fbpx

keuzes en opties in je zwangerschap en bij de bevalling

 

 

Blog: I don’t care what kind of birth you have: homebirth or hospitalbirth. I care that you had options

Deze week postte ik onderstaande uitspraak op social media:

I don’t care what kind of birth you have; a homebirth, a scheduled cesaerian or a hospitalbirth. I care that you had options, that you were supported in your choices and that you were respected

 

Deze uitspraak geeft zó helder weer hoe ik het zie. Iedereen die de wens heeft om zich bewust voor te bereiden op de komst van zijn of haar kindje help ik namelijk graag. En daarbij maakt het helemaal niet uit of je thuis wilt bevallen, in bad wilt bevallen, in het ziekenhuis wilt bevallen, een combi van deze drie of nog iets totaal anders. De discussie over “natuurlijk” versus “medisch” bevallen is hier niet relevant.

Het gaat erom dat zwangeren de ruimte moeten krijgen om zelf te bepalen welke zorg voor hen geschikt is. Dat jij, je geboortepartner en jullie kindje gezien en gehoord worden. Dat jullie wensen en visie centraal staat. Dat je gerespecteerd wordt en wordt gezien als gelijkwaardige gesprekspartners, zowel nu als tijdens de bevalling. Dat je al lang voor de eerste wee verschillende mogelijke scenario’s en de voor-en nadelen en alternatieven (waaronder afwachten of niets doen) van gangbare behandelingen samen bespreekt met je zorgverlener. Tijd en ruimte krijgt om te overleggen. Wat nodig is, is dat zwangeren de vraag krijgen: “Wat heb jij nodig?” zonder dat dat voor hen ingevuld wordt. Wat nodig is, is dat zwangeren de eindbeslissing krijgen, want het is hun lichaam. Zulke zorg maakt dat zwangeren positief terugkijken op de zwangerschap en de geboorte van je kindje in plaats van met een gevoel van frustratie en boosheid.

Misschien denk je als je dit leest maar dat is toch heel normaal? Dat doen toch alle zorgverleners, de zwangere centraal stellen? Ze lichten toch iedereen voor over keuzes en opties in je zwangerschap en bij de bevalling?

Wat niet veel vrouwen zich realiseren is dat de geboortezorg de afgelopen 10-15 jaar ontzettend gemedicaliseerd is. Standaardprotocollen waarbij zorgverleners voorgeschreven zorgtaken moeten afvinken zetten de autonomie van zwangeren onder druk.  Veel ouders zijn gelukkig tevreden met de zorg die ze gekregen hebben, maar getuigenissen over traumatiserende behandelingen zijn geen uitzondering. En het zorgelijke is dat ze ontstellend makkelijk weggewuifd of gesmoord worden met de dooddoener dat de baby toch gezond is. In het overgrote merendeel van de gevallen is de veiligheid van de baby echter nooit in het gedrang geweest. Heel vaak gaan deze verhalen niet over spoedsituaties of een ouderwetse gynaecoloog die geen moderne les over patiëntenomgang heeft gekregen. Jonge, vrouwelijke zorgverleners overschrijden even goed grenzen omdat de geboortecultuur dicteert dat bevallingen “efficiënt” moeten verlopen. Of ze grijpen meer en doortastender in dan nodig omdat de druk om te handelen in deze risico-averse samenleving zo groot is. Je wordt als zorgverlener eerder vervolgd voor de ingreep die je niet deed dan voor de behandeling die je wel uitvoerde, ook al was er weinig reden om te denken dat deze tot betere uitkomsten zou leiden.

Er zijn weinig plekken waar mensen zich kwetsbaarder voelen dan in een verloskamer. Juist daarom is het zo belangrijk dat je je goed voorbereid op de bevalling. Het liefst samen met je (geboorte)partner een zwangerschapscursus volgt. Waarin je hoort hoe de geboortezorg vandaag de werkt en hoe het eraan toe gaat. Zodat wat ik hierboven uitleg je niet overvalt. Leer  hoe je je geboorteplan zo kunt opstellen dat je beter gehoord wordt en je wensen gerespecteerd worden. Die je wijst op je rechten als ontvanger van zorg. De geboortepartner is degene die dit kan bewaken.

Een gedegen geboorteplan, kennis van het lichaam, kennis van ademhalingstechnieken en lichaamshoudingen laat je zorgverlener zien dat je goed bent voorbereid. Jij hebt een visie en een plan hoe jij jouw mooie bevalling kunt krijgen en een idee hoe je dat wilt realiseren en dat maakt dat je visie een grotere kans van slagen heeft. Door zo’n goede voorbereiding wordt je een gelijkwaardige(re) gesprekspartner voor de zorgverlener en deze zal jouw ook makkelijker dingen uit handen geven dan als jij in paniek bent en op haar expertise vaart.

 

Wil je hier meer over weten? In een gratis sessie kunnen we hier dieper op ingaan en wat het betekent voor jouw situatie. Ik denk graag mee waar mogelijkheden voor jou liggen om zelf op een veilige manier je zwangerschap en bevalling voor te geven. Kijk ook eens op de site van de Geboortebeweging als je meer wilt weten over je rechten.

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen