fbpx

Mijn geboorteverhaal

 

Iedereen heeft een geboorteverhaal; ik, jij, je moeder, je oma….  Wat veel mensen zich niet realiseren is dat dat verhaal, de manier waarop jij verwekt, gedragen en geboren bent, invloed heeft op wie jij nú bent.

Daarom deel ik graag mijn verhaal met je. Ik heb hem uitgeschreven en ik heb er een video van gemaakt. Om je te laten zien hoe mijn geboorteverhaal de thema’s bepaalden in mijn leven die zich steeds weer opnieuw afspeelden. Maar ook dat als je je verhaal bewust doorvoeld het kan uitdoven en je je eigen, nieuwe levensverhaal kunt gaan schrijven vanuit vrijheid.

 

 

Op 24 april 1985 kwam ik blauw-paars ter wereld

Een rustige ontspannen zwangerschap, waarbij mijn moeder zich had voorbereid met hypnose op een ontspannen bevalling liep helemaal anders toen ik tijdens het persen een sterrenkijkertje bleek te zijn die ook nog eens gedraaid voor de uitgang lag. Ik had ademnood en moest snel geboren worden, wat lukte met behulp van een vacuümpomp. Een week afgesloten van mijn ouders op de kinderafdeling volgde, waarbij ik mijn ouders alleen zag als het tijd was voor een flesje. Onvoorstelbaar vandaag de dag en gelukkig maar! Hier zijn de zaadjes geplant voor mijn diepe gevoel van eenzaamheid, dat niemand me hoort en luistert hoe hard ik ook roep en het gemis van een warme en veilige basis gestart – verhalen die ik ondertussen gelukkig heb kunnen helen.

 

Een donkergrijze babywolk

Ook na deze week was het helaas niet eind goed al goed. Ik had waarschijnlijk fysieke klachten overgehouden aan het geweld waarmee ik eruit ben gekomen (nekklachten/hoofdpijn). Ik huilde soms wel 18 uur per dag. Mijn moeder, die geen band met mij voelde en me niet eens had willen vasthouden direct na die heftige bevalling, belande in een niet (h)erkende postnatale depressie. Hier zijn een hoop overtuigingen rondom thema’s als afwijzing, minderwaardigheid en eenzaamheid ontstaan.

In de maanden daarna groeiden we verder en verder uit elkaar – het moederschap was niet wat ze had gehoopt. Als ze me oppakte verstijfde ik en ik duwde haar weg. Terwijl als ik logeerde bij mijn opa en oma ik een heel rustig en lief kind was. Mijn oma zei altijd je huilde nooit. Niemand zag het verband – ongelofelijk als je het zo leest. Het is ook een prachtig voorbeeld om aan te geven hoe energie werkt. Als baby ben je heel licht en puur – je reageert primair op wat je nodig hebt. En je staat enorm open voor de energie, projecties en verwachtingen van anderen. Door alles wat er innerlijk zich afspeelde bij mijn moeder stond er letterlijk iets tussen ons in wat ons contact belemmerde. Haar energie en verwachtingen die ze – volledig onbewust – projecteerde stootten mij van haar af.

 

Terrible two’s

Als peuter sloot ik me steeds verder af voor andere mensen – gezond contact maken had ik niet geleerd. Ook werd ik heel snel driftig en had ik heftige emotionele uitbarstingen. Toen ik 3 was kwam ik terecht bij een medisch kinderdagverblijf. Maar zelfs als peuter wist ik al dat je maar beter niet kon laten zien wie je écht bent (want dan wordt je afgewezen), waardoor er ogenschijnlijk niets aan de hand leek met mij. Uiteindelijk lukte het na een paar maanden niet meer om m’n masker op te houden en door de uitbarsting die volgde kon de dagbehandeling starten.  

 

Growing up

Na deze periode stroomde ik in in groep 2 van de basisschool. Ik maakte vriendinnetjes, ook al kon ik ook prima alleen zijn en trok ik me graag terug in mijn eigen wereld om te lezen over sterren en astrologie. Al heel jong was er het gevoel dat ‘er meer moest zijn’.

In mijn pubertijd vergat ik een tijdje dat ik dit belangrijk vond. Ik was bezig met make-up en leuk gevonden worden (ik voelde me anders, daardoor onzeker en paste me aan).

Door geregeld ‘stel je niet zo aan‘ en ‘je bent zo anders’ te horen, ging ik gevoelens wegstoppen. Maar mijn onderbewuste vergat niets, waardoor ik snel getriggerd werd. Situaties, grote mensen-massa’s en bepaalde type mensen namen veel energie en zogen me soms compleet leeg, maar ik had geen idee…

 

Doen wat hoort

Ik was wel zelfbewust en gevoelig, maar zat ook erg in mijn hoofd. Ik rondde na de Havo de HBO opleiding Personeel en Arbeid af, wat totaal niet bij mijn creatieve, open-minded geest past. Maar een vaste baan en hard werken was ‘het hoogst haalbare wat je kon bereiken als mens’, en ik wilde graag mijn ouders gelukkig maken. Ik was dan ook een echte studiebol. Helaas was ik ook een perfectionist en controlfreak, waardoor ik vastliep in het tweede studiejaar van de middelbare school. De decaan verwees me naar een psycholoog. De cognitieve gesprekstherapie die ik aangeboden kreeg zorgde ervoor dat ik nóg meer in m’n hoofd ging zitten.

Ik sloeg heel veel spanning op in mijn lijf. Een collega met wie ik goed overweg kon in mijn 4e baan in 2 jaar tijd gaf me de tip om naar een shiatsumasseur/counselor genaamd Grytsje te gaan waar hij ook zelf kwam. Ze combineerde lichaamsgerichte therapie met gesprekken en energiewerk en dat deed hem veel goed. Ik ben hem nog altijd dankbaar dat hij me op dat spoor heeft gebracht en door deze jarenlange behandelingen iedere paar weken ben ik al veel dichter bij mezelf gekomen. Ik voelde toestemming van binnen om de inspiratie om me verder te ontwikkelen te volgen op het gebied van gezondheid, psychologie, zelfliefde, mindset & spiritualiteit. Dankzij internet leerde ik over wat er gaande is in de wereld op allerlei vlakken. Daardoor maakte ik steeds bewustere keuzes, ongeacht wat anderen ervan vonden, want het voelde goed voor mij.  

 

 

Eind 2012 hield ik zelf een positieve zwangerschapstest in mijn handen

En na een fantastische zwangerschap van 38 weken ben ik thuis in bad bevallen met behulp van Hypnobirthing. Mijn man en ik hadden ter voorbereiding op de bevalling in Zwolle een cursus Hypnobirthing gevolgd – een magische ervaring. Het sloot precies aan bij wat ik voelde dat een bevalling in essentie is en behoorde te zijn. Geen medische gebeurtenis maar een bijzondere en tegelijk ook hele normale en natuurlijke levenservaring – bekrachtigend, puur en rauw, waarin je diep verbonden met jezelf jouw kindje op de wereld mag zetten.

De bevalling verliep precies zoals ik het me had voorgesteld en voorgenomen – wat een prachtige en tegelijk krachtige ervaring. En ook heel helend na mijn eigen start op de wereld – voor mijzelf en mijn moeder. Ik besloot om zelf een opleiding te volgen tot Hypnobirthing docent om vrouwen in Friesland te helpen ook zo mooi en bekrachtigend te bevallen.

 

Stap voor stap creëerde ik met ups & downs een volledig nieuw leven

Na de bevalling liep ik over van liefde en energie. In de maanden na de bevalling van mijn zoontje startte ik daarom Liefdevolle Geboorte. Tegelijk was daar (achteraf gezien) ook mijn innerlijke gewonde kind dat dolgraag voor haar zoontje een andere babyperiode en jeugd wilde dan ze zelf had gehad. Eentje waarin liefde, warmte en verbinding en waarin je jezelf mocht zijn en mocht ontwikkelen in je eigen tempo centraal stonden. Ik verslond boeken over bewust en onvoorwaardelijk ouderschap, Rapley-methode/gezonde voeding voor baby’s/peuters, antroposofie, natuurlijk speelgoed, gezond leven & opgroeien etc. De boeken inspireerden en hielpen me bij het inslaan en vormgeven van een nieuwe weg, voornamelijk vanuit mijn hoofd en met een actie- en doelgerichte mannelijke energie. Het móest anders gaan dan het bij mij was gegaan. 

Mijn bedrijf groeide naar een prettige omvang en aan de buitenkant leek alles prachtig te verlopen. Toch was er ook veel verdriet. De nieuwe weg die ik en mijn man insloegen resoneerde niet met een aantal (oude) vriendschappen en bepaalde familieleden die steeds meer verwaterden. Daar bovenop overleed aan een kortstondige ziekte mijn shiatsumasseur/counselor. Een tweede zwangerschap bleef uit en er volgden twee vroege miskramen. Dat sloeg in als een bom; het overweldigende verdriet kon ik bovendien ook niet delen met de mensen waarvan ik dacht dat ze er zouden zijn.

