fbpx

Het geheim van een voorspoedige baring

Een comfortabele en fijne bevalling – wie wil dat nou niet? Iedere vrouw wenst het en maar weinig lijken het te krijgen. Hoe kan dat en hoe kunnen we dat veranderen?

 

Waarom het anders kan en moet

Zwangerschap en bevallen zijn natuurlijke, normale en gezonde gebeurtenissen Leer hoe je de optimale omstandigheden creëert voor een comfortabele, fijne bevalling in het leven van een vrouw. Het lichaam van een vrouw is door de natuur zo ontworpen dat zij zwanger kan worden, een baby op de wereld kan zetten en deze kan voeden. Haar lichaam en haar baby weten precies wat ze moeten doen.

En toch zien veel vrouwen op tegen de bevalling. Onze omgeving (sociale netwerk, media) speelt daar een grote rol in. Al van jongs af aan wordt de geest van een vrouw gevoed met verhalen over pijnlijke geboortes en medische complicaties. Deze verhalen slaan we bewust of onbewust in ons op en zo worden angst en pijn onderdeel van zwangerschap en bevallen.

Maar het kan ook anders. Het moet anders. De geboorte laat een levensbepalende indruk achter in het wezen van je kindje en legt daarmee de basis legt voor zijn of haar verdere leven op aarde. Maar ook de invloed van de geboorte op ons eigen latere leven is onmiskenbaar. Het gevoel overgeleverd te zijn aan anderen, kan een traumatiserende gebeurtenis zijn wanneer je daar niets over te zeggen lijkt te hebben. Terwijl een bevalling waarin jij de regie hebt een prachtige ervaring kan zijn die je je leven lang kracht geeft.

 

 

Het geheim van een voorspoedige, fijne bevalling

Het geheim van een voorspoedige, fijne bevalling ligt erin je te ontspannen en te openen in liefde en vertrouwen en angst en pijn los te laten. Door na te gaan wat voor jou de meest optimale omstandigheden zijn om in te bevallen kun je voor jezelf een ruimte creëren die veilig voelt en waarin je je optimaal kunt ontspannen. Liefde moet de basis zijn voor de beleving bij de geboorte. Moeder, vader en kind staan centraal. De verloskundige en de kraamverzorgster zouden omhullend aanwezig moeten zijn, op de achtergrond, in alle eenvoud. Waarbij niet de nadruk ligt op de praktische/technische handelingen, maar juist op het belang van ontspannen en een liefdevol welkom voor het kindje creëren. Dat zou de intentie en de basis voor het handelen moeten zijn tijdens de geboorte.

 

Creëer de optimale omstandigheden voor een comfortabele en fijne bevalling

Een heel belangrijk deel van de voorbereiding op de geboorte bestaat daarom uit het onderzoeken wat voor jou de optimale omstandigheden zijn om in het te bevallen zodat je je veilig voelt. Je veilig voelen is essentieel om je te kunnen ontspannen, openen en overgeven aan het barensproces. Kijk maar eens naar dieren; honden, katten en paarden die gaan werpen trekken zich terug op een donkere, warme, beschutte plek waar ze niet kunnen worden aangevallen of worden geobserveerd.

 

Een beetje hulp nodig om er een mooie geboorte-ervaring van te maken?

Misschien herken je je in bovenstaand verhaal en wil je hier graag iets mee doen. Voel je na het lezen van dit blog dat je zelf aan het roer wil staan van jouw zwangerschap en geboorte maar weet je niet hoe? Of wil je graag (weer) in contact komen met jouw eigen wijsheid die weet wat goed is voor jou en je kindje? Ik kan je op verschillende manieren helpen.

Een groeps- of privécursus HypnoBirthing kan een goede optie zijn. Onderzoeken wat voor jou belangrijk is om je te kunnen ontspannen, openen en overgeven tijdens de bevalling en het maken van een geboorteplan nemen een prominente plek in binnen een cursus HypnoBirthing. HypnoBirthing-ouders bouwen een goede vertrouwensband op met hun zorgverlener en zorgen ervoor dat zíj de hoofdrolspelers bij de geboorte zijn, zodat ze met een positief gevoel op deze zeer belangrijke ervaring kunnen terugkijken. Meer informatie over de HypnoBirthing cursus kun je hier vinden.

Maar wellicht voelt een persoonlijke afspraak waarop we 1-op-1 ingaan op jouw specifieke situatie en wensen wel beter. Ook dat is natuurlijk mogelijk. Meer informatie daarover vind je hier

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com