fbpx

Wie ben jij? Ontdek het levensmotief van je baby of kind

 

Ik hou zo van (pasgeboren) baby’s. Ik geef om die reden ook heel graag babymassage. Een pasgeboren baby is heel verfijnd en puur qua energie. Die pure energie werkt magnetisch; je wordt als vanzelf naar zo’n klein wezentje toegetrokken en je gaat er helemaal in op. De persoonlijkheid van een baby is nog niet gevormd; daarom verandert een baby ook zo gemakkelijk van stemming. Zo lacht ie en zo huilt ie.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Soms als je baby je aankijkt is het net of ze tot in je ziel kunnen kijken. Op andere momenten lijken ze dwars door je heen te kijken, alsof ze iets zien of zich ergens bewust van zijn wat jij op dat moment niet kunt zien. In mijn optiek komt dat omdat een baby zich eigenlijk bevind tussen 2 werelden; de plek waar je kindje vandaan komt en de aarde. Werelden die erg van elkaar verschillen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De overgang is dan ook een moeilijke periode. Misschien verklaart dat ook waarom je baby soms van die dagen heeft waarop hij ontroostbaar is of zijn draai niet kan vinden terwijl jij aan al je baby’s behoeften hebt voldaan. Door naast aandacht voor de fysieke behoefte van je baby ook aandacht te hebben voor de geestelijke behoeftes en ontwikkeling van je baby, geef je je kindje tijd en ruimte om te acclimatiseren in zijn nieuwe omgeving
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Maak veel oogcontact; zo voelt je kindje zich gezien.
✨Bouw stille momenten in gedurende de dag en kijk met aandacht naar je kindje, wat laat je baby zien? Wat wil hij of zij je vertellen?
✨Praat op zachte toon liefdevol met je baby. Maakt je kindje geluidjes terug, ga hier dan op in door het te herhalen; zo erken je je baby in zijn bestaan. Richt je in de communicatie naar je baby niet alleen op wat je doet en wat er gebeurt, maar communiceer ook je gevoelens en gedachten.
✨Ga af en toe met je baby naar buiten; verbind je met de natuur
✨Gebruik niet alleen muziekdoosjes maar zing ook voor je baby
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit alles verdiept en verandert jullie band; hij wordt meer gelijkwaardig. Je gaat zien dat je baby niet alleen fysieke behoeftes heeft, maar ook een bepaalde ‘wijsheid’ bezit die hij of zij komt brengen. In de eerste weken na de geboorte – als moeder en kind nog één zijn, kun je daarom als moeder voelen dat er ‘meer’ geboren is dan alleen een baby. En dat klopt, want een baby is meer dan de optelsom van genen, genetische aanleg en erfelijkheid. En het is ook geen onbeschreven blad. De verhalen van jou en je partner en jullie voorouders zitten in (de cellen van) je kindje. Maar dat even terzijde.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En hoewel je baby nu nog volledig van jouw afhankelijk is kun je ook voelen dat je je baby tekort doet als je zegt dat jij hem of haar door de opvoeding volledig voorbereid op het leven. Dat wat je ervaart, en wat vaak lastig onder woorden te brengen is, is iets dat uitstijgt boven dat alles. En dat zich waarschijnlijk weinig zal aantrekken van de opvoeding die jij je baby zal geven. Het is dat geheimzinnige stukje eigenheid dat je kindje uitstraalt. Dat wat je opmerkt als je in die eerste dagen/weken stilletjes naar je baby kijkt en luistert. Dan licht het eventjes op. Het wordt pas werkelijk zichtbaar in de loop van het leven waaraan je kindje begonnen is.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gebruik je kraamtijd en verlof regelmatig voor dit soort ‘stille’ momenten of te zien of je kunt ontdekken wie je baby is. Wat hoort er onverbrekelijk bij zijn of haar leven. Wat is er ‘eigen’ aan jouw baby? Het kan je helpen in de jaren die zullen volgen. In onze snelle samenleving draait het vooral om de (cognitieve) ontwikkeling van je kindje waardoor dit ondergesneeuwd raakt. Kraamvisites en andere afspraken vullen al snel weer je agenda. Maar door jezelf te leren kijken naar je kindje vanuit oprechte interesse voor wie hij of zij is zal je baby zijn of haar levensmotief steeds meer gaan ontvouwen voor je ogen.

Wie ben jij? Ontdek het levensmotief van je baby of kind

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid