fbpx

 

 

Blog: Hoe kies je de juiste cursusvorm?

Ik krijg relatief veel vragen van stellen die een cursus willen volgen maar twijfelen welke cursusvorm ze willen volgen. Vaak krijg ik een summiere omschrijving van 1 regel waarin kort de reden van de twijfel genoemd staat. En natuurlijk wil ik jullie graag helpen bij het maken van de beslissing, maar zonder dat ik jullie ken is dat voor mij ook een lastige inschatting. Ook ik kan als ik niet het hele plaatje heb niet goed bepalen wat het beste past bij jullie persoonlijke situatie en verhaal. Uiteindelijk liggen alle antwoorden in jezelf. Je gevoel weet welke keuze het beste is, je hoofd zorgt voor de ruis en verwarring. Daarom kun je het beste zelf voelen welke vorm je het meeste aanspreekt. En weet, soms is je keuze niet definitief. Heb je gekozen voor een onlinecursus maar wil je toch liever wat ondersteuning? Mail me en we zetten het om naar een groepscursus, privécursus of online cursus met 1-op-1 ondersteuning via Zoom! Maatwerk is in overleg altijd mogelijk!

 

Welke cursusvormen zijn er?
Je kunt bij mij een privécursus bij je thuis, een online cursus en een groepscursus Hypnobirthing en Natuurlijk! Bevallen volgen. Sowieso is het goed om je te realiseren dat iedereen werkt vanuit een online leeromgeving, ik werk niet met boeken/mappen. In die online leeromgeving vind je in principe de hele cursus; alle informatie over de werking van je lichaam, alle Hypnobirthing-technieken inclusief oefeningen en luisterbestanden, het geboorteplan en je rechten als barende vrouw, informatie over prenataal ouderschap. Kies je voor een cursus Hypnobirthing? Weet dan dat je bij alle cursusvormen thuis oefent met het ontspannen. Diep ontspannen gaat toch het beste alleen en in je eigen omgeving is mijn ervaring na 7 jaar lesgeven en doordat ik alle hypnose-scripts ingesproken heb kun je zo vaak luisteren als je wilt. Ik ken ook cursusleidsters die 1 keer oefenen in de les en het script dan op papier meegeven, maar dan wordt er in de drukte van alledag toch vaak vergeten om het thuis te doen.

 

Wat is de inhoud van de les(sen)?
Wat we doen in de lessen is dat ik je laat zien en leer hoe je kunt samenwerken met je lichaam tijdens de geboorte in plaats van onbedoeld tegenwerken (omdat je verkrampt door bijvoorbeeld angst). Spieren, hormonen, spanning/ontspanning en ademhalingstechnieken, het komt in de les allemaal bij elkaar waardoor het een logisch geheel wordt. Natuurlijk hebben we het ook over hoe je je geboorteplan zo kan vormgeven dat jij/jullie de regie voeren en een natuurlijke geboorte zoveel mogelijk de ruimte kunnen geven. Maar altijd staan jullie wensen/ideeën centraal, je blijft dicht bij jezelf. Een stukje kennis over je rechten en hoe dit uitpakt in de praktijk aan de hand van verschillende voorbeelden vult dit aan en maakt het concreet.

Daarnaast zijn er een aantal dingen die we alleen doen in de cursus Hypnobirthing. Zo laat ik je daar in les 1 kennis maken door middel van leuke prikkelende oefeningen hoe groot het effect is van de Hypnobirthing-technieken, waardoor je ook echt zin krijgt om er mee aan de slag te gaan. Ook laat ik interessant beeldmateriaal zien over prenataal ouderschap en Hypnobirthing-geboortes. Die laatste laten zien hoe een Hypnobirthing geboorte in de praktijk kan verlopen, hoe de technieken toegepast worden en hieruit kun je ook weer ideeën halen wat je zelf juist wel of niet wilt voor jullie eigen bevalling. 

 

Uit hoeveel lessen bestaat een cursus?
Een groepscursus Hypnobirthing bestaat uit 2 lessen van 3 uur en een groepscursus Natuurlijk! Bevallen bestaat uit 1 les van 3,5 uur. Sowieso gaat het altijd om een kleine groep van maximaal 5 stellen, maar in corona-tijd 3 of 4 stellen. Daardoor is de sfeer heel gezellig en informeel. Bij de cursus Natuurlijk! Bevallen doe ik altijd een snel voorstelrondje waarbij je even noemt wie je bent, of dit je eerste/tweede/derde zwangerschap/bevalling is en waar je graag wilt bevallen. Bij Hypnobirthing zien we elkaar twee keer en daarom is er een iets uitgebreider voorstelrondje. Wat ik zie is dat er eigenlijk altijd wel 1 stel is dat zich kwetsbaar durft op te stellen, waardoor de rest die zich daar goed bij voelt daarna ook dingen durft te delen. En juist dat kan zo leerzaam en helend zijn, net als de herkenning dan wel tips en ervaringen van anderen hoe ze daarmee omgaan. De een is bang voor de bevalling zelf, een ander is bang om de controle te verliezen en een derde vind het spannend dat andere mensen voor haar gaan bepalen wat ze wel en niet mag. Van competitie of prestatie is geen sprake, iedereen loopt zijn eigen weg en heeft zijn eigen stukje waaraan gewerkt wordt in het proces van voorbereiding op de geboorte en het ouderschap. Fijn om te weten: iedereen die een groepscursus volgt bied ik de mogelijkheid om een half uur 1-op-1 via Zoom begeleiding van mij te krijgen. Ook hierin kan jullie persoonlijke stuk aan bod komen. 

Een privécursus Hypnobirthing bestaat ook uit 2 lessen van 3 uur en een privécursus Natuurlijk! Bevallen uit 1 les van 3,5 uur. In principe houd ik daar ook het programma aan wat ik hierboven beschreef, maar ik kijk en voel ook aan waar jullie behoefte ligt waar meer en minder aandacht voor mag zijn. 

Een online cursus kun je helemaal zelf volgen of met 1 uur 1-op-1 ondersteuning via Zoom. Het voordeel is dat je de cursus geheel in je eigen tijd, je eigen tempo en op je eigen manier kunt volgen. Bij vragen sta ik onbeperkt voor je klaar per email. En als je voor 1-op-1 ondersteuning hebt gekozen spreken we elkaar daarnaast ook nog een uur via Zoom. 

 

Veel ouders hebben op  basis van bovenstaande informatie kunnen besluiten welke cursusvorm het beste bij ze past. Je gevoel weet precies wat goed is voor jou/jullie! Wat jij/jullie nodig hebben om er die ontspannen en fijne geboorte-ervaring van te maken. Benieuwd geworden naar de cursusinhoud, prijzen en cursusdata van beide cursussen? Klik hier voor meer informatie over de cursus Natuurlijk! Bevallen en hier voor meer informatie over Hypnobirthing

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Chat openen