fbpx

Homeopathie in de geboortezorg

Steeds vaker wordt homeopathie in de zwangerschap en bij de bevalling ingezet. Verloskundigen, kraamverzorgenden en jonge ouders kiezen steeds vaker – waar mogelijk – voor homeopathie. Homeopathische middelen zijn natuurlijk en stimuleren het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Daarom zijn ze bij uitstek geschikt voor zwangeren, kraamvrouwen en pasgeboren kinderen.

Wat is homeopathie eigenlijk?

Homeopathische middelen zijn verdunningen van natuurproducten, zoals planten- en mineralenextracten. Homeopathie zorgt ervoor dat je klachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen, maar zorgt ook voor meer energie en meer vertrouwen tijdens het proces van de zwangerschap en bevalling.

Homeopathie is gebaseerd op 3 principes
– Gelijksoortigheid
– Gebruik van gepotentieerde middelen
– Behandeling van de gehele mens

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze waarbij het zelf genezend vermogen geprikkeld wordt tot herstel. De wet van gelijksoortigheid speelt een rol bij homeopathie; een stof die bij een gezond persoon ziekteverschijnselen opwekt, kan -als het middel goed gekozen is- dezelfde verschijnselen wegnemen of sterk verminderen. Die stof wordt dan wel sterk verdund en geschud (gepotentieerd) toegediend. Dr. Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ontdekte dat bij toediening van de ruwe vorm van een geneesmiddel de werking veel te heftig was. Hij ging er daarom toe over om deze stoffen te potentiëren door middel van stapsgewijs verdunnen en schudden. Hoever hij hier ook mee doorging, de middelen bleven hun genezende werking behouden. Maar nu zonder de heftige bijverschijnselen. Homeopathisch verloskundigen zijn gericht op het totale beeld van de vrouw op fysiek en emotioneel niveau. Dus zij kijken niet alleen naar de klacht, maar ook hoe de vrouw ermee omgaat, wat verergering of juist verbetering van de klacht geeft, wanneer de klachten optreden, hoe ze zich erbij voelt et cetera. Deze aspecten zijn van belang om een passend homeopathisch middel voor herstel van het lichamelijke en psychische evenwicht voor te kunnen schrijven.

Waarom homeopathie en verloskunde zo prachtig samen gaan

Zwangerschap, bevalling, borstvoeding zijn momenten waarbij een vrouw zich vaak voor het eerst intens bewust wordt van haar eigen kracht, zowel op fysiek als op mentaal en emotioneel vlak. Homeopathie biedt niet alleen ondersteuning in de vorm van een zachte en veilige aanpak van allerlei kwaaltjes maar stimuleert bovendien het zelfgenezend vermogen, verhoogt de vitaliteit en brengt het ontregelde organisme terug in een toestand van evenwicht.

Homeopathie is in die zin een geschenk van onschatbare waarde voor moeder en kind op de meest cruciale momenten in een mensenleven, namelijk aan het prille begin. Een klassiek homeopaat is gedurende een 6 jarige opleiding geschoold om zwangeren, kraamvrouwen en pasgeboren kinderen te begeleiden. Sommige verloskundigepraktijken werken samen met een klassiek homeopaat. Ze verwijzen zwangeren door en sommige verloskundigen hebben zelfs een vaste homeopaat onder de sneltoets in hun telefoon staan. Deze komt dan langs tijdens de bevalling om de bevallende vrouw en verloskundige te assisteren.

Sinds een aantal jaren is er echter een nieuwe ontwikkeling gaande. Er is een kleine groep van pionierende verloskundigen die een opleiding hebben gevolgd in de klassieke homeopathie, geregistreerd zijn en het actief toepassen. Zij mogen zichzelf homeopathisch verloskundige noemen. Het goede nieuws is – ook in Friesland hebben we een homeopathisch verloskundige! Haar naam is Myriam Haverkamp. Mocht je graag homeopathische ondersteuning willen in je zwangerschap neem dan contact met haar op. Zwangeren van anderen verloskundigenpraktijken zijn ook van harte welkom!

Wat is een homeopathisch verloskundige

Een verloskundige die geïnteresseerd is in het toepassen van klassieke homeopathie kan een 1-jarige post-HBO opleiding ‘ Homeopathie en Verloskunde’ volgen. Dit is een door de NVKH (Landelijke Beroepsvereniging Klassieke Homeopathie) erkende studie. Dat is belangrijk, omdat je daardoor als je aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen recht hebt op een vergoeding. Veel verloskundigen die deze opleiding gevolgd hebben geven aan het een enorme verrijking en uitbreiding aan het verloskundig vak te vinden. Juist een verloskundige is gewend om de natuur zijn gang laten gaan. Bij een bevalling willen zij zo min mogelijk ingrijpen, maar wel bijsturen of ondersteunen waar dat nodig is. Homeopathie vormt zo een mooie aanvulling in de verloskundigenpraktijk

 

Homeopathie in de zwangerschap en bij de bevalling

Zwangere vrouwen en vrouwen die een kinderwens hebben, voelen vaak een weerstand tegen het slikken van medicatie. Zij vragen zich af of de ontwikkeling en gezondheid van het kind kan worden beïnvloed door wat de moeder inneemt. In andere gevallen mag reguliere medicatie niet gebruikt mogen worden in de zwangerschap, omdat dit schadelijk is voor de baby. Homeopathische middelen kunnen dan een veilig alternatief zijn voor veel klachten bij moeder of kind.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is homeopathie inzetbaar bij: misselijkheid, maagzuur, obstipatie, diarree, hoge bloeddruk, aambeien, spataderen, slaapproblemen, kuitkrampen, blaasontstekingen, schimmelinfecties, afscheiding, jeuk, onrustige benen, bekkeninstabiliteit, stemmingswisselingen, depressie, ijzertekort en rugklachten. Daarnaast kan homeopathie ook gebruikt worden bij een stuitligging (voorafgaand aan een uitwendige versie) en het kan een vrouw met een lage weerstand in algehele zin sterker maken ter voorbereiding op de geboorte.

Bevalling
Tijdens de bevalling kan homeopathie helpen bij het voorkomen van overtijd raken. Maar het kan ook angst voor/tijdens de bevalling verminderen en ingezet worden bij onvoldoende weeënactiviteit tijdens de ontsluiting en/of uitdrijving. Verder kan het helpen bij heftige pijn, inefficiënte persweeën, het helpen loslaten van de placenta en het voorkomen van teveel bloedverlies tijdens de bevalling.

Kraamtijd
In de kraamtijd kunnen er klachten optreden die homeopathisch goed te behandelen zijn: Teveel en/of te weinig borstvoeding aanmaken, pijnlijke tepels, candida/afscheiding, dreigende borstontsteking, moeheid/uitputting, slaapproblemen, aambeien, blaasontsteking, plasproblemen, obstipatie, ijzertekort door teveel bloedverlies, postnatale depressie en naweeën. Maar ook rondom wondverzorging kan homeopathie veel betekenen.

Pasgeboren baby’s
Bij de pasgeborenen kunnen er ook klachten optreden die vaak goed te behandelen zijn: krampjes, obstipatie, spugen, onrust, huilbaby, spruw, geel zien.

Miskramen
Ook bij een miskraam en/of missed abortion kan homeopathie ingezet worden om het helpen loslaten van de miskraam te ondersteunen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je behoefte hebt aan homeopathische ondersteuning in je zwangerschap zal een homeopathisch verloskundige een uitgebreid consult inplannen dat ongeveer een uur duurt. Hierbij worden veel vragen gesteld omtrent je leefgewoonte, persoonlijkheid en erfelijkheid. Dit om een totaalbeeld te krijgen naast de specifieke klacht. Hierdoor kan er een passend middel gevonden worden waarmee jouw natuurlijk evenwicht word herstelt.

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten vind je nog meer informatie over homeopathie in de verloskunde. Ook interessant is hun folder.

Mijn eigen ervaring met homeopathie

Zelf heb ik tijdens mijn zwangerschap en bevalling een aantal keren homeopathische ondersteuning gekregen, wat mij zeer goed bevallen is. Voor mijn (lichte) zwangerschapsmisselijkheid heb ik veel baat gehad bij Cocculus Indicus. Al na één keer ruiken aan dit middel was ik van mijn klachten af en zijn ze nooit meer terug gekomen. En toen ik na een griep in mijn 36e zwangerschapsweek Carb-V voorgeschreven kreeg om aan te sterken voor de geboorte, voelde ik me met de dag lichamelijk en mentaal sterker worden. Een klein half uur voordat mijn dochter geboren werd vroeg mijn verloskundige me te ruiken aan het middel Arnica. Dit middel werkt prachtig tegen het beurse/gekneusde gevoel dat je kunt hebben na de geboorte rond je bekkenbodem. Ook na de geboorte heb ik de eerste uren ieder kwartier de Arnica gebruikt en dit heb ik in de tien dagen na de geboorte langzaam afgebouwd. Arnica zorgt er namelijk ook voor dat bloedvaten samenknijpen. Dat dat echt zo werkt heb ik zelf mogen ervaren, want het vloeien was aanzienlijk minder en duurde zo’n twee weken korter dan na de geboorte van mijn zoontje, toen ik geen Arnica heb gebruikt.

Voordat je na het lezen van dit stuk gelijk een klassiek homeopaat opbelt om ook Cocculus Indicus tegen je misselijkheid te bestellen, nog even het volgende. Het is goed om je te realiseren dat er niet 1 middel is dat helpt tegen misselijkheid in de zwangerschap, maar dat er een heleboel zijn. Als voorbeeld: voor reisziekte alleen al zijn er zo’n 60 middelen die ingezet kunnen worden, elk met hun eigen specifieke kenmerken en toepassingen! Het voordeel van een goed afgestemd middel is dat eventuele overige klachten ook verdwijnen en het energieniveau over het algemeen toeneemt. Het is dus verstandig om de keuze van het middel over te laten aan de homeopaat. Een klassiek homeopaat kijkt namelijk niet alleen naar de symptomen die optreden tijdens je klacht, maar ook naar andere klachten, kenmerken en symptomen.

Bronnen

https://www.thomasmore.be/ons-aanbod/morecare/homeopathie-verloskundige-praktijk
https://www.nvkh.nl/verloskunde/”>https://www.nvkh.nl/verloskunde/
https://www.nataal.nl/artikelen/artikelen/gezondheid-welzijn/klassieke-homeopathie-voor-zwangerschap-bevalling-en-baby-4005/
https://www.homeopathiesittard.nl/klassieke_homeopathie.php

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com