fbpx

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Risico: onderkoeling bij je baby bij een badbevalling – een blog vol praktische tips

 

Te veel afkoelen van je baby in het bevalbad na de geboorte is een potentieel risico van een badbevalling. Het risico treedt op op het moment dat de baby geboren wordt in water onder lichaamstemperatuur. Een pasgeboren baby koelt heel snel af en het kan lang duren voordat je baby zijn lichaamstemperatuur weer op 37.0 heeft. Geen fijne start voor je kleintje en de kraamzorg moet langer blijven in verband met temperatuurscontrole.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In de winter speelt dit meer dan in de zomer. De temperatuur in huis is lager en de vloeren zijn koud(er) waardoor het bad wat sneller afkoelt. Een bevalbad koelt gemiddeld zo’n 1.0 graad per uur af in de winter en het vullen tot een waterniveau waarbij de buik van de moeder onder water zit duurt ongeveer 45 minuten. De temperatuur van een bevalbad als je erin stapt dient op lichaamstemperatuur te zijn (tussen 37-38 graden). Je kunt het bad dus vullen op dik 38 graden en dan zal het bad tegen de tijd dat de moeder erin gaat op lichaamstemperatuur zijn. (Water dat veel hoger is dan lichaamstemperatuur kan leiden tot oververhitting bij je kindje en zorgen voor een stressreactie. Je kunt ook zelf naar worden. Doe dit dus nooit!)

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hieronder een aantal tips als je komende herfst/winter in bad gaat bevallen.

? Maak 1 specifiek iemand (meestal de vader of de kraamverzorgster) verantwoordelijk voor de watertemperatuur tijdens de bevalling en vooral rond de geboorte!
? De meeste warmte gaat verloren via de bodem. Leg een dekentje onder het bevalbad en daar bovenop een afdekzeil om je vloer te beschermen tegen water morsen. Zorg er voor dat de temperatuur in de ruimte zo’n 21-24 graden is. Zo koelt het bad minder snel af en het is ook een prettigere temperatuur voor je kindje als hij na de geboorte uit het water komt.
? Een hogere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het water minder snel afkoelt. De luchtvochtigheid stijgt automatisch tijdens de badbevalling, maar is deze erg laag dan kun je die in de weken voor de geboorte ook al wat omhoog brengen.
? Gebruik de bijgeleverde afdekhoes als je langere tijd niet in het bad zit. Het bad koelt dan nog zo’n 0.5 graad per uur af.

 

Water dat afkoelt vormt op zich weinig belemmering tijdens de bevalling; zolang de moeder niet koud is maakt ze geen adrenaline aan. Het risico treedt op op het moment dat de baby geboren wordt in water onder lichaamstemperatuur. Je baby koelt dan heel snel af en het kan lang duren voordat hij/zij zijn lichaamstemperatuur weer op 37.0 heeft. Geen fijne start! Daarom geef ik je hieronder nog een aantal tips geven wat je kunt doen om te zorgen dat je onderkoeling van je baby bij je badbevalling kunt voorkomen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
? Wees flexibel, stel je er niet op in dat jullie het gehele eerste uur in bad zullen doorbrengen. Zo voorkom je teleurstelling. Laat het afhangen van het moment en de omstandigheden. Zo kan het voorkomen bij moeders met een korte navelstreng dat het niet lukt na de bevalling om je baby boven water te houden waardoor je er vrijwel direct uit moet.
? Is het water goed op temperatuur, houdt dan je kindje (op het hoofdje na natuurlijk) helemaal onder water en let er ook dat je baby dat blijft. Doordat jij of je baby beweegt kan je baby toch wat verder uit het water komen en afkoelen
? Als je kindje wordt geboren in water met een (te) lage temperatuur til je baby dan helemaal uit het water en houdt hem/haar tegen je blote huid op je borst. Doe je kindje een mutsje op en dekentje over, maar laat het dekentje niet nat worden! Nergens koel je zo van af als van een koude natte ‘lap’ over je heen.
? Lukt helemaal uit het water tillen niet (ivm een te hoge waterstand), verlaat dan het bad en ga door met de binding buiten het bad.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid