fbpx

Natuurlijke kraamzorg

 

Natuurlijke kraamzorg voor moeder en baby is een absolute must

Natuurlijke kraamzorg voor moeder en baby combineert al het goede van reguliere kraamzorg met de kennis en wijsheid die de natuur ons schenkt. Daarnaast is het een mooi en waardevol vervolg op je natuurlijke zwangerschap en geboorte. Lees er hieronder alles over.

Wat is natuurlijke kraamzorg precies

Natuurlijke kraamzorg baseert zich op natuurlijke wijsheid en kennis van het eigen lichaam. Wanneer een kindje geboren wordt, overschrijdt het een grens. Uit een wereld van omhulling, warmte en veiligheid komt het bij ons op aarde. Die grensovergang zo geborgen mogelijk laten verlopen en het kindje langzaam laten wennen aan de nieuwe omstandigheden staat centraal. Zwangerschap, bevalling en borstvoeding worden beschouwd als natuurlijke, vrouwelijke processen, die tot waardevolle ervaringen worden wanneer je daarbij zo min mogelijk verstoort en natuurlijke producten gebruikt. Een Natuurlijk kraamverzorgster past deze natuurlijke wijsheid, kennis van het lichaam en haar intuïtie toe binnen haar gangbare werkzaamheden zodat ze elkaar complementeren. Het is dus geen doel op zich, maar verruimt en verdiept de zorg voor moeder en kind.

Waarmee onderscheid Natuurlijke kraamzorg zich van gangbare kraamzorg?

Bij de komst van een kindje worden ook een vader en een moeder geboren, die in deze fase kwetsbaar en open zijn. Een natuurlijk kraamverzorgster kan vanuit een sfeer van rust en vertrouwen een gezin in deze kwetsbare fase optimaal verzorgen, begeleiden en adviseren. Ze kijkt nog meer naar wat een gezin nodig heeft en past zich aan dit tempo aan. En ze kijkt hoe ze de andere kinderen kan helpen bij het opnieuw een plekje vinden in het gezin.

Natuurlijke kraamzorg is gebaseerd op de visie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, waarbij de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal staat. Belangrijke pijlers voor een gezond kraambed zijn rust en ritme, voeding, natuurlijke materialen, aandacht en warmte. Bij de verzorging van de baby gaat speciale aandacht uit naar rust en ritmes en naar opvoeding van de tast- en warmtezin. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de juiste kleding voor de baby (denk aan natuurlijke materialen als wol en zijde en het gebruik van wikkeldoeken, mutsjes en wollen dekentjes). Daarnaast is er bijzondere aandacht voor warmtezorg, inwrijvingen en omhulling. Als de borstvoeding bijvoorbeeld niet goed op gang komt kan een kwark- of warmtekompres of een speciale olie-inwrijving de aanmaak van melk stimuleren.

Verder heeft een Natuurlijk kraamverzorgster veel oog voor voeding voor moeder en baby en de overige leden van het gezin. En kan een natuurlijk kraamverzorgster voedingsadvies geven voor een beter herstel door bijvoorbeeld het gebruik van kruidentheeën en kamille. Kamille zorgt voor ontspanning en heeft een reinigende werking bij bijvoorbeeld
– een toiletgang
– aambeien en brandende hechtingen

– daarnaast kan kamille heel prettig zijn voor je kindje als kompres bij darmkrampjes.

 

Mijn eigen ervaring met Natuurlijke kraamzorg

de intake

Aan het eind van de zevende maand van mijn zwangerschap had ik een intake bij mij thuis met Natuurlijk kraamverzorgster Renée van der Heide van bijna twee uur. Omdat Renée werkt als zzp-er kan het zijn dat ze niet altijd zelf de zorg kan leveren, omdat er meerdere cliënten op/rond dezelfde datum bevallen. Daarom heeft ze Zorgburo De Driehoek als achterwacht en zij regelen vervanging als dat nodig mocht zijn. Dat vertelde Renée ons gelijk eerlijk. Maar ze vertelde ook dat het haar vaak lukt om zelf de zorg te leveren, omdat de tijdspanne waarin vrouwen bevallen in principe 5 weken is en er maar weinig vrouwen echt op de uitgerekende datum bevallen. Tijdens de intake voelde ik echt een klik en er was een mooie basis gelegd voor vertrouwen. Vurig hoopte ik dat de geboorte en kraamweek precies zo zou vallen dat Renée erbij aanwezig kon zijn. Ik keek er naar uit om haar vertrouwde en bekende gezicht weer te zien in die mooie, maar ook intense tijd tijdens en net na de geboorte.

de bevalling

Toen ik tijdens de geboorte van onze dochter hoorde dat mijn verloskundige tegen mijn man zei dat ze Renée ging bellen, hield ik mijn oren gespitst. Het moment van de waarheid. Een mengeling van blijdschap, opluchting en geluk overspoelde me toen ik onze verloskundige hoorde zeggen: ‘Dan zien we je zo wel verschijnen’. Want ik wist dat dat betekende dat Renée beschikbaar was en bij ons zou komen kramen!

de kraamweek

Ik kijk heel positief terug op de kraamweek, vooral omdat Renee heel goed aanvoelde wat onze behoefte was qua zorg. Haar aanwezigheid zorgde voor een fijne sfeer van rust en vertrouwen en ze paste zich feilloos aan aan ons tempo en onze levenswijze. Ze heeft ons gezin in de precaire opstartfase optimaal verzorgd, begeleid en geadviseerd waarbij ze ons volledig in onze waarde liet. Ze voelde ook goed aan wat mijn zoontje nodig had en hielp hem opnieuw een plekje te vinden binnen ons gezin. Omdat het met mij, onze dochter en de borstvoeding goed liep was er geen speciale zorg in de vorm van kompressen of gebruik van kruiden(thee) noodzakelijk. Daardoor was er tijd voor uitleg over het gebruik van een draagdoek, wat ik graag wilde leren, zodat ik mijn handen vrij zou hebben om voor mijn zoontje te zorgen als de kraamweek voorbij zou zijn.

Praktisch

In praktische zin is er niets anders dan bij gangbare kraamzorg. Natuurlijke kraamzorg valt onder de reguliere kraamzorg en wordt op dezelfde manier vergoed door alle verzekeringsmaatschappijen. Je hebt net als bij gangbare kraamzorg recht op 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Mochten er tijdens de kraamweek redenen zijn voor extra zorg, dan wordt dat in overleg met de verloskundige geïndiceerd. Afhankelijk van het soort (aanvullende) verzekering betaal je een eigen bijdrage. In 2018 zal deze € 4,30 per uur bedragen. Het is goed om je te realiseren dat er nog maar weinig natuurlijk kraamverzorgster zijn en ook niet elke kraamzorginstelling dit aanbiedt. Maak daarom al (zeer) vroeg in je zwangerschap kenbaar dat je dit wilt als je kraamzorg aanvraagt.

Bronnen:

Kraamzus – natuurlijke kraamzorg
www.kraamzorgnatuurlijk.nl
Natuurlijke kraamzorg
https://www.natuurlijkekraamzorg.nl/

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com