fbpx

Het verhaal van Nicole

‘Mooi huis’ zei ik toen ik Nicole voor het eerst ontmoette. Ze was op dat moment 34 weken zwanger van haar eerste kindje. ‘Ja, en toch gaan we nog verhuizen voordat de baby komt…’

Nicole is een gepassioneerde harde werker. Iemand die weet wat ze wil en hoe ze dat voor elkaar krijgt. Niet op een agressieve of schreeuwerige manier, maar door een duidelijke focus, een degelijke voorbereiding en goede communicatieve- en sociale vaardigheden.

Hun droomhuis 120 km verderop werd op dat moment nog druk verbouwd en hoewel de verbouwing enigszins uitliep was de planning dat ze met 38 weken zwangerschap in hun droomhuis zouden kunnen trekken. Er stond alvast een intakegesprek voor over een week gepland met de verloskundigenpraktijk in haar nieuwe woonplaats om alvast kennis te maken.

Maar een goede planner zoals Nicole wed echter niet op 1 paard. Dus hadden ze hun oude huis een paar maanden langer aangehouden ‘voor het geval alles tegenzit’.

En om goed voorbereid te zijn op de geboorte kwam ze bij mij. Want ze wilde een mooie geboorte-ervaring en wist niet hoe ze dat moest vormgeven. Wel wist ze dat er mensen zouden zijn die haar dat konden leren. En dus schakelde ze hulp in.

Voor haar was het allerbelangrijkste dat ze de geboorte op haar manier kon doen. Natuurlijk, op eigen kracht, en zonder toeters en bellen bevallen.

Ze klopte bij mij aan. Haar reden was helder:

‘Ik ben naar jou toegekomen vanwege jouw achtergrond’ (de langstzittende HypnoBirthing cursusleidster in Friesland die zelf twee keer thuis kalm, ontspannen en comfortabel bevallen is in bad gebruikmakend van de HypnoBirthing technieken). ‘Jij weet wat het is om te bevallen. Wat daarbij komt kijken. Hoe je omgaat met pijn en ongemak en hoe je dat zoveel mogelijk kunt voorkomen. Hoe je de unieke liefdevolle geboorte krijgt die je voor ogen hebt’.

Nicole en haar man en ik gingen samen aan de slag tijdens de eerste les. Om Nicole haar wens tot een normale, natuurlijke bevalling verder uit te werken. In Nicole’s geval was het nodig om haar eerst meer informatie te geven over wat er eigenlijk gebeurd tijdens een bevalling. Om haar het prachtige samenspel uit te leggen tussen spieren en hormonen die er samen voor zorgen dat er weeën ontstaan en het kindje geleidelijk door het geboortepad naar buiten leiden. Welke rol spanning en ontspanning hierbij spelen en welke invloed je daar zelf op hebt. Hoe je kunt ontspannen op zo’n spannend moment als een bevalling en hoe een goede ademhaling en verschillende technieken als affirmaties, visualisaties en zelfhypnose je hierbij kunnen helpen. Nicole en haar man zien een geboortefilmpje van een badbevalling thuis en Nicole is om; zo wil ze het.

Toen ik een week later voor de tweede les kwam was alles 180 graden anders. Nicole was net een paar dagen met zwangerschapsverlof en bij een routinecheck bleek haar bloeddruk behoorlijk verhoogd. Er waren geen voortekenen en de reden waarom de bloeddruk verhoogd was was ook onduidelijk. Er zat gelukkig geen eiwit in haar urine en de baby deed het prima.

Nicole had gedacht dat haar verlof een andere invulling zou hebben en moest echt even schakelen. Het ziekenhuis had per direct de zorg voor haar en haar kindje overgenomen en Nicole moest direct gelijk na de constatering door naar het ziekenhuis. Dat werd een reality-check. Toen ze in het ziekenhuis haar wensen voor een natuurlijke bevalling besprak met een gynaecoloog keek hij haar slechts glazig aan. Om onverstoord verder de standaard werkwijze bij hoogzwangere vrouwen met een verhoogde bloeddruk uit de doeken te doen. Haar wensen werden ondergesneeuwd door alle informatie over protocollen, richtlijnen, werkwijzes, risico’s. Wat een wereld van verschil met de zorg die ze ontving van haar verloskundig. Ontgoocheld kwam Nicole rond etenstijd weer thuis…De hoge bloeddruk en controles in het ziekenhuis zorgden er voor dat het verhuisplan werd uitgesteld. Daar was geen ruimte meer voor en had ook geen prioriteit meer.

Het programma voor de tweede les paste ik direct aan. Als Nicole haar bloeddruk bij de controle die komende donderdag zou plaatsvinden opnieuw verhoogd zou zijn, zou ze uiterlijk over 14 dagen ingeleid worden en mogelijk al eerder. Want hoewel Nicole moest omschakelen (wat ook logisch was) bleef ze strijdbaar. Ze gaf haar wens om te komen tot een normale natuurlijke bevalling niet zomaar op!

