fbpx

Het verhaal van Rinske

We gaan een paar jaar terug in de tijd, naar 2010. Rinske is zwanger van haar eerste kindje, een jongetje. Ze heeft een normale zwangerschap en net als veel vrouwen tegenwoordig volgt ze geen zwangerschapscursus. Want een zwangerschap is iets heel natuurlijks en de baby komt er heus wel uit, zo denken veel vrouwen.

De geboorte gaat moeizaam en hun kindje heeft het zwaar. Het moet zo snel mogelijk gehaald worden. Rinske ondergaat alles te midden van alle commotie. De hele situatie voelt aan als een onwerkelijke nare droom. Na de geboorte is direct onderzoek nodig van een kinderarts waardoor ze de eerste momenten na de geboorte niet samen kunnen zijn. Gelukkig is hun kindje enkele uren na de geboorte voldoende aangesterkt waardoor ze alsnog herenigd kunnen worden.

Je zou denken eind goed al goed. Maar de geboorte heeft zeer veel impact op Rinske gehad.. Zo heftig dat ze er vier jaar lang niet aan moet denken om weer zwanger te worden. Maar uiteindelijk is de wens voor een tweede toch sterker en Rinske raakt opnieuw zwanger. Kort nadat ze zwanger is leest ze in een tijdschrift toevallig iets over de cursus HypnoBirthing. Het spreekt haar aan en ze heeft het erover met haar man, want een cursus HypnoBirthing volg je samen met je (geboorte)partner. Is dat niet heel zweverig, vraagt haar man bezorgd? Rinske besluit op Google te zoeken naar een cursus bij hen in de buurt en komt uit bij mij. In het intakegesprek dat ik met Rinske heb, hoor ik de angst en spanning in haar stem als ze praat over de vorige bevalling en het feit dat ze opnieuw moet gaan bevallen. Ik vertel haar over mijn eigen geboorte-ervaring en hoe de HypnoBirthing-technieken ervoor kunnen zorgen dat haar angsten, spanningen en twijfels in een mooie geboorte verminderen en haar vertrouwen groeit. En hoe haar twijfel in haar eigen kunnen en in een mooie geboorte ervoor zorgen dat de kans dat ze mooi bevalt verkleinen. Het werkt als een self-fullfilling prophecie.

Rinske twijfelt; haar vorige geboorte-ervaring staat haar nog scherp voor ogen maar aan de andere kant lonkt haar grote droom; een mooie geboorte-ervaring waar je met tevredenheid en trots op terug kunt kijken, thuis en in bad.

Haar grootste knelpunt is de angst voor de bevalling. Zou het deze keer weer zo moeizaam gaan? Zouden er weer medische ingrepen nodig zijn? Zou het weer niet goed gaan met hun kindje? En zou ze weer jaren nodig hebben om de geboorte te verwerken? En toch, diep in haar hart voelt ze dat er meer voor haar is.

Ze droomt van een mooie geboorte voor haarzelf en haar kindje. En tegelijkertijd is ze realistisch. De vorige keer waren ze onvoorbereid en was het geen goede ervaring geweest. Blijkbaar worden niet alle geboortes altijd vanzelf mooie geboorte-ervaringen. Ze ging deze keer niet weer onvoorbereid de bevalling in.

Bij Rinske ging de knop om en ze maakt 2 cruciale keuzes

Keuze 1: de keuze om er vol voor te gaan. De angst onder ogen te zien en gedisciplineerd werken aan het opbouwen van vertrouwen in een mooie geboorte. Dagelijks luisteren naar de affirmaties en oefenen met ontspannen met de Regenboog Ontspanning, zoals het HypnoBirthing programma adviseert. Wetende dat een mooie geboorte niet op magische wijze verschijnt en angst niet als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Keuze 2: de keuze om in zichzelf en haar wens voor een mooie geboorte-ervaring te investeren door zich te laten ondersteunen in dit proces. Te zorgen dat ze deze keer wel de juiste tools en technieken paraat heeft bij de geboorte om deze kalm en ontspannen te beleven. Een erkend programma te volgen dat alles aanreikt wat ze nodig heeft en moet weten. Zodat haar droom een echte kans van slagen heeft.

Rinske en haar man gaan er helemaal voor. Ze komen samen naar alle lessen, stellen zich open en kwetsbaar op en oefenen trouw tussen de lessen door. Ze krijgen zoveel vertrouwen in een mooie geboorte dat ze kiezen voor een badbevalling thuis. En ik heb het voorrecht om als cursusleidster met hen mee te denken en mee te lopen.

Fast forward naar de geboorte. Nadat ze overdag al af en toe een wee heeft gevoeld komen ze ’s-avonds een uur lang om de paar minuten. De verloskundige wordt gebeld en het bevalbad wordt opgezet. Hoewel er een paar pittige momenten zijn redt Rinske zich prima door alles wat ze geleerd heeft in de cursus. Al binnen een paar uur in het bad is er volledige ontsluiting. In bad ervaart Rinske echter weinig persdrang en al snel kiest ze ervoor om uit bad te gaan. Het kindje blijkt een sterrenkijkertje en wat Rinske ook probeert, er zit geen beweging in. Rond 02.45 uur besluiten ze naar het ziekenhuis te gaan. Ook daar lukt het haar niet hun kindje te baren en ze vragen om een keizersnede. Helaas zijn er die nacht allerlei spoedgevallen. Het kindje van Rinske heeft een prachtige hartslag doordat ze zo ontspannen is en rustig en diep ademt. Uiteindelijk heeft de gynaecoloog rond 05.00 uur tijd voor Rinske. Alle opties worden rustig doorgenomen en met instemming van Rinske en haar man proberen ze eerst nog een paar manoeuvres voordat ze overgaan tot een keizersnede. Dit lukt en hun dochter wordt geboren rond 05.45 uur. De kinderarts stelt dat alles goed gaat met het kindje en ze krijgen een aantal minuten met z’n drieën op de OK. Een grote winst, omdat ze die eerste momenten gemist hebben bij de geboorte van hun eerste kindje.

Hoewel ook deze geboorte uiteindelijk geëindigd is in het ziekenhuis en ze wat hulp nodig had om haar kindje te baren, kijkt Rinske naar eigen zeggen dankzij HypnoBirthing 10 keer beter terug op deze geboorte. Rinske is zelfs zo blij en trots op de geboorte dat ze het blad Heit en Mem benaderd om haar ervaring te delen. Omdat ze net als ik vind dat HypnoBirthing in Friesland nog veel bekender mag worden. En veel meer kindjes vanuit vertrouwen in een liefdevolle sfeer geboren worden.

 

Het interview lezen wat Rinske na de bevalling gaf aan Heit en Mem (en mijn reactie/toevoeging)?  https://heitenmem.nl/artikel/9272/hypnobirthing-is-net-sweverich/

 

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid