fbpx

Het verhaal van Janneke

Op de 9 maanden beurs Friesland ontmoet ik Janneke. Janneke is bijna 20 weken zwanger en ze loopt met een vriendin langs mijn stand. Ik sta daar voor mijn cursus HypnoBirthing en mijn bevalbaden. Als ik haar ogen over de tafel zie gaan zie ik de verrukking en het gevoel van thuiskomen. Dit is wat ik wil. Dit past bij mij. Dit ben ik.

Het is meer dan een klik. Het is een instant connectie

We gaan een paar jaar terug in de tijd. Janneke ziet veel van haar vriendinnen moeder worden. Dat voedt haar eigen moedergevoelens en als het helemaal juist voelt besluiten zij en haar man er ook voor te gaan. Maar een kindje laat even op zich wachten. Janneke besluit dat ze wil kiezen voor vertrouwen. Geen medisch circuit, maar rustig afwachten en vertrouwen dat er op het juiste moment een kindje bij hen zal komen.  Ze doorvoelt alle gevoelens die het wachten op een kindje met zich meebrengen (verdriet, boosheid, frustratie, verlangen, eenzaamheid etc). Ze besluit om goed voor zichzelf te zorgen en dicht bij zichzelf te blijven in deze periode. Gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning en bewustzijn staan centraal. Ze bezoekt een aantal alternatief genezers om energetische blokkades weg te nemen. En dan na iets meer dan een jaar is het raak.

Janneke voelt gelijk een connectie met haar kindje en dat het goed is. Het pad dat ze is gaan bewandelen om zwanger te worden wil ze doortrekken in haar zwangerschap. Bewust de zwangerschap beleven en met vertrouwen toeleven naar de geboorte. Goed voor haarzelf en haar kindje zorgen; fysiek, mentaal en spiritueel.

Die dag op de beurs ziet Janneke de ins en outs van een cursus HypnoBirthing en het is als liefde op het eerste gezicht. Het liefste schreef ze zich ter plekke in. Maar haar grootste knelpunt is de onzekerheid. Wat zou haar man hiervan vinden? Zou haar verloskundige(praktijk) hier achter staan? En wat zouden haar vrienden en familie zeggen? Ze heeft een fijne groep mensen om zich heen verzameld en wil dit niet alleen doen.

Ze droomt ervan om Prachtig en Krachtig te bevallen. Tegelijkertijd is ze realistisch. Ze heeft hier geen ervaring mee, dit is haar eerste zwangerschap. Ze heeft geen voorbeelden om zich aan te spiegelen of mensen in haar omgeving om advies aan te vragen als het gaat over natuurlijke zwangerschap en geboorte. Als ze dit goed wil doen moet ze het serieus aanpakken en er helemaal voor gaan.

Janneke maakte die dag 2 cruciale keuzes, die haar een hele mooie geboorte-ervaring hebben opgeleverd.

Keuze 1: Janneke koos voor zichzelf en haar kindje. Ze zette zichzelf, haar kindje en haar geboortewensen op de eerste plaats. Alles in haar voelde dat dit voor hen de juiste optie was. De enige manier. Ongeacht wat haar omgeving en haar zorgverlener er van zouden vinden. Janneke wilde haar zwangerschap en de geboorte beleven op haar manier en ze wist dat het tijd was aangebroken om haar visie op de zwangerschap en de geboorte te delen met de mensen om haar heen, haar geboorteteam. Tijd om in haar kracht te gaan staan. Om haar visie verder uit te werken naar een concreet geboorteplan.

Keuze 2: de keuze om in zichzelf en haar wens voor een mooie geboorte-ervaring te investeren door zich te laten ondersteunen in dit proces. Een erkend programma dat alles aanreikt wat ze nodig heeft en moet weten. Zodat ze de juiste tools en technieken paraat heeft bij de geboorte om deze kalm en ontspannen te beleven. Zodat haar droom een echte kans van slagen heeft.

 

En dus ging ze voor HypnoBirthing en kruisten onze paden. En had ik het voorrecht om als cursusleidster met haar mee te denken over de voorbereiding op de geboorte van haar kindje.

Fast forward naar nu. Janneke is al weer een paar maanden moeder van een blij en rustig meisje.  Ze kijkt heel tevreden terug op haar zwangerschap en de geboorte. En dat tevreden en zelfverzekerde gevoel nam ze mee  in haar moederschap waardoor ze als gezin een fantastisch start hadden.

Dankzij de cursus durfde ze te vertrouwen op wat haar gevoel, haar lichaam en haar kindje haar vertelde. Dat heeft haar gedurende de hele zwangerschap en tijdens de geboorte geholpen en hier vertrouwt ze nog steeds op als ze zorgt voor haar dochter.

Als je nu ziet waar Janneke staat, is het moeilijk te geloven dat ze niet lang geleden nog een onzekere, zwangere was die niet wist waar te beginnen om uit te dragen wat ze van binnen voelde.

Janneke heeft alles op de rit en geniet volop van haar leven en haar gezin.

Fysiek is ze helemaal hersteld van de geboorte. Ze is sinds kort weer aan het werk en ze heeft met plezier haar yoga-lessen weer opgepakt.

Mentaal voelt ze zich overwegend stabiel en sterk. Ze neemt regelmatig tijd voor zichzelf om het proces van ontzwangeren te ondersteunen. Een (goede) gewoonte die ze heeft overgehouden aan de cursus HypnoBirthing waar ze iedere dag oefende met diepe ontspanning.

Spiritueel is ze enorm gegroeid door haar zwangerschap, de geboorte en haar nieuwe rol als moeder. Ze heeft grote stappen gemaakt in aandachtig en bewust leven, weten wie je bent en wat het leven inhoudt. Maar ook op het gebied van  acceptatie, loslaten en overgave.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid