fbpx

Lotusgeboorte

 

Alles wat je moet weten als je een lotus-geboorte overweegt

Bij een lotusgeboorte komt het een en ander kijken, eerlijk is eerlijk. Maar daar krijg je ook heel veel voor terug; namelijk een hele waardevolle ervaring voor ouders en hun baby. De kraamweek is misschien wel de mooiste en meest bijzondere week die je als gezin meemaakt. Een week waarin je echt de tijd neemt voor elkaar en om de band met elkaar te verstevigen. Een lotusgeboorte past hier prima bij en kan zelfs bijdragen aan een diepere band tussen ouders en baby.

De placenta met andere ogen bekeken

De placenta is iets bijzonders; het is leven-gevend. Het is de verbinding tussen moeder en kind, en voedt 9 maanden lang de foetus. Daarmee is het een essentieel orgaan in de ontwikkeling van je kindje. Toch hebben we hier in het Westen maar weinig respect voor de placenta en in onze cultuur heeft hij bijna geen waarde. Veel mensen vinden het maar een vies ding vinden en vinden het niet de moeite waard om het te bekijken na de bevalling. Bij een lotusgeboorte is dat anders. Er is speciale zorg en aandacht voor de placenta en navelstreng totdat deze op natuurlijke wijze loslaten. Na de bevalling knip je de navelstreng dus niet door, maar je wacht tot de placenta geboren wordt. Deze laat je uitlekken in een vergiet boven een schaal. waarna je hem in een andere schaal doet of in een doek wikkelt. Als na 3-10 dagen de navelstreng op natuurlijke wijze loslaat, kun je doen met de placenta wat je wilt. Je kunt hem invriezen of hem begraven, en er al dan niet een boompje op planten. Waar jezelf het beste gevoel bij hebt.

De voordelen van een lotusgeboorte

Ouders kiezen hiervoor vanwege de lichamelijke voordelen voor je kindje en vanuit spirituele overwegingen

Lichamelijke voordelen

– Direct na de geboorte zit zo’n 70% van het bloed in de baby en nog zo’n 30% in de placenta. Er vindt nog veel uitwisseling van bloed en andere stoffen plaats (rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes, ijzer, vitamine K, hormonen etc.) tussen het lichaam van de baby en de placenta. Door de navelstreng in tact te laten kan het bloed uit de placenta nog naar de baby stromen. Deze extra buffer heeft op zowel korte als lange termijn een positieve invloed op de gezondheid van de baby.

– De grotere hoeveelheid bloed die de baby tot zijn beschikking heeft draagt ook bij aan een betere bloedcirculatie en warmtehuishouding.

– De navelstreng valt vaak sneller af dan wanneer de navelstreng wordt doorgeknipt. (Dag of 3 à 4 bij een lotusgeboorte, een dag of 6 à 7 wanneer de navelstreng wordt doorgeknipt.) Maar ook bij een lotusgeboorte kan het tot 10 dagen duren! De navel ziet er na een lotusbevalling hetzelfde uit als bij een kindje waarbij de navelstreng na de geboorte is doorgeknipt. (Lotusbevalling, s.a.) – Minder kans op een infectie, aangezien de navelstreng intact blijft totdat het vanzelf afvalt en op dat moment al (bijna) gesloten is. (Ceallaigh, 2013; Telegraaf, 2013).

Spirituele redenen voor een lotusgeboorte

– In het prille begin van de zwangerschap deelt het klompje cellen in de baarmoeder zich in twee delen; de ene helft groeit uit tot het kindje en de andere helft vormt de placenta. De placenta is dus eigenlijk het tweelingbroertje van de baby en beiden zijn innig met elkaar verbonden op allerlei vlakken. De verbinding met de placenta intact laten zorgt ervoor dat de baby rustiger van de buik naar de aarde kan gaan. De geboorte van de buik naar de aarde is behoorlijk ingrijpend en het werkt voor de baby helend om niet meteen te worden ‘losgerukt’, maar om de overgang geleidelijk te laten verlopen. Het aanzienlijk verminderen van de stress die de overgang van geboorte kan meebrengen, zorgt voor meer welzijn en een sterkere gezondheid van de baby.

– Doordat de placenta en de baby zo sterk verbonden zijn, maken ze ook deel uit van hetzelfde energieveld, dezelfde aura. Dit energieveld vormt de eerste buffer of beschermlaag om je lichaam. Een sterker energieveld betekent meer weerstand. De placenta losknippen zorgt voor een verzwakking in het energieveld.

– Vanuit spiritueel oogpunt speelt ook de energetische uitwisseling tussen de baby en de placenta een rol in het intact laten van de navelstreng en placenta. De baby herkent de placenta als iets eigens en het kind mag er zelf voor kiezen wanneer hij of zij er klaar voor is om de verbinding los te laten. Met het loslaten van de verbinding met de placenta laat het kind daarmee ook de verbinding met zijn ‘ bron’, met ‘hierboven’, met waar hij of zij vandaan komt los. (Graff, 2008).

Wat gebeurt er zoal met de navelstreng en placenta in de rest van de wereld

•Begraven (Kroatië, Korea, Filipijnen, Indonesie)
•Opeten (rauw/gekookt): Zuid-Amerika en Rusland

De Aymara en Quechua indianen stammen in Zuid-Amerika geloven dat de placenta een eigen geest heeft. In Maleisië beschouwen ze de placenta als de oudere broer van het kind. Als een baby zomaar lacht zeggen ze dat ‘hij speelt met zijn grote broer’. In IJsland ziet men de placenta als een soort van beschermengel. En in het westen van Australië ziet men de placenta als vriend van het kind.

De gulden middenweg: de halve lotus

Als een volledige lotusgeboorte je niet aanspreekt kun je er ook voor kiezen om een halve lotusgeboorte te doen. Je wacht dan zolang het prettig voelt met het doorknippen van de navelstreng; een paar uren of het eerste etmaal. Het uitkloppen van de navelstreng duurt in ieder geval 2-3 minuten, maar kan ook wel 10 minuten duren. Het uitkloppen van de navelstreng kun je zelf voelen, het voelt aan als een soort van hartslag die er doorheen loopt. Hoe langer de navelstreng uitklopt, hoe witter hij wordt. Ook als de navelstreng is uitgeklopt, zal er nog uitwisseling van vloeistoffen en energieën plaatsvinden.

De voordelen van een halve lotusgeboorte:

– baby’s ontvangen hun normale bloedvolume, rode bloedcellen, stamcellen en immuuncellen en ze hebben een hoger ijzergehalte (en daardoor minder kans op anemie 6 uur en 2-3 mnd post partum).
– het verlaagt de kans op een hersenbloeding en behoefte aan bloedtransfusie. (Coolen, 2008; Abalos, 2012)
– ook te vroeg geboren baby’s hebben voordelen bij het laten uitkloppen van de navelstreng, ze hebben meer rode bloedcellen en hoeven minder vaak een bloedtransfunsie (Committee Opinion American College of Obstetricians and Gynecologists, 2012). Daarnaast hebben ze ook minder kans op infecties door proteïne tekort. (Barton, 2012)(Scherjon & Smit, 2008).

Mijn ervaring met een lotusgeboorte

Ik vond de lotusgeboorte van mijn dochter een prachtige ervaring. Eerlijk is eerlijk, het is enigszins onpraktisch tijdens het voeden en verplaatsen van je kindje. Zeker als de navelstreng niet zo lang is zoals in ons geval. De navelstreng van onze dochter liet 6 dagen na de geboorte los. Gedurende die 6 dagen lag de placenta in een soort knapzakje gemaakt van een hydrofieldoek met daarin een matje uit het kraampakket tegen doorlekken naast onze dochter. Je moet er hierbij op letten dat als je je kindje verplaatst dat je ook het knapzakje verplaatst zonder dat er spanning staat op de navelstreng, omdat je je kindje anders pijn kunt doen. Speciale kleding hebben we er niet voor aangeschaft. We konden de navelstreng gewoon bij het bovenbeentje uit de romper naar buiten geleid. Vervolgens hebben we onze dochter aangekleed met een truitje en broekje. Ook heb ik geen last gehad van de geur van de placenta, maar ik heb dan ook niet zo’n hele goede neus. Ik rook wel iets, maar ik vond dit geen onplezierige lucht (ik zou het omschrijven als een licht muffe lucht van een natuurlijk product). Wellicht heeft het ermee te maken dat het iets is van je eigen lichaam? De kraamverzorgster rook het enigszins en mijn man ook, maar echt storend vond niemand het. Regelmatig het knapzakje even openen als er geen bezoek is en iedere dag een schoon matje om de placenta heen doet trouwens wonderen.

Uiteindelijk liet de ingedroogde navelstreng los van mijn dochters buikje maandag om 0.00 uur. Een bijzonder tijdstip. Zes dagen daarvoor op dinsdag, om 0.00 uur voelde ik mijn eerste kramp, die later de eerste wee bleek te zijn, die aankondigde dat de geboorte was begonnen. De ochtend nadat de navelstreng en placenta hadden losgelaten was mijn dochter anders: ze was vanaf dat moment vaker wakker en langere tijd achter elkaar wakker en ze was ook helderder. Net alsof ze er nu écht was. Heel bijzonder om het verschil te zien. Daarvoor hebben we het gedaan. En ik zou het zo weer doen.

Nog iets om mee te nemen in je overweging

De periode na de bevalling is een uniek moment voor moeder en kind. Steeds meer onderzoek wijst uit dat dit moment tussen ouders en kind gerespecteerd en vooral niet verstoord moet worden. Moeder natuur heeft er voor gezorgd dat dit een extatisch moment is, een moment van grote verwondering waarop moeder en baby elkaar in de ogen kijken en voor eeuwig verbonden zullen zijn door liefde. Het is een gesloten cirkel waarin het kind optimaal en in rust kan wennen aan mama en papa en de nieuwe wereld om zich heen. Waarom moet de geboorte zo snel worden afgerond? De navelstreng wordt vaak al binnen enkele minuten doorgeknipt, de baby moet worden onderzocht, de placenta moet zo snel mogelijk komen (soms krijg een vrouw een injectie met oxytocine (de synthetische vorm van natuurlijke oxytocine) toegediend om dit proces te versnellen), en de baby wordt schoongemaakt en aangekleed.

Waarom wordt deze bijzondere periode tegenwoordig zo overhaast? En waarom laten we al deze onbelangrijke zaken dit unieke (tijdloze) moment verstoren?

Conclusie

Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd en je aan het denken heeft gezet wat jullie willen met de placenta. Belangrijk is dat jij en je partner het eens worden wat jullie doen met de placenta, zodat het geen hinder vormt bij de hechting met jullie kindje.

Bronnen

https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2014/10/24/het-belang-van-het-laten-uitkloppen-van-de-navelstreng/
https://www.kasuaris.com/komma/de-levensboom/
https://oermoedersvannu.nl/artikel/lotusgeboorte/
https://natuurlijkekraamzorg.eu/wp-content/uploads/2015/08/Warmtezorg-bij-lotusgeboorte-Yvonne-Klaassen.pdf

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com