fbpx

Veel vaders voelen zich een buitenstaander rondom de zwangerschap en bevalling

 

Voor de fysieke en emotionele gezondheid van de aanstaande moeder is veel aandacht. Maar nog relatief veel vaders voelen zich in meer of mindere mate een buitenstaander rondom de zwangerschap en bevalling. Hoe dat (onbewust) ontstaat lees je hieronder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Waar moeders al vanaf de eerste verandering in hun lichaam voelen dat ze zwanger zijn, merken vaders soms nauwelijks iets aan hun partner. Omdat er aan de buitenkant nog niets te zien is ervaren ze het 1e trimester daardoor soms als onwerkelijk.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Veel cursussen rond de bevalling focussen zich vooral op de moeder waarbij relatief veel aandacht is voor de praktische kant van ouders worden, minder voor de emotionele en soms moeilijke kant.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Echo’s, een groeiende buik en kindbewegingen maken het ‘echter’, maar toch kan het een shock zijn als vaders tijdens de bevalling voelen dat het echt gaat gebeuren. De bevalling maakt dat je als moeder je kind niet meer 24 upd bij je draagt en je emotioneel gezien een scheiding moet aanbrengen tussen jezelf en je kind. Toch zijn moeder en kind nog nauw met elkaar verbonden, wat maakt dat sommige vaders zich een buitenstaander voelen. Belangrijk is dat beide ouders ervaren dat de intimiteit tussen moeder en kind niet hoeft te betekenen dat vader wordt buitengesloten.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sommige vaders voelen gelijk een band met baby, bij andere moet het groeien. In hoeverre dat lukt en hoe snel dat gaat heeft ook deels te maken met de ruimte die de moeder de vader geeft om een band aan te gaan met de baby.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe dan ook leidt het meezorgen door de vader tot veranderingen in het zelfbeeld als man en zijn gevoel van mannelijkheid. Dit kan een wat eenzaam proces zijn. Vaders hebben gemiddeld minder rolmodellen dan moeders en praten meestal minder over gevoelens rondom ouderschap. De eigen vader is vaak geen rolmodel. Van vroeger uit was de vader in de meeste gevallen de kostwinner, de moeder was thuis. Tegenwoordig wordt van vaders verwacht dat ze emotioneel betrokken co-ouder zijn.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Net als moeders beleven ook vaders de periode van zwangerschap en beginnend ouderschap als zeer intens (ook al zullen ze dat misschien niet zo duidelijk uitspreken). Hier mag echt nog meer aandacht voor mag komen.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid