fbpx

Badbevalling

 

Waarom een badbevalling een absolute must is voor iedere vrouw

Al eeuwenlang voelen vrouwen over de hele wereld die gaan baren zich aangetrokken tot water. Water wordt  beschouwd als het ultieme vrouwelijke principe; de Moeder van alle dingen. Water heeft een rustgevende, vrouwelijke kwaliteit die veel steun kan geven. En voor een baby is een watergeboorte een zachte, natuurlijke ervaring. De geboorte in water vormt een vloeiende overgang van de warme besloten baarmoeder naar de buitenwereld. Ik heb zelf twee prachtige badbevallingen gehad en ik ben daarom – naast ervaringsdeskundige – een groot supporter van een badbevalling. Hieronder kun je meer lezen over de 10 voordelen van een badbevalling.

1. Water werkt ontspannendDe 10 voordelen van een badbevalling voor de moeder én de baby
2. Meer bewegingsvrijheid
3. Minder stresshormonen
4. Meer oxytocine en endorfine, dé geboortehormonen
5. Geboorte verloopt vaak vlotter
6. Water werkt pijnstillend
7. Je spaart energie
8. Verzacht het perineum, daardoor minder kans op scheuren of een knip
9. Verlaagt je bloeddruk
10. Je geeft je baby een rustige start

 

De 10 voordelen van een badbevalling

1. Water heeft een fysiek én mentaal ontspannend effect tijdens de bevalling. Dit ontspannende effect kennen we allemaal wel; het gevoel dat je na een lange, zware werkdag toe bent aan een lekker warme douche of lekker warm bad waar je heerlijk loom en ontspannen van wordt en letterlijk alle dagelijkse beslommeringen van je afspoelt.

2. Door de opwaartse kracht van het water kun je je makkelijker bewegen en ben je in staat elke houding aan te nemen die je prettig vindt. Het lichaam wordt ondersteund en het gewicht van de baby wordt gedragen waardoor minder druk uitgeoefend wordt op spieren en botten. Dit is ook erg fijn als je al last had van bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit. Door veel van houding te veranderen in bad maak je het voor je baby ook gemakkelijker om door het geboortekanaal te gaan. Maar alleen al het in- en uitstappen uit bad waarbij één been hoger is dan de ander helpt de baby goed in het bekken te zakken en kan de bevalling versnellen. Het water maakt het ook gemakkelijker om een houding aan te nemen waaarmee je zelf je baby op kan vangen bij de geboorte.

3. Sommige vrouwen ervaren dat het bad hen een gevoel van veiligheid biedt; een ruimte of kleine wereld waarin zij bepalen wat er gebeurt en waarin ze zich goed kunnen afsluiten van storende elementen. Ze kunnen zich beter concentreren op het proces van de bevalling en hebben het gevoel de bevalling meer zelf in de hand te hebben.

4. Wanneer je in het warme water van het bad stapt, ga je ontspannen en wordt je lichaam gestimuleerd om meer endorfine aan te maken. Endorfine is het kalmerende en pijnstillende hormoon van ons eigen lichaam. Bovendien zorgen endorfines ervoor dat je makkelijker de buitenwereld kunt buitensluiten en je makkelijker naar binnen keert. Daardoor kun je weer makkelijker ontspannen. Dit is een zichzelf versterkend proces. Daarnaast zorgt het warme water in combinatie met de endorfines ervoor dat hormonen als adrenaline, een stresshormoon dat geproduceerd wordt als je gespannen bent en wat tijdens de ontsluitingsfase averechts werkt, geblokkeerd wordt. Dat komt omdat endorfines en adrenaline nooit in grote hoeveelheden tegelijk in het lichaam aanwezig kunnen zijn.

5. Nog een voordeel van een waterbevalling die net al even kort genoemd werd, is dat de ontsluitingsfase sneller verloopt. De baarmoederspieren zijn ontspannen en krijgen veel warmte en zuurstofrijk bloed aangevoerd, waardoor ze optimaal hun werk kunnen doen en effectieve weeën produceren waardoor de ontsluiting soepeler verloopt.

6. Een heel fijn effect van bevallen in water is dat het warme water de pijnsignalen van je lichaam die naar het pijncentrum in de hersenen worden gestuurd blokkeert. Daardoor overheerst het gevoel van ontspanning en comfortabel zijn in plaats van de pijn. En dat is fijn want uit onderzoek is gebleken dat ons lichaam eerder prettige dan niet prettige sensaties doorgeeft. Het ongemak van de weeën dat je nog wel ervaart wordt in water meer verdeeld over je lichaam, waardoor het beter hanteerbaar wordt. Alles bij elkaar opgeteld maakt dat je ziet dat veel vrouwen geen pijnstillers nodig hebben bij een waterbevalling.

7. Met bevallen in water spaar je veel energie. Als je ontspannen bent en weinig pijn en ongemak ervaart verbruik je minder energie dan als je gestresst bent. Het water houdt je lichaam op temperatuur en draagt jou bij het aannemen van iedere houding. Ook daarmee spaar je energie.

8. Hoewel de ontsluitingsfase sneller verloopt, verloopt de uitdrijvingsfase vaak geleidelijker en beheerster. Vaak heb je meer controle over je persweeën en volgen ze elkaar wat minder snel op, waardoor je perineum geleidelijk oprekt. Bovendien maakt het warme water het perineum soepel. Dat maakt dat de kans op inscheuren of inknippen bij een waterbevalling afneemt.

9. Door het warme water dat ontspant verwijden de bloedvaten van de moeder en dalen de hartslag en bloeddruk. De bloedsomloop wordt gestimuleerd in het warme water, zodat de baarmoeder van voldoende bloed wordt voorzien en spieren minder snel verkrampen.

10. Een badbevalling is een prachtige, rustige start voor je baby. Doordat jij minder stresshormonen aanmaakt, ervaart de baby ook minder stress tijdens de geboorte. De kans op poepen (meconium) in vruchtwater met bijkomende risico’s en interventies is daardoor ook lager. De baby wordt gedragen door het water waardoor het makkelijker is voor hem/haar om de spildraai te maken in het geboortekanaal. Ook direct na de geboorte ervaart de baby minder stress. Het water lost slijm op in de neus en keel van de baby, wat het makkelijker maakt om de ademhaling op gang te krijgen. En de baby wordt over het algemeen minder snel afgenaveld waardoor hij/zij extra zuurstof en bloed via de navelstreng binnenkrijgt. Dat helpt om de longetjes te ontvouwen en op kracht te komen.

Zitten er eigenlijk ook nadelen aan een badbevalling?

Of je het nadelen noemt of kanttekeningen hangt af van hoe je er tegen aan kijkt; de een is flexibeler ingesteld dan een ander.

– Een badbevalling vraagt om wat meer voorbereiding dan een bevalling op het droge. Daarbij moet je denken aan overleg met je verloskundige, het aanschaffen of huren van een bad en het bad een keer opzetten voor de geboorte. Het hangt van jezelf af of jezelf of je dit een nadeel vindt of dat je dat er nu eenmaal bij vindt horen als je iets bijzonders van de geboorte wilt maken.

– Als de geboorte zich aankondigt met het breken van de vliezen is het protocol bij sommige verloskundigepraktijken dat je pas in bad mag als de bevalling al wat verder gevorderd is. In principe vormt het water geen extra risico, omdat jij en je baby dezelfde antilichamen hebben, waardoor jij de baby niet kunt infecteren. Bovendien is de vagina een afgesloten gebied waar geen water instroomt waardoor van bacteriën die naar de baby zouden gaan geen sprake is. Toch hebben sommige verloskundigen hierover hun bedenkingen en daarom is het goed om dit van te voren na te vragen.

– Een waterbevalling houdt in dat je een aantal zaken in de gaten moet houden waar je niet op hoeft te letten bij een bevalling op het droge. Hieronder valt het op de juiste temperatuur houden van het water en bijvoorbeeld je partner ondersteunen en voorzien van een handdoek/kleding als zij het bad uitkomt.

– Het is goed om je te realiseren dat het opzetten van het bad een dik uur kost, net als het legen en opruimen van het bad. Die tijd kun je als man niet besteden aan het steunen van je partner of voor de binding met de baby net na de geboorte.

– Wanneer je in bad wilt bevallen en alles als zodanig georganiseerd zijn, kan het nogal teleurstellend zijn als op het moment suprême blijkt dat je toch het bad uit moet. In sommige gevallen zul je zelfs helemaal niet in bad kunnen bevallen als je thuis het bad hebt opgezet, maar het anders loopt en je in verband met een medische indicatie naar het ziekenhuis moet.

Wat voor bad kies je?

Er zijn verschillende baden in omloop, zowel in de verhuur als in de verkoop, en ze verschillen allemaal qua prijs, qua grootte en qua extra’s. Handig dus om je hier van te voren goed in te verdiepen. Welk bad je uiteindelijk kiest is erg persoonlijk. Zelf ben ik twee keer bevallen in een Birthpool in a box, de regular versie (de grote uitvoering) en dit is mij heel goed bevallen.

Zelf vind ik de Birthpool in a box het beste bevalbad dat in omloop is, omdat:

– dit een tweepersoons bevalbad is, waardoor je er lekker languit in kunt liggen tijdens de geboorte of samen in kunt. Nu denk je misschien nog dat je partner niet in bad wil, maar wellicht bedenkt hij zich nog tijdens de geboorte, omdat hij jou beter wil ondersteunen bijvoorbeeld en dan is het fijn om te weten dat dat met dit bad geen probleem is. Hij kan er gewoon bij in.

– het bad een ei-vorm heeft en een prettige blauwe kleur, wat je een fijn geborgen gevoel geeft. Alsof je in je eigen wereldje verkeert. Het bad heeft ook als enige bevalbad een ingebouwd zitje wat kan zorgen voor extra comfort, zeker als je er langere tijd in zit.

– dit bevalbad als enige een witte bodem heeft, wat zorgt voor een goede zichtbaarheid voor de verloskundige. Andere bevalbaden hebben een blauwe bodem, wat het toch wat lastiger maakt om te zien wat er onder water gebeurt.

– dit bevalbad als enige bevalbad zowel handvatten bovenop heeft als aan de zijkanten. Hierdoor kun je enerzijds het lege bad nog enigszins verplaatsen en anderzijds biedt het veel houvast als je tijdens de geboorte over de rand van het bad wilt hangen.

– het bad een CE keurmerk heeft waardoor je er ook mee in een geboortecentrum of ziekenhuis kan bevallen.

– toebehoren voor het bad (hygienische hoezen, vulslangen, pompen etc.) zijn voor dit bad gemakkelijk verkrijgbaar en ook bij meerdere bedrijven, waardoor je niet afhankelijk bent van één partij. Handig als je het bad bij een volgende geboorte opnieuw wilt gebruiken of wilt verkopen. Daarnaast kun je het bad nog uitbreiden met een antislip-matje of een anker, waardoor je nog gemakkelijker langere tijd een verticale bevalhouding kunt aannemen in de persfase.

Praktische zaken bij een badbevalling thuis

Als je thuis wilt bevallen in bad zijn er een aantal zaken die je van te voren moet uitzoeken:
– De plek waar je het bad gaat opzetten. De meeste mensen kiezen voor de huiskamer. Houdt er rekening mee dat een gevuld bad aan tenminste 3 zijden vrij moet staan voor de verloskundige om te assisteren en dat er in dezelfde ruimte ook nog een bed of matras moet kunnen staan. De huiskamer wordt vaak gekozen om het bad in te zetten, omdat dit op de begane grond is, wat handig kan zijn als dingen anders lopen dan gehoopt. Verder is de huiskamer een gezellige ruimte, die bovendien dichtbij de keuken is als iemand iets te eten wil en bovendien vaak dichtbij een toilet. Een bevallende vrouw maakt vaak wel een paar keer gebruik van het toilet. Een ruime slaapkamer kan een optie zijn, als deze via een brede trap goed bereikbaar is voor eventuele hulpdiensten. Dat is vaak een voorwaarde voordat verloskundigen akkoord gaan. Het is raadzaam om een ruimte te kiezen die goed te ventileren en te verwarmen is en te kiezen voor een ondergrond die een beetje nat mag worden.
– Beschikt je huis over voldoende warmwatercapaciteit om het bad te vullen? Er gaat zo’n 650 liter water in het bad namelijk. Een krachtige cv ketel kan het bad in ongeveer 60 minuten vullen. Bedenk ook of de vloer van je woning het gewicht van het bad kan dragen.

Praktische zaken bij een badbevalling in het ziekenhuis

Als je poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen in het bevalbad moet je van te voren uitzoeken of dat mogelijk is in het ziekenhuis waar jij graag wilt bevallen. Niet elke verloskamer is hiervoor geschikt. Als er sprake is van een medische indicatie hebt wil dat niet altijd zeggen dat je niet in bad kunt of mag bevallen. Soms mag je bijvoorbeeld wel de weeën opvangen in het bad, maar wil de gynaecoloog dat de baby op het droge geboren wordt. Ziekenhuizen hebben tegenwoordig CTG-apparatuur die bestand is tegen water. Dus ook dat hoeft geen belemmering te vormen. Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed overlegd met je gynaecoloog.

Conclusie

Waarschijnlijk heb je na het lezen van dit blog wel een idee gekregen of in bad bevallen je aanspreekt of niet. Betrek je partner ook bij de beslissing. Kiezen jullie voor een badbevalling, vraag je dan af waarom je daarvoor kiest. Het is namelijk niet zo dat een badbevalling voor iedereen de juiste keuze is. Je moet niet in water bevallen omdat je buurvrouw of vriendin dat ook heeft gedaan. Of omdat het momenteel zo’n hype is. Als jij je veiliger voelt in een ziekenhuisbed, dan is dat de plaats waar je moet bevallen. Het belangrijkste is dat je bevalt op de voor jou meest prettige manier; een manier die jou op je gemak stelt en een veilig gevoel geeft. Want dat zijn uiteindelijk de voorwaarden voor een prettige en vlotte bevalling, waar en onder welke omstandigheden dan ook.

Bronnen

Boek: Bevallen in water: L. de Vletter en M. van Velthoven, 1996
Boek: Waterkinderen: J. Johnson en M. Odent, 1995

 

[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com