Het verdriet en de eenzaamheid werd doorbroken doordat mijn man en ik onze focus afhaalden van wat er niet was op wat we wilden; een frisse start op een nieuwe plek. Een huis met een ruime tuin en met ruimte voor een moestuin. Ik liet alles los (de controle, de focus op een zwangerschap, het verdriet) en zag dat ik maar 1 ding kon doen; in de overgave. Ik had het leven niet in de hand. Een zwangerschap afdwingen lukt niet en het leven loopt zoals het gaat. Ik probeerde me te verzoenen met het idee dat het wellicht bij één kindje zou blijven, ook al mankeerde ik bij mijn weten medisch gezien niets. Ik voelde aan alles dat als ik zwanger wilde worden dat niet via de medische weg zou moet verlopen. Een aantal maanden nadat we verhuisd waren werd ik zwanger en eind februari 2017 werd onze dochter geboren.  

 

En toch knaagde er wat

Twee jonge kinderen bewust opvoeden én een bedrijf runnen terwijl mijn man 4 dagen in Amsterdam werkte – het waren drukke jaren. Werken vanuit huis bracht me heel veel, omdat ik mijn kinderen echt zag opgroeien. En het bracht de kinderen ook veel goeds, om zich rustig in hun eigen tempo te mogen ontwikkelen. Maar het vroeg ook heel veel van me, misschien herken je dat wel. Ik wilde die goede moeder zijn voor mijn eveneens gevoelige kinderen, ik wilde dat ‘mooiste leven’ waar ik zo veel over las, maar ik wilde en kon niets uit handen geven.

Ondanks alles wat ik gelezen had in al die jaren en de ontwikkeling die ik had doorgemaakt voelde ik me jarenlang niet helemaal die leuke, gezellige of relaxte moeder. Of die zwangerschapsbegeleider bij wie mijn cliënten zich zo fijn, gezien en gehoord voelen. Ze was er af en toe, maar dat vuur van binnen doofde alleen altijd. Hoe gaf ik deze haar de ruimte om er altijd en volledig zijn?

 

Door de corona-crisis begin 2020

…is alles in een stroomversnelling gekomen.  We kwamen met z’n allen thuis te zitten wat zeer veel oude stukken bij mij omhoog bracht en ik bij tijden heel diep ben gegaan. Ik had geen andere keuze meer dan leren hoe ik moest omgaan met gedachten & emoties, nee zeggen, grenzen stellen, omgaan met kritiek van anderen en mijn eigen energie beschermen. Ik kon er niet langer voor weg lopen. En nu snap ik ook mijn knagende gevoel; ik mocht nog veel dieper gaan.

Luisteren naar mijn gevoel en dit uitspreken, niet meer pleasen en alles perfect willen doen, maar écht mijn pad volgen. Niet langer vanuit een daadkrachtige (mannelijke) push-energie terwijl ik alles onder controle wilde houden zoals ik gewend was, maar vanuit een zachte naar binnen gekeerde (vrouwelijke) energie waarin ik intuitief en vanuit flow beslissingen nam.

Dit was me allemaal niet gelukt zonder een aantal mooie (bewustzijns)opleidingen die me allemaal afzonderlijk weer een laagje dieper brachten. Ik ben door oud trauma heen gegaan. Waaronder het trauma rondom mijn eigen geboorte. Ik mocht het allemaal aankijken, helen en oplossen. Ik leerde mijn ware zelf kennen (door overtuigingen & patronen te onderzoeken), werd liever voor mezelf, ontdekte mijn vrouwelijke wijsheid en kreeg meer vertrouwen om mijn hart te volgen. 

Ik leerde hoe ik me los kon maken van belemmerende overtuigingen die ik had over mezelf, relaties, het leven. Die werken allemaal door op alle gebieden in je leven; het heeft me meerdere banen en vriendschappen gekost voordat ik dat ging inzien. Alle conditioneringen waar ik zo lang al mee leefde – die me weerhielden om mijn potentieel volledig te benutten – ruimde ik uit de weg.

 

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Mijn missie is het begeleiden van zwangere vrouwen/stellen om zelfleiderschap te nemen over hun verlangens, hun diepste waarheid durven volgen en hun moederschap vormgeven op hún manier.  Zodat je principes als zelfleiderschap, zelfvertrouwen en eigenwaarde leert te integreren en dit voorleeft aan je kind(eren). Zij haken immers aan, aan die prachtige energie van jou.

Dit doe ik via cursussen & coaching (o.a. Hypnobirthing, een eendagscursus Natuurlijk bevallen en 1-op-1 coaching aan de hand van jouw geboorteverhaal), op een enthousiaste, liefdevolle, positieve & praktische manier! Hoe diep (of niet diep) je wit gaan is altijd aan jou, ik stem me af op jouw wensen en behoeftes

Ik hoop dat ik met mijn verhaal een voorbeeld voor je mag zijn. Neem gerust contact op met me waar je ook staat op je weg, er is zoveel wat je kunt doen om het mooier te maken voor je jezelf.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid