fbpx

Thuis of ziekenhuis bevalling: als je de keuze maar niet kunt maken
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Sommige vrouwen weten het direct, andere twijfelen lang: gaan ze voor een thuis of ziekenhuis bevalling. Ik zeg ‘weten’, maar dit is een weten die voorbij gaat aan kennis en feiten. Want er is niet één beste plek om te bevallen. Dat is voor iedereen verschillend.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze ‘weten’ heeft betrekking op zelfkennis; over wie jij bent in situaties waarin je teruggeworpen wordt op jezelf. In een situatie die je wellicht nog nooit of maar 1 keer hebt meegemaakt. Éen waar je je nooit volledig op kunt voorbereiden en die ook zelden zo gaat als jij hebt bedacht. Wat heb je dan nodig om je veilig te voelen en te kunnen ontspannen, loslaten en over te geven? Wat voelt als de beste plek om je kindje te kunnen baren omdat al deze boxjes aangevinkt zijn?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vind jij het superspannend om thuis te bevallen, maar sta je ook niet 100% achter een ziekenhuisbevalling? Ga dan eens na wat maakt dat je het zo spannend vind en of dat klopt met de werkelijkheid. Wat spreekt je aan aan thuis bevallen en hoe kun je deze elementen vertalen naar een ziekenhuissetting. Een geboortecoach kan je helpen bij dit proces, omdat die over de missende informatie beschikt die je nodig hebt en ratio en gevoel bij elkaar kan brengen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ‘wist’ voordat ik überhaupt voor het eerst zwanger was dat ik thuis in bad wilde bevallen. Pas tijdens mijn opleiding tot Hypnobirthing docent na de geboorte van de eerste realiseerde ik me dat er zich ook situaties hadden kunnen voordoen waardoor dat niet meer had gekund. Of een badbevalling had ‘moeten’ worden in een ziekenhuissetting. Moeten tussen aanhalingstekens, want óók bij een medische indicatie is die keuze aan jou/jullie. Om hierin de juiste keuze te maken, is het belangrijk dat je goed uitvraagt welke risico’s er precies zijn en hoe groot die zijn.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Onwijs dankbaar ben ik voor mijn 3 badbevallingen thuis. Heerlijk om in m’n eigen vertrouwde omgeving de weeën te kunnen opvangen. Direct in m’n bubbel en niet in spanning afwachten of we al naar het ziekenhuis zouden mogen. Na de geboorte nergens meer heen hoeven, maar lekker douchen en in bed met m’n kindje naast me. Voor mij absoluut de beste optie.

 

Terug naar jou. Jij bent zwanger. Een totaal nieuwe ervaring, ook als het een tweede/derde is, waarin je mag ontdekken en voelen. Maar vaak gaat een zwangerschap ook een beetje op de automatische piloot – door de drukte van alledag. Waardoor we soms geneigd zijn om mee te gaan met “dat wat van ons wordt verwacht”. Opvoeding, ervaringen en dat wat je ziet/merkt/voelt bij anderen maken in reactie op jou maken dat we ons aanpassen aan ‘hoe het hoort’. Of misschien beter gezegd aan ‘hoe we denken dat het hoort’. We willen niet lastig zijn, vullen in voor anderen (zorgverleners) “ze hebben het al zo druk”.

Het stellen van vragen is een tool die ik al een tijdje veelvuldig gebruik en die ik je zeker kan aanraden. Wat ik heb gemerkt is dat vragen stellen je opent. Ze openen je bewustzijn…alsof er een andere deur dan normaal opent die je anders laat kijken en voelen.

  • wat merk ik dat er in mijn lichaam gebeurt als ik dit uit?
  • waar ben ik bang voor dat er zal gebeuren?
  • Waar zeg ik JA tegen/Waar voel ik een JA?
  • Waar zeg ik NEE tegen/Waar voel ik een NEE?

 

Een korte oefening:
Sluit je ogen en adem rustig en diep in en uit. En stel je nu jouw bevalling voor en laat je wensen, verlangens en vrouwelijke kracht naar boven komen in je bewustzijn:

  • Wat zou jij het allerliefst willen?
  • Hoe wil jij je voelen? (vaak komen er woorden naar boven als liefdevol, groots, krachtig, vol vertrouwen, vrij en toch verbonden)

Ervaar je dit al op dit moment? Zo niet, kijk dan eens waar de stem van je ego, je patronen of de invloeden van buitenaf je beïnvloeden 

  • Wat houdt je tegen om dit nu al (ten volste) te ervaren? 
  • Waar maak je je klein en dienend?
  • Waar laat je gedachten als stel je voor dat het fout gaat en wat als ik faal nog de leiding nemen?

Weet dat jij het bent die het laat gebeuren. Die handelt vanuit de NEE. Je handelt dan vanuit een tekort, oude programma’s en patronen of slachtofferschap. Wanneer de focus op NEE ligt brengt dat je onrust en verwarring en het leidt je weg van jezelf. 

Een bewuste voorbereiding op de geboorte laat je kennismaken met jou JA. De JA brengt focus en vertrouwen terwijl je zakt in je lichaam. Hoofd hart en ziel op één lijn, krachtig en zacht tegelijk.

Dus……. waar zeg jij JA tegen? Waar voel je een JA?
Het is er al, allemaal, in jou ♥

 

Voel jij dat het thema keuzes, verwachtingen en mogelijkheden een terugkerend thema is in jouw leven en wil je hierin graag meer ruimte voor jezelf? In een coachingssessie kunnen we hier dieper in duiken! Ook in mijn cursussen Hypnobirthing en Natuurlijk! Bevallen staat dit onderwerp centraal. 

Thuis of ziekenhuis bevalling

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid