijn mentoring leert je hoe je je weg vindt in bestaande structuren terwijl jij vasthoudt aan jouw eigen visie en waarheid. Ik begeleid jou, met of zonder je partner, aan de hand van een groeps-, 1 op 1, of online cursus naar een ontspannen zwangerschap, bevalling, kraamtijd en tijd daarna, waar je echt van kunt genieten. Omdat je beschikt over tools en handvaten om deze bijzondere periode in je leven vorm te geven en te beleven vanuit een krachtige én zachte energie.

Zullen we er samen voor zorgen dat jij en je partner zo bewust en zelfverzekerd het ouderschap in stappen? Neem een kijkje bij mijn aanbod of neem gerust vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Ik reageer altijd snel – meestal lukt het dezelfde dag nog. Of boek een gratis sessie van een half uur! 

 

Warme groet,

Nynke

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen