Het ideale moment om te starten met babymassage verschilt per baby
Veel enthousiaste moeders die hun baby graag willen masseren die weten dat je vanaf 6 weken mag starten met (shantala) babymassage. En willen ook graag dan gelijk week starten.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En dat snap ik, want het is:
? een fijn momentje samen met je baby die jullie band nog verder versterkt.
? even een onderbreking van het continue voeden en verschonen. Als de kraamtijd eindigt is je baby vaak wat langere perioden achter elkaar wakker en kun je korte momentjes samen iets ondernemen
? gezellig en leuk om (bij een groepscursus) samen te komen met andere mama’s en gezellig te kletsen en tips uit te wisselen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En voor sommige baby’s is 6 weken ook echt een prima moment om te starten. Die geven zich heerlijk over aan de massage, laten het over zich heen komen, zijn nieuwsgierig. Maar er is ook een categorie baby’s voor wie het allemaal nog erg intens en veel is op die leeftijd. Met name voor (prikkel)gevoelige baby’s. Hou er daarom rekening mee dat je kindje de eerste keer, en wellicht de eerste weken het aan- en uitkleden meer tijd in beslag neemt dan het masseren zelf. Dat de massage niet zorgt voor een ontspannen baby maar voor extra prikkels en wat onrust. Of dat je kindje er veel van gaat huilen omdat er allerlei spanningen loskomen door jouw massage.
het ideale moment om te starten met babymassage⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Alle indrukken tijdens een groepsles kunnen best een beetje veel zijn. Met mama mee in de draagzak of maxicosi naar een ruimte die je niet kent…. de energie en geluiden van andere mama’s en andere baby’s… En dan natuurlijk nog het (voor het eerst) gemasseerd worden zelf. Grote handen die je langere tijd achter elkaar aanraken als kleine baby. Soms is het wennen aan een bepaalde techniek, soms is het wennen aan het gemasseerd worden an sich. Met protesteren of huilen als gevolg. Even terug naar mama, naar de veilige basis, huid op huid knuffelen is dan alles wat je kindje wil.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sommige baby’s zijn ontspannen, rustig en tevreden na afloop. Andere zijn moe en slapen als een blok. Bij weer andere komen er allerlei opgeslagen spanningen vrij en die gaan huilend weg. Het mag er allemaal zijn. Als een kindje huilt na een massage dan is dat meestal eenmalig. De meeste kindjes wennen al heel snel aan de massage. En soms – zeker bij kleintjes – is het soms ook gewoon een kwestie van verkeerde timing. De wakker-tijd tussen voeden en slapen is kort en een baby masseren die wil slapen die gaat huilen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het is belangrijk om niet door te gaan als je kindje huilt en de grenzen die je kindje aangeeft te respecteren. Bij twijfel of je kindje de techniek niet fijn vond (of wellicht ging huilen omdat hij een andere baby hoorde huilen), kun je een techniek nog een keer proberen als je hem of haar getroost hebt. Of je bewaart het voor een volgende keer. Als je masseert vanuit je gevoel en afgestemd bent op je kindje voel je wat kan. Wil je dit graag leren? Ik help je graag in een groeps-, privé-, of online cursus. Klik hier voor het aanbod