fbpx

Bevallen zoals jij wilt

Bevallen op mijn manier : dat is de wens van steeds meer zwangere vrouwen tegenwoordig. Ze voelen zich achteraf gefrustreerd of ontevreden over het verloop van hun eerdere bevalling en willen dat bij een volgende geboorte echt anders. Of ze horen negatieve geboorteverhalen in hun omgeving. Lees in dit blog alles over hoe je kunt varen op je eigen gevoel en wijsheid en de regie zelf in handen kunt nemen.

Bevallen op jouw manier

Een kind baren is de grootste ervaring die je zult meemaken in je leven en hoe je dat wilt doen, mag je zelf weten. Een zorgverlener kan adviseren en helpen, maar hij of zij mag je nooit dwingen iets tegen je wil te doen. Zo simpel is het, bevallen zoals jij wilt. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want een geboorte is altijd een proces met risico’s. En als mens wil je logischerwijs risico’s vermijden. De huidige verloskunde is om die reden steeds meer gemedicaliseerd. Er zijn flinke protocollen ontstaan waardoor zoveel mogelijk risico’s kunnen worden uitgesloten. Toch is het belangrijk dat een vrouw in haar kracht blijft staan door de regie over haar baring te hebben (en te houden). Wanneer jijzelf je gevoel en kracht kunt inzetten om je kind geboren te laten worden, dan zullen anderen hun kracht niet hoeven aan te wenden om jou van je kind te “verlossen”. En dat is belangrijk. Want veel vrouwen voelen zich achteraf gefrustreerd of ontevreden over het verloop van hun bevalling. Deze gevoelens zijn vaak te herleiden naar een gebrek aan regie die vrouwen ervaren bij de geboorte.

Risicomanagement in de geboortezorg

Het vangnet van de moderne geneeskunde is van onschatbare waarde, laat ik dat voorop stellen. Aan de andere kant is het ook goed om je te realiseren dat zodra je het ziekenhuis inwandelt, er protocollen in werking treden. In de meeste ziekenhuizen is er vooralsnog -tenzij poliklinisch met begeleiding van je eigen verloskundige- minder ruimte om af te wijken van protocol. Tevens heb je een grotere kans op interventies wanneer je bevalt in het ziekenhuis. Onderzoek wijst verder uit, dat hoe meer ingrepen er tijdens een bevalling plaatsvinden, hoe meer risico’s je loopt op andere complicaties.

Ook de verloskundige zorg draait vooral om risicomanagement en protocollen die ervoor moeten zorgen dat risico’s zo veel mogelijk uitgesloten worden. De veiligheid van moeder en kind staan voorop. Controles en interventies op basis van een risicoanalyse hebben echter andere uitkomsten en gevolgen dan wanneer er gekeken wordt naar de vrouw en het kind zelf als geheel, op dat moment. Wees daarom vanaf het begin duidelijk over wat jouw wensen zijn in de begeleiding van jouw zwangerschap (wel of geen screening, echo’s/doptone) en het geboorteproces (wel of niet toucheren of vliezen breken). Al ben je 37 weken zwanger: als je je niet prettig voelt bij je verloskundige, dan is het nog steeds niet te laat om over te stappen naar een andere. Het is jouw bevalling, jij hebt de regie.

 

 

Bevallen zoals jij wilt

Het is zeker niet altijd gemakkelijk om zelf te beslissen over zaken als bijvoorbeeld inleiden en thuis bevallen. Zeker bij je eerste bevalling, wanneer je niet weet wat je kunt verwachten en hoe je hierop zult reageren, vraagt het heel wat van jezelf om je niet bang te laten maken wanneer je alle risico’s hoort en deze ook nog eens aan jouw beslissing worden toegeschreven. Maar ook bij een tweede of volgende  zwangerschap kan het lastig zijn om de touwtjes in handen te nemen. Bijvoorbeeld als een vorige negatieve bevalervaring je in de weg zit. De zwangerschapshormonen in je lichaam maken je ook nog eens extra gevoelig voor angst. Maar laat je eigen wijsheid niet naar de achtergrond verdrijven door zorgverleners die niet in staat zijn informatie zonder waarde-oordeel te verschaffen. Besef je dat hun opleiding gericht is op technisch ingrijpen, op risico’s vermijden en op het oplossen van problemen. Jij weet als enige hoe jouw lichaam en geest werken. Je mag echt op je eigen gevoel varen. Houd je in gesprekken met jouw zorgverlener voor ogen dat jouw autonomie gerespecteerd mag worden. Geef duidelijk aan wat jouw wensen zijn en besef je dat je het volste recht hebt om jouw grenzen te bewaken. Wat best lastig kan zijn als je dat niet gewend bent te doen. Je kunt bij jezelf eens nagaan waarom dat zo is. Wil je graag dat je zorgverleners je aardig vinden? Heb je het idee dat zij meer verstand hebben van jouw lichaam dan jij? Welke overtuigingen ligt er aan de basis?

Naast een stukje zelfonderzoek kun je ook op andere vlakken het heft in eigen hand nemen. Door zelf actief op zoek te gaan naar een zorgverlener die je visie werkelijk deelt en die aan je verzoeken wil voldoen. Een hands-off bevalling waarbij moeder vader en kind centraal staan is vaak een goede keuze. Bouw een goede band op met je zorgverlener en verdiep je bewust in het effect van onderzoeken, medicatie en procedures. Zo wordt je een gelijkwaardige gesprekspartner in de communicatie rondom de zorg en kun je ervoor zorgen dat het welzijn en de behoeftes van moeder en baby op de eerste plaats staan.

Een steuntje in de rug nodig?

Misschien herken je je in bovenstaand verhaal en wil je hier graag iets mee doen. Voel je na het lezen van dit blog dat je zelf aan het roer wil staan van jouw zwangerschap en geboorte maar weet je niet hoe? Of wil je graag (weer) in contact komen met jouw eigen wijsheid die weet wat goed is voor jou en je kindje? Ik kan je op verschillende manieren helpen.

Een groeps- of privécursus HypnoBirthing kan een goede optie zijn. Gelijkwaardigheid, communicatie en samenwerking rond de zorg voor moeder en kind zijn belangrijke uitgangspunten binnen HypnoBirthing. HypnoBirthing-ouders bouwen een goede vertrouwensband op met hun zorgverlener en zorgen ervoor dat zíj de hoofdrolspelers bij de geboorte zijn, zodat ze met een positief gevoel op deze zeer belangrijke ervaring kunnen terugkijken. Meer informatie over de HypnoBirthing cursus kun je lezen in mijn blog of hier vinden. Data van groepscursussen die binnenkort starten vind je hier.

Maar wellicht voelt een persoonlijke afspraak waarop we 1-op-1 ingaan op jouw specifieke situatie en wensen wel beter. Ook dat is natuurlijk mogelijk. Meer informatie daarover vind je hier

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com