fbpx

Blog: Tevreden terugkijken op de bevalling: doe het op jouw manier!

Veel vrouwen voelen zich achteraf gefrustreerd of ontevreden over het verloop van hun eerdere bevalling en willen dat bij een volgende geboorte echt anders. Misschien hoor jij daar ook bij. Of misschien ben jij voor de eerste keer zwanger en heb je al veel negatieve geboorteverhalen gehoord die in je hoofd blijven spoken. Je wil dolgraag tevreden terugkijken op de bevalling straks, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen. Lees in dit blog alles over hoe je kunt varen op je eigen gevoel en wijsheid en de regie kunt pakken voor een fijne geboorte-ervaring!

Geboortes worden steeds meer gemedicaliseerdtevreden terugkijken op een mooie bevalling: het kan!
Een kind baren is de grootste ervaring die je zult meemaken in je leven en hoe je dat wilt doen, mag je zelf weten. Een zorgverlener kan adviseren en helpen, maar hij of zij mag je nooit dwingen iets tegen je wil te doen. Zo simpel is het, bevallen zoals jij wilt. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want een geboorte is altijd een proces met risico’s. En als mens wil je logischerwijs risico’s vermijden. De huidige verloskunde is om die reden steeds meer gemedicaliseerd. Er zijn flinke protocollen ontstaan waardoor zoveel mogelijk risico’s kunnen worden uitgesloten. Toch is het belangrijk dat een vrouw in haar kracht blijft staan door de regie over haar baring te hebben (en te houden). Wanneer jijzelf je gevoel en kracht kunt inzetten om je kind geboren te laten worden, dan zullen anderen hun kracht niet hoeven aan te wenden om jou van je kind te “verlossen”. En dat is belangrijk. Want veel vrouwen voelen zich achteraf gefrustreerd of ontevreden over het verloop van hun bevalling en kunnen niet tevreden terugkijken op de bevalling. Deze gevoelens zijn vaak te herleiden naar een gebrek aan regie die vrouwen ervaren bij de geboorte.

Risicomanagement in de geboortezorg: de voor- en nadelen
Het vangnet van de moderne geneeskunde is van onschatbare waarde, laat ik dat voorop stellen. Het gevolg is wel dat zodra je het ziekenhuis inwandelt, er protocollen in werking treden. In de meeste ziekenhuizen is er -tenzij je poliklinisch bevalt- minder ruimte om af te wijken van het protocol. Onderzoek wijst uit dat je een grotere kans op interventies hebt wanneer je bevalt in het ziekenhuis. En hoe meer ingrepen er tijdens een bevalling plaatsvinden, hoe meer risico’s je loopt op andere complicaties.

Het is goed om je te realiseren dat ook de verloskundige zorg vooral draait om risicomanagement. Controles en protocollen die ervoor moeten zorgen dat risico’s zo veel mogelijk uitgesloten worden. De veiligheid van moeder en kind staan voorop. Dat klinkt op het eerste gezicht zeer logisch en zelfs nobel. Maar realiseer je wel: controles en interventies op basis van een risicoanalyse hebben andere uitkomsten en gevolgen dan wanneer er gekeken wordt naar de vrouw en het kind zelf als geheel, op dat moment. Wees daarom vanaf het begin duidelijk over wat jouw wensen zijn in de begeleiding van jouw zwangerschap (wel of geen screening, echo’s/doptone) en het geboorteproces (wel of niet toucheren of vliezen breken). En houdt altijd voor ogen dat het jouw bevalling is: jij hebt de regie. Al ben je 37 weken zwanger: als je je niet prettig voelt bij je verloskundige, dan kun je gewoon overstappen.

Varen op je eigen gevoel en wijsheid kan veel van je vragen
Het is zeker niet altijd gemakkelijk om zelf te beslissen over zaken als bijvoorbeeld inleiden en thuis bevallen. Zeker bij je eerste bevalling, wanneer je niet weet wat je kunt verwachten en hoe je hierop zult reageren. Dan vraagt het heel wat van je om je niet bang te laten maken wanneer je alle risico’s hoort en deze ook nog eens aan jouw beslissingen worden toegeschreven. Maar ook bij een tweede of volgende  zwangerschap kan het lastig zijn om de touwtjes in handen te nemen. Bijvoorbeeld als een vorige negatieve bevalervaring je in de weg zit. De zwangerschapshormonen in je lichaam maken je ook nog eens extra gevoelig voor angst. Maar laat je eigen wijsheid niet naar de achtergrond verdrijven door zorgverleners die niet in staat zijn informatie zonder waarde-oordeel te verschaffen. Besef je dat hun opleiding gericht is op technisch ingrijpen, op risico’s vermijden en op het oplossen van problemen. Jij weet als enige hoe jouw lichaam en geest werken. Je mag echt op je eigen gevoel varen. Houd je in gesprekken met jouw zorgverlener voor ogen dat jouw autonomie gerespecteerd mag worden. Geef duidelijk aan wat jouw wensen zijn en besef je dat je het volste recht hebt om jouw grenzen te bewaken. Wat best lastig kan zijn als je dat niet gewend bent te doen. Je kunt bij jezelf eens nagaan waarom dat zo is. Wil je graag dat je zorgverleners je aardig vinden? Heb je het idee dat zij meer verstand hebben van jouw lichaam dan jij? Welke overtuigingen ligt er aan de basis?

Je natuurlijke geboorte-instincten weten wat goed is voor jou en je kindje
Veel van de kracht en wijsheid die we als vrouw bezitten zit diep van binnen, in ons onderbewustzijn. Onze intuïtie fungeert als een soort brug tussen ons bewustzijn en ons onderbewustzijn. Het is een innerlijk weten; een soort weten dat voorbij gaat aan het rationele denken van ons hoofd. Een zwangerschap helpt ons meer in contact te komen met onze intuïtie. Je wordt je (weer) bewust van jezelf, je wensen en behoeftes. Daardoor ontstaat ruimte voor persoonlijke groei. Op die manier zijn zwangerschap en bevallen als het ware een snelcursus in acceptatie, loslaten, overgave, aandachtig en bewust zijn, weten wie je bent en wat het leven inhoudt. Je groeit in al deze facetten waardoor je grenzen verleggen en dat maakt je kwetsbaar en krachtig tegelijk.

In momenten van rust en ontspanning zul je ervaren dat je intuïtie zachtjes tot je spreekt. Het laat je weten wat goed is voor jou en je kindje ten aanzien van deze zwangerschap en de naderende geboorte. Je intuïtie brengt je in contact met de diepere lagen van het bestaan; bij je natuurlijke geboorte-instincten.

Een bijkomend pluspunt is dat als je opmerkzaam en aandachtig leeft en dicht bij jezelf bent, je ook makkelijker contact kunt leggen met je ongeboren kindje. Als je regelmatig de tijd neemt om even rustig te zitten en aandachtig te luisteren, dan zul je zien dat jij en je kindje al op een hele subtiele manier met elkaar communiceren. Dat doe je intuïtief, niemand heeft je dat hoeven leren. Wil je meer lezen over hoe je vanuit je gevoel kunt communiceren met je ongeboren kindje? Klik dan hier.

Wat kun je nog meer doen?
Naast een stukje zelfonderzoek kun je ook op andere vlakken het heft in eigen hand nemen. Door zelf actief op zoek te gaan naar een zorgverlener die je visie werkelijk deelt en die aan je verzoeken wil voldoen. Een hands-off bevalling waarbij moeder, vader en kind centraal staan is vaak een goede keuze. Bouw een goede band op met je zorgverlener en verdiep je bewust in het effect van onderzoeken, medicatie en procedures. Zo wordt je een gelijkwaardige gesprekspartner in de communicatie rondom de zorg voor jouw en je kindje. En kun je ervoor zorgen dat jouw/jullie welzijn en behoeftes op de eerste plaats staan. En dat zorgt in veel gevallen voor tevreden terugkijken op de bevalling. Dus doe het lekker op jouw manier! Wees een beetje (eigen) wijs!

 

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid