fbpx

Het verhaal van Simone

8 weken zwanger was Simone toen ze me belde op zomaar een doordeweekse ochtend. Ze zag zo  op tegen de geboorte. Ze had er al een paar nachten wakker van gelegen. Hoewel ze er ogenschijnlijk rustig over kon praten en goed onder woorden kon brengen waar het hem in zat en wat ze nodig had, weerklonk de angst en paniek in haar stem.

Veel vrienden van Simone waren de afgelopen jaren moeder geworden. Aan de zijlijn keken zij en haar vriend mee bij deze grootse levensgebeurtenis die ook hun leven raakte. Want als iedereen om je heen kinderen krijgt verandert automatisch jouw leven ook. Relaties/vriendschappen veranderen of je nu wilt of niet. De gemeenschappelijke deler in alle zwangerschappen was dat alle geboortes erg medisch waren. Veel controles, ingrepen, complicaties en pijn. Ook lang nadat de baby geboren was. Simone en haar vriend hoorden verhalen en details die ze liever niet hadden willen weten. En die ze ook niet meer leken kwijt te raken, hoe hard ze het ook probeerden.

Het beïnvloedde haar verwachtingen ten aanzien van de geboorte van haar eigen kindje en het ontnam haar de mogelijkheid om te genieten van haar zwangerschap.

Simone werkte als maatschappelijk werkster. Ze hielp dagelijks anderen hun mentale uitdagingen te overwinnen en te groeien. Luisterde en dacht mee. Bracht structuur aan, en daarmee rust.. Door haar werk wist ze aan den lijve dat je beter (tijdig) om hulp kunt vragen dan te lang zelf te blijven doormodderen. Je kunt niet alles zelf oplossen in het leven, soms moet je anderen inschakelen die ergens meer ervaring mee hebben.

Ik luisterde naar Simones verhaal en ik vertelde over mijn eigen mooie geboorte-ervaring. Dat gaf Simone rust en vertrouwen. Daarnaast raadde ik haar aan om niet te wachten tot na de 20 weken echo met het starrten met de cursus, maar om eerder te beginnen. Zo kon ze langere tijd werken aan het verminderen van angsten/spanning en twijfels en het opbouwen van vertrouwen in een mooie geboorte. Als angst zo diep geworteld zit kost het extra tijd en energie om die overtuigingen te overschrijven door overtuigingen dat zwangerschap en geboorte een normaal en natuurlijk proces zijn die je ontspannen en comfortabel kunt beleven.

Simone besloot zich direct na ons telefoongesprek aan te melden. Direct na aanmelding stuurde ik haar de affirmaties en de Regenboog Ontspanning. De affirmaties konden al die weken tot aan de bevalling maximaal hun werk in het opbouwen van vertrouwen in een mooie geboorte en het verminderen van angsten, spanning en twijfels. En de Regenboog Ontspanning kon ze gebruiken als ze zich gespannen voelde om weer in het hier en nu te komen en mee te ontspannen.

Met 13 weken zaten Simone en haar vriend al in de cursus. Het viel me op hoe goed Simone in contact was met zichzelf. Ze kon heel goed aangeven haar angsten benoemen en aangeven wat ze nodig had en graag wilde. Ze durfde zich bloot te geven en kwetsbaar op te stellen en bleef dichtbij zichzelf. En hoewel het idee van een thuisbevalling in een bevalbad haar totaal onwerkelijk leek gezien haar angst en paniek was het wel haar diepste wens.

Simone ging gedurende de vier lessen door een heel proces. Ze waren niet bekend in de geboortewereld en hadden alleen de manier die werd voorgespiegeld door de media/in films en de manier waarop hun vrienden waren bevallen. Ik liet ze zien dat het ook anders kan. Op natuurlijke wijze en thuis ipv in het ziekenhuis. Aan de hand van geboortefilmpjes, ervaringsverhalen van mezelf en oud-cursisten en het HypnoBirthing programma ontstond er ruimte. Toen de angst en spanning en twijfels wegtrokken zag Simone ineens de mogelijkheden. De geboorte zou toch een mooie ervaring kunnen worden. Dromen, wensen en verlangens kwamen naar boven. De wens om thuis in bad te bevallen. Simone bouwde door de lessen heen langzaam het vertrouwen op in zichzelf en in een natuurlijke bevalling. Stapje voor stapje.

De vriend van Simone ging ook door een heel proces. De verhalen van hun vrienden hadden hem ook diep geraakt. Sceptisch gemaakt. Natuurlijk wilde hij ook een mooie zwangerschap en geboorte. Maar hoe HypnoBirthing daarbij zou moeten helpen dat zag hij niet. Hij sprak hier tijdens het voorstelrondje kort en open over en daarmee lag dat was voelbaar was voor iedereen nu op tafel. Ik vertelde dat het oke was, dat veel cursisten dat bij aanvang hebben en dat gaandeweg de lessen die scepsis verdwijnt. Het mag er zijn. Al bij de tweede les in zijn scepsis zo goed als weg. Je verhaal klinkt zo logisch zegt hij. En hij ziet hoe goed het Simone doet, dat ze rustiger wordt.

 

Fast forward naar de geboorte. Simone haar vliezen breken rond de uitgerekende datum maar er volgen geen weeen. Ze belt me op omdat ze behoefte heeft aan informatie over haar opties. Ik vertel haar (net als haar verloskundige) dat het protocol voorschrijft dat als er binnen 24 uur geen weeen volgen dat je dan naar het ziekenhuis gaat waarbij de weeen worden opgewek ivm mogelijk infectiegevaar. Ik vertel haar ook dat het haar lichaam en haar baby is. En dat de meeste baby’s als de vliezen gebroken zijn zich binnen 48 uur vanzelf aandienen omdat het lichaam weeen begint te produceren. Dat ze dat kan afwachten en dat er eventueel een ctg kan worden gemaakt om te kijken of haar baby het nog steeds goed doet. Dat als er niet getoucheerd wordt de kans op infectiegevaar zeer klein is en dat ze zelf kan kijken dmv temperaturen of ze geen verhoging/koorts is, wat duidt op een infectie.

Simone vind het wel wat spannend, maar besluit dat ze het toch eerst thuis wil afwachten om te kijken of haar lichaam het zelf oppikt. En dat gebeurt 1,5 dag later. Simone is uiteindelijk thuis in bad bevallen van haar dochter. Hoewel er een paar pittige momenten waren omdat er toch wat negatieve bevalverhalen door haar hoofd gingen kijkt ze terug op een hele mooie bevalling. “Maar zonder HypnoBirthing had dat zeker de overhand gehad”, zo zegt ze zelf. “Al met al heb ik thuis een goede natuurlijke bad bevalling gehad en dat hebben we voor een groot gedeelte aan hypnobirthing te danken. “Enorm bedankt voor alles Nynke”

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Open chat