Direct gingen we aan de slag met haar geboortewensen. Ik vertelde Nicole over haar opties en haar rechten. Want dat had het ziekenhuis niet gedaan, die gaven haar alleen de optie inleiden. Ik liet haar zien dat afhankelijk van hoe de situatie met de bloeddruk zich precies zou ontwikkelen het wellicht toch nog mogelijk was om met een andere verloskundige die zorg durft te leveren buiten de richtlijnen een badbevalling thuis te hebben. De bloeddruk was bij de controle namelijk een grensgeval; 1 puntje lager en ze zou niet overgedragen zijn.

Ik bracht haar in contact met een homeopathisch verloskundige voor het verlagen van de bloeddruk met homeopathische middelen en met een verloskundige die mogelijk nog wel een badbevalling thuis zou aandurven, zodat ze daarmee de situatie zou kunnen bespreken. Tevens meldde ik haar aan voor een Facebookgroep waarin zorgverleners in de geboortezorg adviezen geven aan zwangere vrouwen en waarin ook veel onderzoeksgegevens worden gedeeld. Hier zou Nicole met haar specifiek medische vragen terecht kunnen en ook bij bepaalde onderzoeksgegevens kunnen waarmee ze het gesprek met het ziekenhuis opnieuw kon aangaan en hopelijk in de richting van de door haar gewenste richting zou kunnen sturen. Verder gaf ik Nicole tips hoe ze haar lichaam zou kunnen voorbereiden op de geboorte deze laatste weken en ik benadrukte om echt werk te gaan maken van het oefenen met (diepe) ontspanning, zodat ze dit tijdens de geboorte moeiteloos zou kunnen toepassen.

Na het onderzoek die donderdag belt Nicole me ’s-avonds op. Ze neemt homeopatische middelen om de bloeddruk te verlagen die nog steeds verhoogd is maar wel stabiel is. Verder gaat ze het nu vooral rustig aan doen want ze heeft de afgelopen dagen veel uitgezocht, op papier gezet en dingen besproken en ze is toe aan rust.

Die maandag daarna staat de derde les gepland. Een uur voordat ik kom belt haar man op. Nicole voelt zich niet lekker en gaat vroeg naar bed. Hij vraagt of ze een dezer dagen het  bevalbad kunnen ophalen, ze vinden het een fijn idee om het alvast in huis te hebben. Ik besluit het bevalbad langs te brengen en leg alles uit.

De maandag daarop als de laatste les gepland staat belt Nicole me ’s-middags op. Haar bloeddruk is verder verhoogd en er is een ballonetje geplaatst. Ze heeft haar oude verloskundigepraktijk bereid gevonden om haar bevalling in het ziekenhuis te begeleiden en ze wordt die dinsdagochtend ingeleid in het ziekenhuis. Waar ze in bad mag bevallen met zo min mogelijk toeters en bellen. Het infuus gaat als de weeen starten gelijk uit zodat haar lichaam het zelf kan oppakken. Nicole is blij en ontspannen. Ze kijkt uit naar het moment waarop ze haar kindje kan vasthouden en is blij dat in principe al haar geboortewensen verhoord worden. Het gaat een mooie geboorte worden, daar is ze van overtuigd.

Nicole heeft talloze redenen gehad om de handdoek in de ring te gooien. Verbouwstress, speciale omstandigheden aan het einde van haar zwangerschap, een ziekenhuis met strakke richtlijnen/protocollen omtrent hoge bloeddruk aan het einde van de zwangerschap, inleiden… Ze voelde zich fysiek ook niet fijn door de hoge bloeddruk. Alles bij elkaar genoeg redenen om te zeggen tegen haar zorgverleners leid me maar in en haal de baby maar. En toch deed ze dat niet. Omdat ze voelde dat er meer voor haar was. Ze bleef strijdbaar en vastberaden om er een mooie ervaring van te maken en met wat handreikingen van mij zette ze haar eigen overtuigingskracht en talenten in om haar zorgverleners te laten participeren in haar Grote (Geboorte)Plan.

Gisteren belde Nicole me op om het bevalbad terug te brengen. Dolgelukkig met haar mooie geboorte en haar zoontje. De kracht die in haar naar boven kwam de laatste weken van haar zwangerschap heeft ze meegenomen de bevalling in en vanuit die flow stapte ze in het moederschap. Zelfverzekerd en in contact met zichzelf en haar gevoel zorgt ze goed voor zichzelf en haar kindje. Ze voelt zich fantastisch en energiek en is naar eigen zeggen al bijna de oude Nicole. En dat een dikke week na de bevalling.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid

Open chat