fbpx

Blog: Waarom heb ik een geboorteplan nodig? – over de noodzaak en de 5 meest hardnekkige misverstanden 

Het geboorteplan is de afgelopen jaren aardig ingeburgerd, wat een mooie ontwikkeling is. Helaas bestaan er nog steeds een paar hardnekkige misverstanden over het geboorteplan die ik graag ontkracht. Daarom heb ik dit blog geschreven. Zodat werkelijk iedereen straks met een geboorteplan op zak gaat bevallen.

 

Misverstand #1: alleen vrouwen met bijzondere geboortewensen als een lotusgeboorte, badbevalling en stamceldonatie hoeven een geboorteplan te maken.

maak simpel en snel jouw unieke geboorteplan met het digitale programma Geboorteplan maken van Liefdevolle Geboorte

Een van de misverstanden over het geboorteplan die ik vaak hoor is dat een geboorteplan er is voor vrouwen met bijzondere wensen. Maar dit klopt niet. Het geboorteplan is er OOK (of juist) voor vrouwen die ‘gewoon natuurlijk’ willen bevallen. Zonder toeters en bellen, zoals de natuur het heeft bedoeld, zoals vroeger…. Zet in je plan hoe JOUW natuurlijke geboorte eruit ziet zodat je de zorg krijgt die je graag wilt. De geboortezorg is de afgelopen jaren sterk gemedicaliseerd (ook de verloskundige zorg) en er zijn flinke protocollen ontstaan waarin nog maar weinig ruimte is (lijkt te zijn) voor het natuurlijke. Juist daarom is tegenwoordig een geboorteplan zó ontzettend waardevol geworden, omdat je hiermee jou visie op een natuurlijke bevalling handen en voeten kunt geven.

Misverstand #2: een geboorteplan is voor controlfreaks, mijn zorgverlener ziet me aankomen. Heb ik gelijk zo’n stempel

Een geboorteplan is een communicatiedocument en een wensenlijst. Het is geen eisenpakket noch een plan waar te allen tijde aan vastgehouden moet worden. Ziekenhuizen en verloskundigen werken tegenwoordig allemaal met het geboorteplan. Omdat ze weten dat vrouwen over het algemeen beter op de geboorte terugkijken als ze een geboorteplan hebben gemaakt. En dat zit hem niet in het plan zelf, dat zit hem in het feit dat je je verdiept hebt in de opties die er zijn en wat past bij jou en het feit dat je het hierover met je zorgverlener hebt gehad waardoor jullie op 1 lijn zitten. En de tijd daarvoor is vòòr de geboorte, als je rustig alles kunt uitzoeken en de informatie kunt bundelen tot een kort en krachtig plan dat je bespreekt met je zorgverlener. Zo kom je tijdens de geboorte niet voor vervelende verrassingen te staan.

Misverstand #3: ik weet toch niet hoe het loopt dus het maken van een plan heeft geen zin

Een van de meest hardnekkige misverstanden over het geboorteplan is dat het geen zin heeft om een plan te maken omdat je toch niet weet hoe het loopt. Hoe de geboorte precies zal verlopen weet je inderdaad niet, maar dat hoeft het maken van een geboorteplan niet in de weg te staan. Je weet ook niet of de zon schijnt op je bruiloft, maar je stapt ook niet onvoorbereid in het huwelijksbootje toch? Weet dat het je vrij staat om tijdens de geboorte toch iets anders te willen en als de bevalling anders verloopt dan verwacht dan toets je je geboortewensen en pas je ze aan waar dat wenselijk is. Toch is heel zinvol om na te denken over hoe je het graag wilt en dit vast te leggen. Een zorgverlener zal altijd proberen zoveel mogelijk het plan met jullie uit te voeren, ook als het anders loopt. Ouders die een geboorteplan maken worden vaak meer betrokken door zorgverleners tijdens de geboorte en beter geïnformeerd over opties en mogelijkheden als het anders loopt dan verwacht. Daardoor zijn ze achteraf tevredener over hoe de geboorte is verlopen.

Misverstand #4: het samenvoegen van een paar geboorteplannen van internet is net zo goed als zelf een maken

Ieder geboorteplan is uniek, want ieder mens is uniek. Een goed geboorteplan zorgt ervoor dat een vreemde na het lezen van je plan zo ongeveer weet wie jij bent en wat jij nodig hebt om mooi te bevallen. Woordkeuze en toon, het gebruik van illustraties, veel tekst of juist weinig, een gedetailleerd geboorteplan voor meerdere scenario’s of alleen de grote lijnen; het vertelt allemaal iets over jou. Hou voor ogen wat je welke boodschap je wilt communiceren als je je geboorteplan opstelt.

Misverstand #5: Ik twijfel steeds over wat ik wil dus dan kan ik geen plan opstellen

Naar mate de geboorte dichterbij komt voelen de meeste vrouwen vanzelf hoe ze het liefste willen bevallen. Je intuïtie weet namelijk feilloos wat het beste is voor jou en je kindje, maar je hoofd (ego) overschreeuwt dit vaak. Ook verhalen uit je omgeving of de angst om het anders te doen dan gebruikelijk is in jouw familie/vriendenkring kunnen bijdragen aan de twijfel. Probeer toch een geboorteplan op te stellen. Tijdens het ermee bezig zijn is de kans groot dat je toch meer op papier kunt zetten dan je aanvankelijk dacht. Wat ik ook vaak zie is dat vrouwen goed weten wat ze niet willen. Ook dat kan een uitgangspunt zijn bij het schrijven van je geboorteplan. Schrijf eerst op wat je allemaal niet wilt en buig dit (eventueel samen met je zorgverlener) om naar wat je wel zou willen.  Bij grote twijfel kun je meerdere geboorteplannen maken (tip maak ze digitaal, kun je als je er uit bent knippen en plakken). Zet altijd iets op papier, al zijn het maar de grote lijnen, bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag dat er rust is en dat alle handelingen dienen plaats te vinden eerst met mij (of met je partner) worden besproken’.  

 

Wil je meer weten over het belang van een geboorteplan? Lees dan ook eens dit blog. Wil je aan de slag met het maken van jouw unieke geboorteplan? Ik help je graag. Kijk eens bij mijn digitale programma Geboorteplan maken!

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid